Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 13 август 2020

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло?

Колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре се чувстваме ние

изображения:iStock
изображения:iStock
Според източната философия в човешкото тяло има седем основни чакри. Има и една допълнителна осма, но за нея ще си поговорим някой друг път.

Какво са чакрите?
Думичката чакра в превод от санскрит означава колело. Чакрите са енергийни центрове в човешкото тяло, които спомагат регулирането на всички негови процеси и функции. Като се започне от правилното функциониране на органите, минем през здравето и работата на имунната система и стигнем до емоциите и настроението. По дефиниция в тялото ни има 7 такива енергийни центъра. Те са разположени на различни нива от основата на гръбначния ни стълб до върха на главата. Всяка чакра има различна вибрационна честота и е оцветена в различен цвят. Също така всяко едно от енергийните колела в тялото ни е свързано с различно сетиво в него.   


ПЪРВА ЧАКРА
Първата чакра – Муладхара, се намира дълбоко в основата на гръбначния ни стълб (отдолу нагоре) – в областта на опашката отзад и срамната кост отпред. Известна е още под названието Коренна чакра. Тя е нашата връзка със земята и отговаря за това да се чувстване заземени, силни, уверени и в безопасност. Цветът й е червен, а планетите свързани с нея са Сатурн и Земята. Органите, за които отговаря Коронната чакра, са краката, долната част на гърба, дебелото черво, половите органи Първичният й елемент е земя, а сетивото, свързано с нея е обонянието. Муладхара отговаря за оцеляването на човека, за финансовата стабилност, храната и сигурността. Енергията за успеха на всяко материално натрупване идва именно от нея. Проявлението и е: „Движа се“. Ако тази чакра е блокирана, човек може да изпита страх, тревожност, несигурност.    


ВТОРА ЧАКРА
Втората чакра в нашето тяло е Свадхиштхана. Известна е и като Сакрална или Коремна чакра. Тя е разположена в долната част на корема (на 2 сантиметра под пъпа) – на нивото на половите органи, за които отговаря. Втора чакра се свързва с нашите емоции и с това как се отнасяме към емоциите на другите. Цветът й е оранжев, а елементът - вода. Сетивото, за което се грижи е вкусът. Втора чакра е центърът на сексуалната енергия у човека. Също така тя ни помага да сме креативни и адаптивни към настъпващите промени, както и да имаме правилна самооценка и увереност. Проявлението й е: „Жизнен съм“. Ако при втора чакра има липса на баланс, човек може да се почувства емоционално нестабилен, обсебен от мисли за секс или тотална липса на такива.


ТРЕТА ЧАКРА
Третата чакра е известна под названието Манипура и се нарича още чакра на Слънчевия сплит. Намира се именно там - малко над нивото на пъпа и на 2 сантиметра под гръдната кост, в центъра зад стомаха. Цветът й е жълт, а елементът – огън. Чувствата, с които се свързва тази чакра, са личната самооценка и доверието. Третата чакра е центърът на личната сила, мястото на егото, на страстите, импулсите, гнева и силата. Органите, за чието здраве се грижи са панкреасът, храносмилателната система, бъбреците, черният дроб, жлъчният мехур. Сетивото, с което се свързва чакрата на Слънчевия сплит, е зрението. А проявлението й е: „Чувствам“. Често, когато трета чакра е извън баланс, се появяват депресия, емоционално объркване, липса на увереност, притеснение за това какво мислят другите за нас и други.


ЧЕТВЪРТА ЧАКРА
Името на тази чакра на санскрит е Анахата, нарича се още  Сърдечна чакра. Разположена е в сърдечната област, точно зад гръдната кост. Чувствата, за които отговаря, са любовта, състраданието и духовността. Земният й елемент е въздух, а цветът й е зелен. Сърдечната чакра освен за самото сърце, отговаря още за имунната система и тимуса. Тя е мостът между първите три (отговарящи за материалното) и следващите три (духовни) чакри. Тоест мост между тялото и ума и духа. Сетивото на четвърта чакра е допирът. Проявлението й е: „Мисля“. Когато в четвърта чакра липсва баланс човек може да започне да изпитва самосъжаление, да стане параноичен или крайно нерешителен, да се чувства недостоен за любов или да изпитва страхове, че ще бъде наранен и изоставен.  


ПЕТА ЧАКРА
Петата чакра се нарича Вишудха. Разположена е в областта на гърлото и е известна още като Гърлена чакра. Тя е свързана с комуникацията и творчеството чрез мисъл, реч и писане. Възможността за промяна, трансформация и изцеление се намират тук. Пета чакра има син цвят, а елементът й е етер или Космос. Органите, за които отговаря, са щитовидната и надщитоеидната жлеза. Когато е в баланс тя ни позволява да изразяваме себе си точно и ясно и да общуваме пълноценно с останалите хора. Сетивото, за което отговаря, е слухът. Проявлението й е: „Зная“. Ако енергията в пета чакра е извън баланс, може да се чувствате плахи, слаби и да не можете да изразите себе си и мислите си.   


ШЕСТА ЧАКРА   
Названието й е Аджна. Намира се в центъра на челото, където е разположено третото око у човека. Затова и алтернативното й название е Чакра на Третото око. Свързва се с възприятието и знанието. Това е центърът на психичните и метафизични способности на човешкото същество. Цветът на шестата чакра е индиговият, а елементът й – светлината. Аджна развива способността ни да виждаме голямата картина и да използваме и развиваме интуицията си. Тя е определяна като център на душата и ни помага да се свързваме с божественото, което се разгръща още повече в следващата седма чакра. Проявлението на чакрата на Третото око логично е: „Виждам“. Когато Шеста чакра е блокирана, може да станете неотстъпчиви и егоистични.  


СЕДМА ЧАКРА
Последната от седемте основни чакри в човешкото тяло е Сахасрара и е известна още като Коронна чакра. Свързва се с разбирането и информацията. Намира се на върха на главата. Това  е центърът на духовността, просветлението, динамичната мисъл и енергия. Цветът на Сахасрара е бял или виолетов, а елементът, с който борави – мисълта. Коронната чакра има способността да се свързва с божествената космическа енергия. Тя е отговорна за осъзнаването и просветлението у човека. Свързва се със съзнанието. Проявлението на Коронната чакра е: „Съм“. Според окултните вярвания душата влиза през Коронната чакра при раждането на човека, и пак от там напуска тялото му, когато почине.

За всички чакри важи едно основно правило – колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре изпълняват функциите, с които са свързани и толкова по-добре се чувстваме ние. От друга страна, ако има блокаж в някоя от чакрите, ние имаме проблем с нещата, за които тя отговаря, а това неминуемо нарушава и баланса на цялостното ни съществуване. Има много методи за балансиране и изчистване на чакрите от блокажи, но за тях ще си поговорим в някой от следващите текстове.  
Мислете за болестта като за енергийно разстройство - техническа неизправност Светът в теб

Мислете за болестта като за енергийно разстройство - техническа неизправност

Каролайн Мис: Говоренето не лекува, лекува действието. Не забравяйте, че вашата биография става ваша биология

Ичи-го Ичи-е: изкуството да живееш всеки момент Светът в теб

Ичи-го Ичи-е: изкуството да живееш всеки момент

Не отлагайте щастието си. Въпреки че имаме много възможности през целия си живот, няма две еднакви.

Страданията ни в стремежа да уловим неуловимото са излишни Светът в теб

Страданията ни в стремежа да уловим неуловимото са излишни

С. Ринпоче: Научете се да мислите за смъртта в щастливите си моменти

Как да създадем желания от нас свят в 7 стъпки Светът в теб

Как да създадем желания от нас свят в 7 стъпки

Наричат намерението дремещ потенциал, който може да се превърне в нашето най-ефективно оръжие

Харесвам мъже, които използват силата си дискретно Светът в теб

Харесвам мъже, които използват силата си дискретно

Елена Феранте за любовта, за болката от творческото писане и за жената в новия пандемичен свят

12 предупредителни знака, че пред вас е зъл човек Светът в теб

12 предупредителни знака, че пред вас е зъл човек

Такива хора никога не съжаляват, че са причинили болка, страданието на околните им доставя радост

Хората си мислят, че мислят, но обикновено се заблуждават Светът в теб

Хората си мислят, че мислят, но обикновено се заблуждават

Дж. Питърсън: Подредете своя дом и направете света по-добър. Започнете от себе си.

Хората са духовно слепи за същността на кражбата Светът в теб

Хората са духовно слепи за същността на кражбата

Никога не биха влезли в дома на човек с взлом, но нямат угризения да вземат от дарени пари, от офиса или от държавата

Как да си върнем зрението за духовните знаци и поличби Светът в теб

Как да си върнем зрението за духовните знаци и поличби

Наблюдавайте и откривайте необичайните предмети и събития, не си ги обяснявайте логически

Евритмията – изкуство от Духа, чрез което говорът оживява Светът в теб

Евритмията – изкуство от Духа, чрез което говорът оживява

Тя отразява сложната връзка между душа и тяло, между видимото и невидимото

Духът не трябва да се колебае като тревичка при всяко подухване на вятъра Светът в теб

Духът не трябва да се колебае като тревичка при всяко подухване на вятъра

На човека е дадена Безпределността като цел на устремеността и контейнер на всичките му стремежи

Любовната революция Светът в теб

Любовната революция

Радикалната промяна, която желаем за децата си, е възможна и реална, но трябва да я започнем от себе си

Квантовата молитва: акт на овластено получаване Светът в теб

Квантовата молитва: акт на овластено получаване

Ако се чувствате така, сякаш животът е борба, тогава вашите молитви ще останат нечути

Защо се нуждаем от саморефлексия всеки ден Светът в теб

Защо се нуждаем от саморефлексия всеки ден

Самоанализът ще почисти душата, ще ни помогне да вземем решение и да не грешим отново

Как да приемаме неочакваните промени в живота си Светът в теб

Как да приемаме неочакваните промени в живота си

Трябва да си представяме в сърцето и ума си какво искаме, а не да буксуваме върху това, което НЕ искаме

Умираме без да сме разбрали нищо Светът в теб

Умираме без да сме разбрали нищо

Всичките ни беди и нещастия са кратковременни