Светът в тебЕгор Жуков / 22 декември 2019

Държавата ни обезчовечава в очите един на друг

Из заключителното слово на осъдения за екстремизъм 21-годишен Егор Жуков пред съда

Снимка: Youtube
Снимка: Youtube
На 4 декември съдът осъди Егор Жуков (род. 1998) на 4 години лишаване от свобода. Скоро присъдата е променена на 3 години условно и 2-годишна забрана да администрира сайтове. Жуков е политически активист и влогър. Скандалното дело срещу него събира вече няколко месеца стотици хора на улицата за протест срещу нелепите обвинения. Обвинен е в „екстремизъм“, защото в блога си нарича Путин луд". В канала си в Youtube Жуков призовава към мирна съпротива срещу съществуващия днес в Русия ред и критикува лично президента Владимир Путин. Представяме ви някои негови виждания за развитието на Русия, които са важни и актуални и за други държави на стария континент. Пасажите са от заключителното му слово пред съда, преводът е на сайта Либерален преглед.
  • Аз не съм екстремист – нито от гледна точка на лингвистиката, нито от гледната точка на здравия разум.
  • Съществуващата в страната ситуация унищожава всякакви възможности за човешко процъфтяване. 10% от най-заможните руснаци са концентрирали в ръцете си 90% от благосъстоянието на страната. Сред тях, разбира се, има много достойни граждани, но по-голямата част от това богатство е получено не от честен труд в полза на хората, а чрез банална корупция.
Нашето общество е разделено на две нива чрез непроницаема бариера. Всички пари са концентрирани на върха и никой няма да ги върне оттам. А „там долу“ – без преувеличение – е останала само безнадеждност. Като разбират, че няма на какво да разчитат, като разбират, че колкото и да се стараят, те не могат да донесат щастие на себе си или на семействата си, руските мъже стоварват целия гняв върху жените си, те или се пропиват, или се обесват. Русия е на първо място в света по броя на мъжки самоубийства. В резултат на това една трета от всички семейства в Русия са съставени от самотни майки с деца. И тук ми се иска да попитам, това ли са начините, по които защитаваме традиционната институция на семейството?
  • Ако все пак някъде се появи съвместна дейност, тя незабавно започва да се възприема като заплаха от пазителите [на реда]. И няма значение какво точно правите: дали помагате на затворници, дали се застъпвате за правата на човека, дали защитавате природата – рано или късно вие ще бъдете застигнати или от статута на „чуждестранен агент“, или просто ще бъдете затворени. 
Единствената социална политика, която руската държава провежда последователно, е разединението. Така държавата ни обезчовечава в очите един на друг. В нейните собствени очи всички ние отдавна сме обезчовечени. Как иначе да се обясни такова варварско отношение към хората от нейна страна? Отношение, което всеки ден се подчертава чрез побои с палки, изтезания в колониите, игнориране на ХИВ епидемията, затваряне на училища и болници, и т.н.
  • Превърнали сме се в нация, която е забравила как да поема отговорност. Станали сме нация, която е забравила как да обича. 
  • Нашите страдащи граждани трябваше да се научат, че инициативата е наказуема, че шефовете винаги имат право, просто защото са шефове, че тук щастието може и да е възможно, но не и за тях. И като научиха това, те започнаха постепенно да изчезват. Според статистиката на Росстат, Русия постепенно изчезва със средна скорост от минус 400 хиляди души годишно. Но заради статистиката не се виждат хората. Така че вижте ги! Това са пропиващите се от безсилие, замръзващите в студени болници, убиващите сами себе си … хора. Такива като нас и вас.
Насилието развързва ръцете, води до безнаказаност и оттам до безотговорност. По същите причини то не води и до любов. И въпреки това, въпреки всички препятствия, аз не се съмнявам нито за секунда, че желанието ми ще се сбъдне. Гледам напред – отвъд хоризонта на годините – и виждам една Русия, изпълнена с отговорни и любящи хора. Това ще бъде едно наистина щастливо място. Нека всички си представят една такава Русия. И нека този образ ви води в работата ви по същия начин, по който води и мен.
  • В заключение ще кажа следното: ако днес съдът все пак реши, че тези думи са произнесени от наистина опасен престъпник, то следващите години от живота ми ще бъдат изпълнени с лишения и несгоди. Но аз гледам момчетата, с които ме събра „московската афера“– Костя Котов, Самаридин Раджабов, и виждам по лицата им усмивки. Льоша Миняйло и Даня Конон не си позволиха да се оплакват от живота нито в един-единствен момент от кратката ни комуникация в следствения арест. Ще се опитам да следвам примера им. Ще се опитам да се радвам, че имах този шанс – да издържа на едно изпитание в името на ценности, които са ми близки. В крайна сметка, ваша чест, колкото по-страшно е бъдещето ми, толкова по-широка е усмивката, с която гледам към него. Благодаря ви!
Източник


Италиански свещеник почина, отстъпи респиратора си на по-млад пациент Светът в теб

Италиански свещеник почина, отстъпи респиратора си на по-млад пациент

Дон Джузепе Берардели отказа апарата, купен за него от енориашите

Кабалистът Лайтман: От президенти до хигиенисти – всички се поклониха на вируса Светът в теб

Кабалистът Лайтман: От президенти до хигиенисти – всички се поклониха на вируса

Той ни показа какъв ужасен свят сме създали. Свят, в който толкова сме изтъпели, че не виждаме, че сме роби

Отдъхваме след 4-и юли, историята превключва на друга предавка Светът в теб

Отдъхваме след 4-и юли, историята превключва на друга предавка

Астрологът Гал Сасон: ще излезем от това по-силни и по-добри, дадено ни е, за да се научим да медитираме и да променим парадигмите си

Каквито са ни греховете – такива ще са и болестите ни (втора част) Светът в теб

Каквито са ни греховете – такива ще са и болестите ни (втора част)

Сергей Лазарев: „Светът се движи под знака на капитализма. Същността му е поклонението на печалбата.“

Даровете на Короната Светът в теб

Даровете на Короната

COVID-19 ни удари плесницата, от която имахме огромна нужда. Показва ни живота, който би трябвало да водим

Каквито са ни греховете – такива ще са и болестите ни (първа част) Светът в теб

Каквито са ни греховете – такива ще са и болестите ни (първа част)

Сергей Лазарев: „Как може да се потуши чувството на богоизбраност в големи групи от хора?“

Целият свят се поздравява с „Намасте” Светът в теб

Целият свят се поздравява с „Намасте"

Шри Шри Рави Шанкар: „Може би в това има скрита благословия, но не бива да сме пренебрежителни и небдителни"

Петър Дънов: И най-голямото зло отстъпва пред любовта! Светът в теб

Петър Дънов: И най-голямото зло отстъпва пред любовта!

Коронавирусът дойде, защото изгубихме връзката си с Живото дихание, казва Галя Герасимова

Молитвата за смирение е лекарство за много вярващи Светът в теб

Молитвата за смирение е лекарство за много вярващи

Вероятно това е най-често изричаната молитва след „Отче наш" в най-новата ни история

Потвърдено: молитвата е сила, способна да лекува Светът в теб

Потвърдено: молитвата е сила, способна да лекува

Духовните дейности активират работата и на двете мозъчни полукълба

Няколко незабравими съвета от психолога Дейл Карнеги Светът в теб

Няколко незабравими съвета от психолога Дейл Карнеги

„Никога не отделяйте и минута в мислите си за хора, които са ви неприятни"

Мисли на Фройд, които ще разкрият много за нас Светът в теб

Мисли на Фройд, които ще разкрият много за нас

„Ние се избираме един друг не случайно - срещаме само тези, които живеят в нашето подсъзнание"