Подкрепете ни!
Светът в тебСтанислава Цветкова и Йоана Стефанова, снимки: Емил Колев / 28 януари 2020

Лариса Ренар: Мъжът обича тялото на жената, а тя – душата му

Най-добрият женски треньор в Русия Лариса Ренар с ценни съвети към дамите

Лариса Ренар: Мъжът обича тялото на жената, а тя – душата му
500 дами на едно място без да се скарат, а напротив, да насочват енергията си в една посока и да работят заедно за своето по-добро бъдеще - това постигнаха Наталия Кобилкина и Лариса Ренар в София преди няколко месеца. Най-популярната рускиня в България и най-добрият женски треньор в Русия, основател и креативен директор на най-голямата „Академия за личен живот“ с тренинг центрове в Москва и Санкт Петербург, партньорски представителства на които има в 33 града по целия свят, проведоха семинар на тема „Жената на 21 век“. Те дадоха ценни знания на присъстващите дами как в настоящата епохата на трансформация да получат всичко, за което мечтаят, научиха ги как да се справят с трудностите, насочиха ги към интуитивно виждане за бъдещето им и поставиха основите за качествени промени в живота им, създавайки нова реалност първо във въображението; чрез различни практики повишиха нивото на творческата им енергия и взаимно умножиха своята сила. А ето какво сподели Лариса Ренар специално за читателките на Списание 8. 

- Лариса, в наши дни една част от жените са както се казва „повече в ума“ – премислят, оценяват, а друга част са повече в сърцето – свръх емоционални. Как да намерим баланса между ума и сърцето?
- Това са архетипите на момичето и кралицата. Жените трябва се развиват тези състояния, тогава разгръщаме енергията на състоянията и постигаме баланс. А и все повече се оказва, че живеем в света на женското лидерство...

- Как жената да разбере дали и кога е време да остави един мъж? 
- Тогава когато нямаме абсолютно никакви чувства и сме напълно равнодушни – тогава е дошло времето. Ако сме в състояние на болка, обида или агресия, трябва да разберем откъде идват и коя е причината, да се вгледаме в себе си и защо това ни жегва. Защото това е урок, а отношенията ни с мъжете са повод да се развиваме. И ако ние не достигнем този урок чрез този наш партньор, следващият ще ни го даде с пълна сила и ще стане още по-зле.

- В днешното забързано ежедневие жената има много отговорности - кариера, грижа за дома и семейство. До колко е важно да отделяме време и за себе си, за да сме в хармония? 
- Всичко трябва да правим с удоволствие. Грижата за децата е чудесно занимание, когато готвим вечеря за любимия – също е прекрасно. Но е важно да не възприемаме това като неотменно задължение, а като отношение, чрез което изразяваме любов. Трябва да намираме поне веднъж седмично време за себе си – бихме могли предварително да се разберем с мъжа и децата си кога да бъде този ден само за нас. Много от жените, които идват в школата ни следват правилото, че събота е ден за тях и изцяло го посвещават на грижа за себе си, а неделя – ден за семейството. И тогава имаме баланс. 

- Важно ли е да бъдат разделяни домакинските задължения и как да накараме партньора си сам да има желание да ни помага да се грижим за дома, а не да смята, че това е единствено наше задължение?
- Руснакът с радост е готов да помогне да сготви нещо. Например у дома аз готвя, а партньорът ми мие чиниите. Но най-важното тук е, че с каквото и да помага мъжа, жената винаги трябва да изразява благодарността си за това. И ако мъжът ви казва, че е изморен и не може да помогне, трябва да го приемем и да не правим скандал. - Има доста различни мнения по темата за първата среща. В днешния свят, в който жените се смятат за независими и нерядко печелят дори повече от мъжете, кой е редно да плати сметката или пък е добре да си я поделят? 
- Трябва да разбираме, че психологията на мъжа в голяма степен набляга на физическия облик. За това не случайно хората казват, че мъжът обича тялото на жената, а тя – душата му. Срещата е ухажването на мъжа към жената. Тя отдава своите емоции и присъствие в срещата, а той – материалното, т.е. парите. Тогава имаме баланс. Ако тя плати сметката, прави длъжен мъжа, защото тя му е дала не само емоциите и присъствието си, но и пари. Все едно да отидете на театър и актьорите да ви дадат пари – същото е. За мен е редно, когато мъжът ухажва, той да плаща и това е правилната обмяна на енергия. Задължително е, когато сметката се донесе, жената да попита дали трябва да участва в плащането. Но мъжът трябва да откаже категорично. Ако той се съгласи, ние приключваме отношенията си с него, защото това значи, че той няма да дава и прави нищо за нас. 

- В една връзка винаги се правят компромиси – как да намерим баланса – хем да направим компромис, хем да усещаме, че не губим частица от себе си?
- За да ви го обясня по-добре си представете една пирамида. Първо е обкръжението и средата – къде живеем, с кого се виждаме. После имаме действие – например ти може да обичаш да ходиш на море, а той да предпочита почивка в планината. И най-важното са нашите ценности и мисия. Мисията е това, което правим и създаваме заедно. Всеки има своя пирамида. Най-важно е ние да съвпадаме в ценностите. Ако нашите ценности са различни, няма как да извършваме компромиси на някое от другите нива. Ако за мен е важно той да е верен, а за него са за предпочитане свободните отношения, то тогава няма как да съвпадаме. На нива обкръжение и действие вече може да се говори за правене на компромиси и не е фатално. Вместо на планина, да идем на море или пък да купим този диван, а не другия. Важни са високите три нива – тези на ценностите, мисията и това, което създаваме заедно. Ако той те унижава на нивото на ценности и ти казва, че не струваш, разрушавайки твоята идентичност, тогава трябва просто да го оставиш. Това е изключително важно.

- Според вас каква е тайната, за да се запази страстта в една дългосрочна връзка, и да не се превърне тя в рутина и навик? Как се поддържат вълнението и трепета?
- Важни са страстта и креативността, това да правим нови различни неща, да поемаме авантюри, да правим изненади. Имах една среща, за която мъжът ме попита къде искам да идем и аз му казах, че ми се ходи на театър. Пита ме какво ми се гледа, аз му отвърнах да ме изненада. Той не ми каза какво е избрал. В уречения ден дойде да ме вземе от вкъщи, аз естествено изпитвах вълнение и тръпка от предстоящото непознато. Беше харесал много известен спектакъл на Роман Виктюк – „Прислужници”. Всички женски роли се играят от мъже. Аз бях гледала негови представления преди и честно казано, ако ме  беше питал предварително щях да откажа да гледам в този момент негова постановка. Той е много авангарден. И не съжалявам, защото беше много силно преживяване и сега посещаваме всичките му нови спектакли. Това е, когато си правим изненади. Важно е и да казваме на мъжа си, че може да стане по-успешен и по-влиятелен, така той разширява своето развитие. Това са архетипите на кралицата и момичето. Винаги го подкрепяме и вярваме в него. Много е важна тази подкрепа, защото мъжете днес се страхуват, че жените са с тях само докато са успешни и богати. Много е важно да го подкрепяте във всяка ситуация и той да знае, че ще сте до него, независимо дали има пари или не. Тази подкрепа е от огромно значение за тях. 

- Можете ли да ни споделите някаква бърза техника, чрез която да балансираме ежедневието. Да бъдем спокойни, концентрирани?
- Най-лесното, което можем да направим е сутрин, когато станем да си кажем: „Светът ме пази, аз обичам и ме обичат. Любовта е във и около мен“. Чрез това състояние на любов да ни тръгне денят. Когато срещаме някакъв негатив, можем мислено да кажем на отсрещния човек „обичам те и те приемам“. 

 - А може ли да споделите малко повече и за мъжките архетипи?
- Архетипът е най-проявената енергия при мъжа. Имаме крал – характерни за него са мъдростта и справедливостта. Той е покорител на хаоса, хармонизатор. Любовникът е страстен, творчески човек, най-често такива са музикантите, поетите, художниците. Магьосникът отговаря за трансформацията и промените в света, отличава се с остър ум. Воинът е човекът-действие – изпълнен е с енергия, не се интересува от собственото си удобство. За него е от първостепенна важност да достигне и изпълни целта си. Това са архетипите, но имаме и психотипи – те са комбинация от два архетипа. Имаме първооткривател, творец, търговец и управител. И ако жената е управител, то тя има нужда от търговец. Ако е творец – на нея и е нужен управител. 
 
- Любовта може ли да притъпи несъответствие в психотиповете на партньорите? 
- Разбира се, ние можем да си наложим да приемем друга роля, но тогава няма да осъществяваме огромната енергия, която имаме. Ще започнем да боледуваме, да се ядосваме. Ако жената не знае откъде идват тези състояния, тя веднага започва да обвинява мъжа. Много е важно да знаем къде сме и кои сме ние, както и къде и кой е той. Това е лесно и просто. Задавайте му въпроси – питайте го защо прави това, което прави – да отвори например хотел, или да напише книга. И ако той отговори, че е за пари, наследство, то той е търговец. Ако каже, че е за слава, признание, почит – той е творец. Ако пък каже, че е за власт и влияние, най-вероятно е управител, а ако е заради нови знания, откриването, значи е първооткривател.

Предходното интервю на Лариса Ренар за Списание 8 може да откриете ТУК.

В България има представителство на школата на Лариса Ренар и в рамките на една година всяка българка може да премине цялото обучение на академията в Москва. 
Повече информация:
www.natalia.bg
Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите

Сърфиране по вълните на пандемията Светът в теб

Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни Светът в теб

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни

Разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов

Какво крие невротичната вина Светът в теб

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

Огледални чувства и реакции Светът в теб

Огледални чувства и реакции

Там, където има много критика, съществува желание да се промени света. Зад това се крие липсата на готовност да се приеме собственото място в него.

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор Светът в теб

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор

Не съм помощник в този дом, аз съм част от него

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг Светът в теб

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг

„Децата на тъмнината" ще отговарят за пандемията, последствията от нея и социалното инженерство

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства Светът в теб

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства

Психологът М. Лабковский: дори децата трябва да бъдат оставени сами със себе си за известно време

Лисицата, която спаси живот Светът в теб

Лисицата, която спаси живот

Един мъж блъснал лисица с колата си, днес тя е повече от домашен любимец за него

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото

Болестите ви са заради някакъв недостатък Светът в теб

Болестите ви са заради някакъв недостатък

Понякога Бог говори през устата на децата, чуйте истината