Подкрепете ни!
Светът в теб21 април 2020

Отказвам да отглеждам девойка на 18+, която не учи и не работи

Послание до 15-годишно момиче от майка й

снимка: IStock
снимка: IStock
Преди 5 години публикувахме писмото на Даря Королкова до 15-годишната й дъщеря (от фейсбук), което предизвика разнопосочни, но крайно емоционални коментари.
Майката обрисува пред детето си своята позиция за „възмъжаването" като процес и възгледите си за това кога трябва да започне самостоятелният живот на отрочето.
Искрено се съмняваме, че нещо се е променило през това време, затова публикуваме отново този текст заради неговата непреходност.
А вие какво бихте казали на вашето 15-годишно дете?

1. След 3 години ще мога да те изгоня от къщи.
Страшно ли звучи? И въпреки всичко ще поговорим за това. На 18 ще имаш две опции за действие. Първата - ти влизаш във ВУЗ и аз те поддържам както мога до завършването му или до намирането на работа. Втората опция - ти се отказваш от кандидатстване (и аз никога няма да те осъдя за това) и почваш работа. Осигуряваш потребностите си сама. Отказвам да отглеждам девойка на 18+, която не работи, защото смятам това за неправилно. Имаш 3 години да избираш…
И да, вече сме обмислили преструктурирането на апартамента. В твоята стая ще е спалнята ни.

2. Ти си прекрасна. Ти си красива. Ти си много умна.
Ти си много по-добра от мен. Ти си забележителна. Познавам те от 15 години и ти си по-прекрасна от всичко, което съм си представяла за теб в най-смелите си мечти. Ако някой не го разбира, това е негов проблем. Е, и на баща ти, но той бързо свиква, не се тревожа за него.

3. Аз не съм ти пример.
Ти си съвсем различна, отделна личност. Не си длъжна да харесваш това, което аз харесвам, и имаш пълно право да отхвърлиш моите авторитети и ценности. Само един нюанс – отговорност за своя избор ще носиш сама.

4. Ти си свободна. Нищо не очаквам от теб.
Можеш да станеш чистачка, маникюристка, шлосер, дърводелец, домакиня, финансов анализатор, офис мениджър, касиерка – каквато поискаш. Не смятам, че е възможно да ти се меся в избора на житейски път. Но не забравяй точка първа.

5. Ти не си ми длъжна по никакъв начин.
Отгледала съм те не по задължение. Не очаквам да ми подадеш чаша с вода – словесен модел, който всяко възрастно поколение употребява, за да манипулира следващото. Не разчитам, че ще ми осигуриш охолна старост, не сънувам Нобеловите ти награди. Ти имаш право да избереш това, което за теб е важно и ценно. Или да пуснеш всичко на самотек. Това е твоят живот и твоят избор.

6. Имаш дом.
Каквото и да се случи в твоя живот, ще съм до теб, ако това ти е необходимо. Ще те подкрепя и ще те погаля, ще ти посъчувствам и ще опитам да ти помогна, ако ти ме помолиш. Но няма да се намесвам своеволно.

7. Аз имам свой живот.
Не съм длъжна да помагам, ако ми свирнеш да захвърля всичките си дела и да тичам към теб. Да жертвам комфорта си заради твоя. МОГА да го направя. Но НЕ СЪМ ДЛЪЖНА.

8. Ти имаш твой живот.
За кого да се омъжиш, да родиш ли деца и колко, дали да станеш лесбийка, да се влееш в редиците на Единна Русия...- ти винаги ще решаваш сама. Моите възгледи, политически пристрастия, житейски принципи и убеждения не могат да ти повлияят по никакъв начин. Можеш да постъпваш така, както ти диктува сърцето, съвестта и користта. От това ти няма да ме загубиш, няма да престанеш да си моя дъщеря, няма да се превърнеш в персона нон грата.

9. Никой не възнамерява да ти навреди.
Това е трудно за разбиране, но е истина: всички мислят само за себе си. И аз. Да. Всеки човек при всички обстоятелства се държи така, както в този момент смята за правилно. Никой (психически здрав) не влошава живота си съзнателно. Той (или тя) действат така както (от тяхна гледна точка) ще е най-добре за тях. Не повече от това. Просто вашата визия за света не съвпада в конкретния момент.

10. Светът е несправедлив.
Няма гарантирани рецепти как да достигнеш успех и как да избегнеш провала. Ти не контролираш този свят. Ти можеш да правиш нещата правилно и пак да се навреш в кучи г... Ти можеш да нарушаваш всички правила на този свят и да си победител. Единственото, за което трябва да се безпокоиш, е честността. Не се лъжи, не се самозаблуждавай. Учи се да се разбираш. Осъзнай своите истински потребности и чувства. И мисли как ще ти бъде най-добре.

11. Твоето „добре“ почти винаги ще означава нечие „лошо“.
Ти ще заемеш нечие място в университета или на касата на супермаркета. Ще излизаш на среща с нечия голяма любов или ще седиш на нечие любимо място в киносалона. Да не ти пука. Твоето „лошо“ винаги ще означава нечие „добре“, така че сте квит.

12. На 100% можеш да вярваш само на себе си.
Не, даже не на мен, та аз не мога да вляза в главата ти. Ти винаги недоизказваш, скриваш или стаяваш нещо. Знам това, аз също го правя. И аз имам майка. Само ти самата знаеш ВСИЧКО за себе си. Само ти знаеш на какво си способна.

13. Не прехвърляй отговорността.
За твоя живот след 18 години отговаряш ти. И никакви Онасука и Онкозел нямат нищо общо с това. Раждай деца, ако можеш да ги отгледаш сама. Вземай проект, ако си сигурна, че можеш да го избуташ без колегите си. Емигрирай, ако можеш да оцелееш сама в чужда страна. САМА. Ако ти провърви и имаш помощници, роднини, близки — на теб ще ти е по-лесно. Но те НЕ СА ТИ ДЛЪЖНИ. Не разчитай на това.

14. Прави си сметката.
Всяко действие има последствия. Може би няма да можеш да предвидиш всичко. Но се опитай да пресметнеш риска максимално. Колкото по-добре си представиш вариантите — толкова по-разумно ще е поведението ти.

15. Не ме слушай.
Аз ти излях 14 точки, които според мен ще направят живота ти по-добър от моя. Но ти не си аз (и за това имаше отделна точка). Не сравнявай. Не се равнявай. Върви и живей. Родила съм те не за да си дъщеря ми. Исках да пусна в този свят човек, който ще изживее в него своя собствен живот. Върви и го живей.

15. а) Само после не се оплаквай...:))))

15. б) И не си изключвай телефона. Тревожа се.

Още по темата:

Врeме за инвентаризация на собствения си живот Светът в теб

Врeме за инвентаризация на собствения си живот

Когато живеете в градината на надеждата, нещо винаги разцъфтява

Което е ваше - неизменно ще дойде при вас Светът в теб

Което е ваше - неизменно ще дойде при вас

Трябва да разберем, че Бог е зад гърба ни винаги и това, че ни е изоставил е брътвежът на егото, а не истината. Той е тук и сега. Винаги.

Мамо, помниш ли как те хранех, като беше бебе? Светът в теб

Мамо, помниш ли как те хранех, като беше бебе?

Децата помнят по-ясно отминали животи

Вярвай, доверявай се, грей, благодари! Светът в теб

Вярвай, доверявай се, грей, благодари!

Как да познаеш твоя човек ли? Лесно е! Ще тръгнеш насреща му и ще се сблъскате по средата на пътя...

Духовното пробуждане: Странични ефекти Светът в теб

Духовното пробуждане: Странични ефекти

Но когато изпълзите изпод руините на вашите ментални шаблони, ще разберете, че всичко това си е струвало

Какво се случва, когато жените раждат дете „за себе си“ Светът в теб

Какво се случва, когато жените раждат дете „за себе си“

Прекомерната майчина любов унищожава здраве и съдби, казва Анатолий Некрасов

Да се пазя да укорявам и да не се подигравам на хората Светът в теб

Да се пазя да укорявам и да не се подигравам на хората

Непреходните съвети на Марк Аврелий, отправени от него към него

Време е за Събрание и то...Велико Светът в теб

Време е за Събрание и то...Велико

Обезсмислихме живота на младите с тридесетгодишната си препирня „кой да кара влака"

Свами Шивананда: Светът е най-добрият гуру Светът в теб

Свами Шивананда: Светът е най-добрият гуру

Бог говори чрез сънищата, вътрешния глас, през устата на хората около нас

Да върнеш себе си на самия себе си Светът в теб

Да върнеш себе си на самия себе си

Нийл Доналд Уолш: Когато общуването е затруднено, това е знак, че няма достатъчно любов

Зор Алеф: Магическите закони на успеха Светът в теб

Зор Алеф: Магическите закони на успеха

Кодексът на духовното достойнство ни учи как да реализираме висшите стремежи на душата си

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света Светът в теб

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света

Преди възстановяването на себеусещането си, преди да се върне вътрешното зрение и океанското познание, сме били на дъното

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...