Подкрепете ни!
Анализирай това!

6 объркващи въпроса, които преосмислят живота

изображение: iStock
изображение: iStock
Умопомрачителните въпроси често водят до умопомрачителни отговори, които завинаги променят вашата гледна точка към живота. На пръв поглед може би ще ви прозвучат твърде обикновено или объркващо, но осмислянето им и последващите действия са революционни. Само намерете време да седнете и да ги прочетете внимателно, ако ви е нужно, вземете тефтер, молив и записвайте някакви опорни точки. 

1. Откъде идват мислите ви?
Ако сте отговорили - „от мозъка", помислете още веднъж. Това може да не е толкова просто. Науката още не е изяснила напълно как физическите материи – клетките на мозъка и невротрансмитерите се свързват с нефизическия резултат, който наричаме „мислене“. Как можем да обясним явления като телепатия или предчувствия, как умовете общуват помежду си без физически контакт? Някои експерти твърдят, че съзнанието съществува извън мозъка, а мозъкът действа по-скоро като филтър. 
С други думи умовете ни не са „локални" за нашия мозък. Ако сте вярващи – разбирането ви е, че духът ви продължава да живее и след смъртта на тялото. Трябва да се съгласим, че вашето съзнание не се е родило в мозъка ви…

Много автори на песни или книги не могат точно да обяснят как им е хрумнала идеята за определена мелодия или текст: „Просто дойде при мен! Чух го в главата си". Ако поразсъждавате върху това, че вашите мисли хипотетично излизат от външен източник, това вдъхновява ли ви или ви плаши?

2. Ако загубите всичко, което е важно да вас – пари, отношения, здраве и т. н. – кое би могло да ви поддържа живи?
Ако живеете достатъчно дълго и обичате достатъчно силно, в края на краищата ще загубите нещо или някого, значими за вас. И после? Колко дълбоко приемате понятия като вяра, надежда, благодарност, красота и любов, за да можете крепейки се върху тях да направите живота си отново значим след голяма загуба?

3. Къде във вашия живот сте спокойни?
Колкото по неспокойни сте – толкова по-осезателно ще усещате стреса и нещастието. Хората грешат като мислят, че душевен покой могат да имат само когато всичко се нареди по мед и масло в живота им, когато проблемите са решени, а бъдещето – ясно и светло. Но колко често се случва това?
Когато се научите да приемате нещата, които не можете да промените, да следвате светлината вместо сянката, да намирате красотата в уродливото, да намерите надежда в отчаянието и да повярвате в това, че винаги можете да си промените живота си и живота на другите към по-добро, вътрешният мир ще разцъфти.

4. Какво бихте искали хората да разберат за вас, което сега още не разбират?
Отговорът на този въпрос може да покаже защо имате проблеми в определени отношения или защо се чувствате самотни или неправилно разбрани. Погледнете какво сте написали – това може да е подсказка какво от себе си не показвате на другите и после се обиждате, че не ви разбират. Всеки има нещо, заради което се страхува и не може да е открит и спокоен сред хората. Намерете го.
Може да изкопаете аспект от личността си, който даже вие не разбирате съвсем или пък го подценявате. Ако другите разбират кой сте напълно, това какво значение може да има във вашите отношения, щастие, цели или във вашето чувство на удовлетворение?

5. Какво би се случило, ако повярвате, че всяка ваша мисъл, чувство или действие има определен вечен вълнови ефект?
Истината е, че мислите и постъпките действително имат вълнови ефект. Как това осъзнаване и приемане на тази мисъл би променило вашите решения и действия? Ако предположите, че даже прости действия като например маниерът ви на поведение с келнера в заведението има вълнови ефект, който ще засегне десетки други хора – близки и непознати – какъв ефект искате да се получи?

6. Можете ли да съществувате в мир със себе си и света при тотална неопределеност?
Ако не можете да се отпуснете, ако не знаете какъв ще е изходът от ситуацията и как точно ще се случи тя, ако не можете да си позволите да направите следващите положителни стъпки напред без да знаете какво ви чака зад ъгъла, ако винаги се чувствате длъжни да имате резервен план, за да не излезе нещо извън контрол – вие рядко ще имате спокойни моменти.

Също така в такива случаи можете да побъркате хората наоколо. Неосъзнато. Неопределеността е огромна част от всекидневния ни живот и тя не може да бъде изкоренена. Ако вие анализирате най-важните неща, случили се във вашия живот – добри и лоши – ще разберете, че и едните, и другите са били неочаквани и непланирани. Може би сте щастливи в брака си, но един ден преди да срещнете половинката си, е вероятно никога да не сте знаели, че той/тя съществува.

Това се отнася и за най-добрите ви приятели. Срещите ви с вашите родители и учители също са непланирани и не са били ваш избор. Когато сте готови да приемете неопределеността и да не се страхувате от неизвестното, вие ще можете да успокоите своя ум и да получите достъп до  вътрешното си ръководство или прозренията, които иначе не бихте забелязали, когато умът ви е препълнен с бла-бла и страшни мисли от типа „а какво би станало ако?".

Ако някои от горните умопомрачителни въпроси ви е накарал да се замислите кои сте вие и накъде отивате, то вие сте на път да внесете в живота си удивителни промени. 
И така, следващият въпрос е „каква е вашата следваща стъпка?"

Източник

Още по темата:

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите

Сърфиране по вълните на пандемията Светът в теб

Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни Светът в теб

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни

Разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов

Какво крие невротичната вина Светът в теб

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

Огледални чувства и реакции Светът в теб

Огледални чувства и реакции

Там, където има много критика, съществува желание да се промени света. Зад това се крие липсата на готовност да се приеме собственото място в него.

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор Светът в теб

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор

Не съм помощник в този дом, аз съм част от него

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг Светът в теб

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг

„Децата на тъмнината" ще отговарят за пандемията, последствията от нея и социалното инженерство

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства Светът в теб

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства

Психологът М. Лабковский: дори децата трябва да бъдат оставени сами със себе си за известно време

Лисицата, която спаси живот Светът в теб

Лисицата, която спаси живот

Един мъж блъснал лисица с колата си, днес тя е повече от домашен любимец за него

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото

Болестите ви са заради някакъв недостатък Светът в теб

Болестите ви са заради някакъв недостатък

Понякога Бог говори през устата на децата, чуйте истината