Подкрепете ни!
Светът в теб14 януари 2020

Ако той те удари – незабавно бягай, като при земетресение!

Съвети към жени, подложени на домашно насилие

Снимка: Sydney Sims, Unsplash
Снимка: Sydney Sims, Unsplash
Преди дни в Казахстан един мъж преби младата си жена до смърт. Три деца останаха сирачета. Предполагам, че всичко е започнало с баналното „Жено, затвори си плювалника!“. Тя не отронвала нито дума, а той периодично я биел. Умирайки от страх да не бъде помляна от бой, тя не си тръгвала от злодея. И накрая той я убил. Това пише на страницата си във фейсбук на 5 януари тази година Нураим Ернест, лекар-гинеколог. 
Затова, приятели мои, ви припомням списъка с правила на Анастасия Рудковска, които вие трябва да разкажете на своите дъщери и да им говорите за домашното насилие, пише д-р Ернест.

1. Ако са те ударили – незабавно си събери нещата. Дръж се така, като че ли има земетресение и трябва да се евакуираш по най-бързия начин. Грабваш документите и децата и хукваш, с останалото ще се оправяш после. Не приемай извинения и покаяния, не влизай в преговори. Всяко „прости ми” утре задължително ще се превърне в „писна ми от теб”. В това блато е много лесно да затънеш и много трудно да се измъкнеш. Не се съмнявай, бягай!

2. Запомни, че всяко „ти сама си си виновна” и „ти ме докара до това състояние” е лъжа. Всъщност означава: „Знам, че мога да те ударя, да те обидя, да те оскърбя и при това безнаказано, затова не виждам смисъл да се контролирам”.

3. Винаги можеш да дойдеш при мен, майка ти. Винаги. Във всяко състояние и положение. Потънала в сълзи и без обувки. С горчивото усещане за най-големия си провал в живота. Няма да те обвинявам. Даже ако ми се прииска да кажа: „Не те ли предупреждавах?” - ще се заключа в тоалетната и ще кажа тези думи пред огледалото сама на себе си, шепнешком. Защото тези думи не утешават, а само набиват игли в откритата рана.

4. Ако ме няма по някаква причина – всичко се случва, родителите са смъртни – имай приятели.Толкова близки, че да можеш да им поискаш помощ. Ако нямаш такива – търси помощ, отвсякъде без да се срамуваш да я приемеш. Оплаквай се, крещи, разкажи на всеки, който е готов да слуша. Имай свидетели, защото злото се ражда в мълчание.

5. Отношенията никога не започват с побои. Първите лястовички изглеждат като „ама каква тъпа п--ка си”, „от къв зор се месиш сега”, „какво ти разбира главата”, „аз казах – значи го правиш”. Отначало молбата се превръща в заповед. След това дребните унижения се превръщат в норма. Грубостта се представя като близост. Не позволявай на никого да те унижава и да ти причинява целенасочено болка. Никога не си мисли „аз съм умна, на мен не може да ми се случи подобно нещо”. В този капан са падали и по-умни жени от теб и мен.

6. Твой враг е усещането „може би ми се е сторило”. Днес човекът се държи абсолютно адекватно, а на следващия ден като че ли нещо му става и той се превръща в раздразнен садист. А вдругиден изгрява слънцето и всичко е толкова наред, че ти облекчено въздъхваш: „Сторило ми се е…”. Ако това се случва често – бъди нащрек. Това усещане е най-важният симптом, на който можеш да се опреш. В отношенията си с такъв човек не навлизай твърде надълбоко, не правете деца и общ бизнес.

7. Винаги имай свои пари настрана. Заработени от теб. Ако си домакиня и седиш с децата вкъщи, имай своя сметка на твое име - финансова възглавница за всеки случай. Обсъди това с партньора си преди да си излязла по майчинство. Това е много важно. Когато децата са малки, ние сме зависими от партньора си напълно и съответно сме най-уязвими.

8. Не позволявай отношенията да са единственото важно за теб нещо в живота ти. Това е опасна конструкция. Приятели, работа, спорт, хоби – имай всичко това. Изкарвай пари. Учи се. Ако отношенията някога рухнат – а това се случва по-често от колкото би ни се искало – ще ни боли. Но по-добре да падне една кула, отколкото целия замък.

9. Следи си здравето, грижи се за себе си, за да имаш сили да живееш.

10. Никога не се хващай на въдицата „всички живеят така”. Това не е истина. И аз ще направя всичко възможно, за да видиш семейства, в които няма насилие и грубост, в които хората разговарят по между си с уважение дори когато са си много ядосани. И ще опитам да ти бъда аз самата пример в това отношение.

11. Никога не се поддавай на самообвинението „само на мен ми се случва това, каква глупачка съм, какъв срам”. Това също не е истина. Никак не е трудно да се окаже всеки в окото на бурята и да попадне в ситуация на насилие. Бедата е ако затъне в него за дълги години. Не ти е нужно семейство на всяка цена. Не е нужно идеалното семейство като от корица на списание. Трябва ти място, където ще се чувстваш добре, където ще могат да те подкрепят и да се погрижат за теб. Това място може да изглежда по много различни начини (изобщо не е задължително това е да е традиционното семейство).

12. Хората с годините се променят. Това, което в младостта ни е изглеждало като мила невинна чудатост, с годините може да се окаже психическо заболяване или просто чудовищен порок. Понякога хората се държат некрасиво, ако разберат, че другият човек зависи от тях. Ако това се е случило с теб – не се упреквай, че „не си разпознала подлеца по-рано”. Има много неща, които ние не можем да видим докато те са скрити дълбоко под земята. Действай по точка 1.

13. Сподели тези правила с други жени. Преразкажи този текст на приятелките си. Не оставай равнодушна, ако някого го обиждат, на някого се подиграват пред очите ти. Помни, понякога хората ги боли адски и се срамуват да поискат помощ. И въпреки това се нуждаят от нея. Може да се окажеш единствената, която ще забележи чуждата болка. Не я отминавай просто така.

Източник

Още по темата:

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите

Сърфиране по вълните на пандемията Светът в теб

Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни Светът в теб

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни

Разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов

Какво крие невротичната вина Светът в теб

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

Огледални чувства и реакции Светът в теб

Огледални чувства и реакции

Там, където има много критика, съществува желание да се промени света. Зад това се крие липсата на готовност да се приеме собственото място в него.

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор Светът в теб

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор

Не съм помощник в този дом, аз съм част от него

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг Светът в теб

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг

„Децата на тъмнината" ще отговарят за пандемията, последствията от нея и социалното инженерство

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства Светът в теб

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства

Психологът М. Лабковский: дори децата трябва да бъдат оставени сами със себе си за известно време

Лисицата, която спаси живот Светът в теб

Лисицата, която спаси живот

Един мъж блъснал лисица с колата си, днес тя е повече от домашен любимец за него

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото

Болестите ви са заради някакъв недостатък Светът в теб

Болестите ви са заради някакъв недостатък

Понякога Бог говори през устата на децата, чуйте истината