Подкрепете ни!
Светът в теб21 декември 2019

Защо сме нещастни

Лиз Бурбо: Ако вярваш, че си отговорен за щастието или нещастието на другите, това винаги води до появата на чувство за вина

Снимка: Steven Van Loy, Unsplash
Снимка: Steven Van Loy, Unsplash
В своята книга „Слушай своето тяло. Твоя най-голям приятел на земята“ Лиз Бурбо разказва за духовните закони на битието, които мнозина от представителите на човечеството не познават, тъй като предпочитат да се подчиняват и да живеят с парадигмите на социалните нагласи, получени от техните родители, които са правили същото, както и техните родители, и родителите на техните родители...
Така се получава затворен кръг на поколения нещастни хора, стремящи се да бъдат достойни родители, деца, партньори и приятели без да са минали школата „Обикни първо себе си, за да можеш да обикнеш и другите“. Безпрекословното подчинение на поведенческите догми е насложило в цели фамилии отпечатъка на лицемерието и несвободността. На усещането, че са нещастни. 


Съвсем малко дете иска да отиде да си играе навън, без да е подходящо облечено, а времето е по-скоро студено. Майката му предлага да се облече по-топло. Детето отказва: то не желае да се облича повече. Не й остава друго, освен да го остави да излезе така навън, като преди това му обясни вероятните последствия. Детето решава. Детето ще мисли само за разболяване и неминуемо ще хване грип или хрема, ако майката настоява, че то ще настине. Ако майката понесе цялата си отговорност, като му каже: „Ако мислиш, че няма да ти е студено, добре. Но ако ти е студено, върни се бързо да се облечеш“, детето ще си промени напълно поведението. Ако избере да остане навън, то няма да се разболее, защото няма да мисли за болестта. В момента, в който започне да чувства, че му е студено, то ще се върне и със сигурност ще поиска допълнителна дреха. Колко пъти детето прави обратното на неговите нужди просто за да предизвика родителите си!

Паралелно с това колко родители се оплакват, че са пропилели живота си! Защо? Защото децата са поели различна посока от тази, която те са желаели за тях, като например да учат в университет. Или пък, ако децата им се дрогират или станат крадци и най-накрая се озоват в затвора. Тези родители имат всички основания на света да са нещастни. Защо? Защото те поемат отговорността за решенията и изборите на някой друг. Те са нещастни и изпитват такива емоции, защото действат противно на великите естествени закони, противно на реда на нещата.

Уви, този вид поведение продължава през целия ни живот на възрастни. Ние продължаваме да имаме големи очаквания по отношение на нашите близки и да се чувстваме отговорни заради тях. Освен това ние сме убедени, че благодарение на нас те са щастливи. Това поведение води само до нарастване и напомпване на нашето его. То ни пречи да усетим сърцето си, да следваме великите закони на любовта, както и тези на отговорността.

Веднага щом направим нещо противно на тези закони, ние предизвикваме реакции, които се проявяват чрез емоции, страх или чувство за вина, а това между другото води до голям брой неразположения и болести. Великите закони - физичните, космическите, психическите и духовните - са установени, за да управляват Земята. Ако някой реши да изпие чаша отрова, която според него изглежда като обикновена чаша вода, тялото му неизбежно ще реагира остро, тъй като се нарушава физичният закон.
Големият закон на отговорността е част от закона на любовта и на интелигентността. Този велик духовен Закон докосва дълбините на душата. Всеки човек на Земята е отговорен за самия себе си, за това, което Е, което ПРАВИ и което ИМА.

Да чувстваш или да вярваш, че си отговорен за щастието или нещастието на другите, винаги води до появата на чувство за вина. Ако се разпознаваш в тези редове, ако си хиперчувствителен човек и смяташ, че си отговорен за това, което се случва на околните, най-вече на твоите близки, ще разбереш колко си нещастен всъщност. Освен това, когато действаш по този начин, ти си създаваш очаквания към другите. Когато правим всичко за околните, естествено очакваме и те да се държат така към нас. И когато те не го направят, изпитваме огромно разочарование, гняв и фрустрация.

Още по темата:

Трите вълни доброволци на Земята се чувстват объркани Светът в теб

Трите вълни доброволци на Земята се чувстват объркани

Те са тук, за да променят енергията на човечеството и да го издигнат

Трите вируса на съзнанието Светът в теб

Трите вируса на съзнанието

Как сами си забраняваме да променим живота си към по-добро

Великите ужасни родители, предали децата си Светът в теб

Великите ужасни родители, предали децата си

Зловещи факти за емоционалните недъзи на известните

Ако човек е по природа мързелив или глупав, той оставя улики за това в най-дребните Светът в теб

Ако човек е по природа мързелив или глупав, той оставя улики за това в най-дребните детайли

Хората реагират на вашата енергия и поведение повече, отколкото на думите ви. Отърсете се от склонността винаги да спорите.

Колко пъти може да се падне в една и съща яма Светът в теб

Колко пъти може да се падне в една и съща яма

Понякога промяната при садомазохиста е възможна

Идва епохата на пробуденото правене Светът в теб

Идва епохата на пробуденото правене

E. Толе: Намираме се в средата на изключително важно събитие в еволюцията на човешкото съзнание

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта Светът в теб

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта

Любовта е търсене, премеждие, отдаване, принасяне, жертва, кръст, пътуване...

Виждате ли грешката? Светът в теб

Виждате ли грешката?

Един кратък урок по устойчивост на критика

Какво означава да се грижиш за другия Светът в теб

Какво означава да се грижиш за другия

Миналата любов е източник на сила, настоящата любов е резултат от силата

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?

Твоята половинка се намира в теб Светът в теб

Твоята половинка се намира в теб

Обърни внимание кога си щастлив, обърни внимание кога си нещастен, но не обвинявай другите

Защо не са ми дали хляб? Светът в теб

Защо не са ми дали хляб?

Не започвай с третата фраза

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло? Светът в теб

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло?

Колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре се чувстваме ние

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш. Светът в теб

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш.

Чомски: Губим детството си. Учителите заковават децата в рамките на тестовете и изпитите.

Твой ред е да носиш детето на корема си 9 месеца Светът в теб

Твой ред е да носиш детето на корема си 9 месеца

Баща на трима синове с писмо до себе си към миналото