Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 13 август 2020

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло?

Колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре се чувстваме ние

изображения:iStock
изображения:iStock
Според източната философия в човешкото тяло има седем основни чакри. Има и една допълнителна осма, но за нея ще си поговорим някой друг път.

Какво са чакрите?
Думичката чакра в превод от санскрит означава колело. Чакрите са енергийни центрове в човешкото тяло, които спомагат регулирането на всички негови процеси и функции. Като се започне от правилното функциониране на органите, минем през здравето и работата на имунната система и стигнем до емоциите и настроението. По дефиниция в тялото ни има 7 такива енергийни центъра. Те са разположени на различни нива от основата на гръбначния ни стълб до върха на главата. Всяка чакра има различна вибрационна честота и е оцветена в различен цвят. Също така всяко едно от енергийните колела в тялото ни е свързано с различно сетиво в него.   


ПЪРВА ЧАКРА
Първата чакра – Муладхара, се намира дълбоко в основата на гръбначния ни стълб (отдолу нагоре) – в областта на опашката отзад и срамната кост отпред. Известна е още под названието Коренна чакра. Тя е нашата връзка със земята и отговаря за това да се чувстване заземени, силни, уверени и в безопасност. Цветът й е червен, а планетите свързани с нея са Сатурн и Земята. Органите, за които отговаря Коронната чакра, са краката, долната част на гърба, дебелото черво, половите органи Първичният й елемент е земя, а сетивото, свързано с нея е обонянието. Муладхара отговаря за оцеляването на човека, за финансовата стабилност, храната и сигурността. Енергията за успеха на всяко материално натрупване идва именно от нея. Проявлението и е: „Движа се“. Ако тази чакра е блокирана, човек може да изпита страх, тревожност, несигурност.    


ВТОРА ЧАКРА
Втората чакра в нашето тяло е Свадхиштхана. Известна е и като Сакрална или Коремна чакра. Тя е разположена в долната част на корема (на 2 сантиметра под пъпа) – на нивото на половите органи, за които отговаря. Втора чакра се свързва с нашите емоции и с това как се отнасяме към емоциите на другите. Цветът й е оранжев, а елементът - вода. Сетивото, за което се грижи е вкусът. Втора чакра е центърът на сексуалната енергия у човека. Също така тя ни помага да сме креативни и адаптивни към настъпващите промени, както и да имаме правилна самооценка и увереност. Проявлението й е: „Жизнен съм“. Ако при втора чакра има липса на баланс, човек може да се почувства емоционално нестабилен, обсебен от мисли за секс или тотална липса на такива.


ТРЕТА ЧАКРА
Третата чакра е известна под названието Манипура и се нарича още чакра на Слънчевия сплит. Намира се именно там - малко над нивото на пъпа и на 2 сантиметра под гръдната кост, в центъра зад стомаха. Цветът й е жълт, а елементът – огън. Чувствата, с които се свързва тази чакра, са личната самооценка и доверието. Третата чакра е центърът на личната сила, мястото на егото, на страстите, импулсите, гнева и силата. Органите, за чието здраве се грижи са панкреасът, храносмилателната система, бъбреците, черният дроб, жлъчният мехур. Сетивото, с което се свързва чакрата на Слънчевия сплит, е зрението. А проявлението й е: „Чувствам“. Често, когато трета чакра е извън баланс, се появяват депресия, емоционално объркване, липса на увереност, притеснение за това какво мислят другите за нас и други.


ЧЕТВЪРТА ЧАКРА
Името на тази чакра на санскрит е Анахата, нарича се още  Сърдечна чакра. Разположена е в сърдечната област, точно зад гръдната кост. Чувствата, за които отговаря, са любовта, състраданието и духовността. Земният й елемент е въздух, а цветът й е зелен. Сърдечната чакра освен за самото сърце, отговаря още за имунната система и тимуса. Тя е мостът между първите три (отговарящи за материалното) и следващите три (духовни) чакри. Тоест мост между тялото и ума и духа. Сетивото на четвърта чакра е допирът. Проявлението й е: „Мисля“. Когато в четвърта чакра липсва баланс човек може да започне да изпитва самосъжаление, да стане параноичен или крайно нерешителен, да се чувства недостоен за любов или да изпитва страхове, че ще бъде наранен и изоставен.  


ПЕТА ЧАКРА
Петата чакра се нарича Вишудха. Разположена е в областта на гърлото и е известна още като Гърлена чакра. Тя е свързана с комуникацията и творчеството чрез мисъл, реч и писане. Възможността за промяна, трансформация и изцеление се намират тук. Пета чакра има син цвят, а елементът й е етер или Космос. Органите, за които отговаря, са щитовидната и надщитоеидната жлеза. Когато е в баланс тя ни позволява да изразяваме себе си точно и ясно и да общуваме пълноценно с останалите хора. Сетивото, за което отговаря, е слухът. Проявлението й е: „Зная“. Ако енергията в пета чакра е извън баланс, може да се чувствате плахи, слаби и да не можете да изразите себе си и мислите си.   


ШЕСТА ЧАКРА   
Названието й е Аджна. Намира се в центъра на челото, където е разположено третото око у човека. Затова и алтернативното й название е Чакра на Третото око. Свързва се с възприятието и знанието. Това е центърът на психичните и метафизични способности на човешкото същество. Цветът на шестата чакра е индиговият, а елементът й – светлината. Аджна развива способността ни да виждаме голямата картина и да използваме и развиваме интуицията си. Тя е определяна като център на душата и ни помага да се свързваме с божественото, което се разгръща още повече в следващата седма чакра. Проявлението на чакрата на Третото око логично е: „Виждам“. Когато Шеста чакра е блокирана, може да станете неотстъпчиви и егоистични.  


СЕДМА ЧАКРА
Последната от седемте основни чакри в човешкото тяло е Сахасрара и е известна още като Коронна чакра. Свързва се с разбирането и информацията. Намира се на върха на главата. Това  е центърът на духовността, просветлението, динамичната мисъл и енергия. Цветът на Сахасрара е бял или виолетов, а елементът, с който борави – мисълта. Коронната чакра има способността да се свързва с божествената космическа енергия. Тя е отговорна за осъзнаването и просветлението у човека. Свързва се със съзнанието. Проявлението на Коронната чакра е: „Съм“. Според окултните вярвания душата влиза през Коронната чакра при раждането на човека, и пак от там напуска тялото му, когато почине.

За всички чакри важи едно основно правило – колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре изпълняват функциите, с които са свързани и толкова по-добре се чувстваме ние. От друга страна, ако има блокаж в някоя от чакрите, ние имаме проблем с нещата, за които тя отговаря, а това неминуемо нарушава и баланса на цялостното ни съществуване. Има много методи за балансиране и изчистване на чакрите от блокажи, но за тях ще си поговорим в някой от следващите текстове.  
Колко пъти може да се падне в една и съща яма Светът в теб

Колко пъти може да се падне в една и съща яма

Понякога промяната при садомазохиста е възможна

Идва епохата на пробуденото правене Светът в теб

Идва епохата на пробуденото правене

E. Толе: Намираме се в средата на изключително важно събитие в еволюцията на човешкото съзнание

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта Светът в теб

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта

Любовта е търсене, премеждие, отдаване, принасяне, жертва, кръст, пътуване...

Виждате ли грешката? Светът в теб

Виждате ли грешката?

Един кратък урок по устойчивост на критика

Какво означава да се грижиш за другия Светът в теб

Какво означава да се грижиш за другия

Миналата любов е източник на сила, настоящата любов е резултат от силата

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?

Твоята половинка се намира в теб Светът в теб

Твоята половинка се намира в теб

Обърни внимание кога си щастлив, обърни внимание кога си нещастен, но не обвинявай другите

Защо не са ми дали хляб? Светът в теб

Защо не са ми дали хляб?

Не започвай с третата фраза

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш. Светът в теб

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш.

Чомски: Губим детството си. Учителите заковават децата в рамките на тестовете и изпитите.

Твой ред е да носиш детето на корема си 9 месеца Светът в теб

Твой ред е да носиш детето на корема си 9 месеца

Баща на трима синове с писмо до себе си към миналото

Врeме за инвентаризация на собствения си живот Светът в теб

Врeме за инвентаризация на собствения си живот

Когато живеете в градината на надеждата, нещо винаги разцъфтява

Което е ваше - неизменно ще дойде при вас Светът в теб

Което е ваше - неизменно ще дойде при вас

Трябва да разберем, че Бог е зад гърба ни винаги и това, че ни е изоставил е брътвежът на егото, а не истината. Той е тук и сега. Винаги.

Мамо, помниш ли как те хранех, като беше бебе? Светът в теб

Мамо, помниш ли как те хранех, като беше бебе?

Децата помнят по-ясно отминали животи

Вярвай, доверявай се, грей, благодари! Светът в теб

Вярвай, доверявай се, грей, благодари!

Как да познаеш твоя човек ли? Лесно е! Ще тръгнеш насреща му и ще се сблъскате по средата на пътя...

Духовното пробуждане: Странични ефекти Светът в теб

Духовното пробуждане: Странични ефекти

Но когато изпълзите изпод руините на вашите ментални шаблони, ще разберете, че всичко това си е струвало