Подкрепете ни!
Светът в теб17 октомври 2020

Защо се нуждаем от саморефлексия всеки ден

Самоанализът ще почисти душата, ще ни помогне да вземем решение и да не грешим отново

Снимка:Grianghraf, Unsplash и iStock
Снимка:Grianghraf, Unsplash и iStock
Да размишлявате върху действията, мислите и емоциите си, да анализирате житейските си решения - това е невероятно полезен навик. И все пак кога за последен път си правихте саморефлексия (самоанализ, инвентаризация, интроспекция)?
Ако вярвате в силата на решенията, взети в новогодишната нощ, бихте могли да започнете ретроспекцията на изминалия си живот още в средата на декември. Но защо трябва да се ограничавате само до две седмици? Ежедневната саморефлексия е важна и може да бъде изключително полезна за всеки. 

Какво е саморефлексията? 

Саморефлексията е да направите крачка назад, за да погледнете задълбочено живота си и решенията, които сте взели. The Cambridge Dictionary определя самоанализа като "размисъл върху собствените чувства и поведение, както и причините, които могат да се крият зад тях." 
Саморефлексията в някои отношения е много подобна на медитацията. Но за разлика от спиране на мисленето и укротяването на ума, целта е по-скоро да помислите усилено и задълбочено защо правите нещата, които правите, вместо да работите, за да изчистите ума си от стрес.  
Този процес може да се случи по много начини. Например саморефлексията може да се практикува чрез водене на личен дневник, в който пишете всяка вечер. Самоанализът може да се извърши и наум докато правите нещо друго, например тичате. 


Защо е важна саморефлексията

Саморефлексията е по-важна, отколкото хората могат да осъзнаят. Това е чудесен начин да се свържете със себе си на по-дълбоко ниво и да разберете защо се държите или реагирате по определен начин. Честният самоанализ винаги помага да имате по-позитивно мислене и възгледи за живота. 
Саморефлексията може да ви помогне да развиете мислене, устремено към духовно израстване. Тя може да ви помогне да видите какво се е объркало и какво можете да направите следващия път, за да станете по-добри и по-мъдри. Саморефлексията е чудесен начин да се поучите от грешките си. 

Защо да правите самоанализ всеки ден

1. Намеренията и плановете се увеличават
Саморефлексията ви помага да живеете с повече намерения. Като си задавате въпроси за това, което наистина искате в живота, можете да започнете да създавате план за реализирането на желанията. След като попитате самите себе си за мотивацията си, може да ви се разкрият много, досега неясни отговори за истинското ви аз. Може да ви се разкрие, че ви липсва радост и да ви хрумне как да се сдобиете с нея.

2. Самосъзнанието узрява
Когато отделяте време всеки ден за поне няколко минути размисъл, вие сте принудени да анализирате действията, които сте предприели. Това показва, че сте способни да виждате себе си и поведението си, а не само да се фокусирате върху това, което другите хора са ви направили. 
Саморефлексията ви помага да разберете къде се намирате в момента и къде искате да отидете. 

3. Научавате се да приемате себе си
Започвате да научавате повече за себе си, като размишлявате върху това как и защо правите изборите си. Това може да приеме формата на положителни саморефлективни коментари. Ако все пак напишете нещо негативно за себе си, е чудесна идея веднага да изброите и добрите си качества или прояви. 

4. Осмисляте ежедневните събития
Ежедневието ни залива с неприятни неочаквани и очаквани събития. Отделете няколко минути, за да помислите или запишете случилото се и да го обработите мисловно и емоционално. Това може да ви насочи към следващите стъпки и да ви помогне да отговорите осъзнато на предизвикателствата - вместо да реагирате спонтанно на ситуацията. 

5. Ясно фиксирате промените, предизвикателствата и препъванията
Ежедневната саморефлексия ви позволява да погледнете назад - откъде сте дошли и ви помага да очертаете къде искате да отидете в бъдеще. Записването на няколко мисли всеки ден ще ви даде перспектива. Може да забележите, че седмици, месеци или години по-късно нещата, за които сте се притеснявали, не са имали дългосрочно въздействие върху живота ви.


Как се прави

1. Задавайте си въпроси
Задайте си най-трудните въпроси, които обикновено бихте избегнали (прекарвам ли времето си разумно, срещам ли се с хора, които ме изграждат и насърчават да бъда най-добрата версия на себе си, от какво се страхувам, какво искам от живота, кое ще ме прави по-добър човек, как да съм полезен на другите...) 
2. График
Разгледайте графика си за деня, седмицата, месеца и годината. Вижте кога ще е най-удобното за вас време на денонощието, през което да се заемете с инвентаризацията си. Планирането на точно определено време за самоанализ ще ви помогне по-лесно да си създадете навика. Ще дойде време, когато ще свикнете и ще се чувствате неестествено, ако сте пропуснали всекидневния си разговор със самите себе си.
3. Започнете с малко
Не прекалявайте първите няколко пъти. Саморефлексията може да отнеме от няколко минути до час, но когато започвате не е нужно да си направите пълна дисекция на живота още първия път.
4. Направете самовглеждането внимателно
Бъдете старателни с разрезите на душата. Не бързайте с дълбокия анализ, ако не сте готови да приемете цялата истина за вътрешния си мир в този момент. Не го правете и ако нямате желание, а само сте решили да подражавате на някого. В този случай упражнението няма смисъл.

5. Не се страхувайте да поискате помощ
Ако имате нужда от помощ при преодоляване на дадена ситуация или емоциите, които изпитвате, помолете приятел, член на семейството или професионалист (психолог, психотерапевт, коучър) да ви изслуша и да ви помогне с обратна връзка. Не се срамувайте да поискате помощ.

Сега е ваш ред. Вземете молив или химикалка и започвайте.

Източник

Още по темата:

Добрата майка ли съм или идеалната майка? Светът в теб

Добрата майка ли съм или идеалната майка?

Спокойно, Вие сте и двете в рамките на едно денонощие

Стига с това „Излез от зоната си на комфорт” Светът в теб

Стига с това „Излез от зоната си на комфорт"

Едно ненаучно понятие сее вина и вгорчава живота ни

Как енергйно да прочистите дома си за новата година Светът в теб

Как енергйно да прочистите дома си за новата година

Изберете настроение, кристал и свещ за всяка стая

Пет причини да имате надежда за човечеството през 2021 г. и след нея Светът в теб

Пет причини да имате надежда за човечеството през 2021 г. и след нея

И теоретиците на конспирацията, и феновете на Гейтс искат едно - здраве, щастие и свобода

Духовността е лична привилегия на всеки Светът в теб

Духовността е лична привилегия на всеки

Тя е осъзнаването, че оцеляването е свирепа битка между теб и теб самия

Никой не вижда Дядо Коледа, но това не означава, че той не съществува Светът в теб

Никой не вижда Дядо Коледа, но това не означава, че той не съществува

Знаменитият отговор на в.„The Sun“ на едно 8-годишно момиченце

Важна е само тази добродетел, която се извършва тайно Светът в теб

Важна е само тази добродетел, която се извършва тайно

Днес е Бъдни вечер - нека си припомним кое е най-главното в живота

Висшият Аз: 11 начина да се свържете с душата си Светът в теб

Висшият Аз: 11 начина да се свържете с душата си

Позволете на всичко да се случва както се случва. Поне за един ден.

Днес изгрява Витлеемската звезда! Светът в теб

Днес изгрява Витлеемската звезда!

Съвпад на Юпитер и Сатурн във Водолей поставя ново начало, което ще ни води към единение, общение и свобода

Дори събития, пълни с болка, могат да станат радостни Светът в теб

Дори събития, пълни с болка, могат да станат радостни

747 г. от смъртта на великия поет и мистик Руми

Как празните разговори крадат време и отслабват духа ви Светът в теб

Как празните разговори крадат време и отслабват духа ви

Агни Йога: С напразното бърборене замърсявате пространството и живеете сред боклук

Как да бъдем истински щастливи? Светът в теб

Как да бъдем истински щастливи?

Щастието идва от свободата, която ръководи сърцето

Човешките емоции загърбват философските теории Светът в теб

Човешките емоции загърбват философските теории

Хараре: Колко са християните, които наистина обръщат другата буза?... Ние сме наследили своя гняв, своя страх и своята похот от милиони предци