Подкрепете ни!
Светът в теб06 февруари 2021

Последният скат на д-р Скатов

Мечтите нямат цена и всеки, който успее да ги изпълнява, се чувства окрилен. Едва тогава може да е истински полезен на останалите.

„Атанас Скатов е паднал на лагер 3 под К2. Въжето се е скъсало. Преди малко от Alpine Adventure Guides съобщиха, че са намерили тялото на Наско. Сбогом! Били сме заедно на много места, във времето, когато не бе и помислял да се качва на Еверест. Но го направи! Два пъти! Огромен човек! Огромен мечтател, който успя да изкачи всеки един континентален първенец на планетата, както почти всички 14-хилядници. Това го направи заради вярата си - в себе си и в света. Вяра, която малко хора имат в малката ни страна." Това написаха в ранния следобед на 5 февруари приятелите му от "Етюдите на София!" във фейсбук. По-рано информационните емисии съобщиха трагичната вест за кончината на нашия алпинист д-р Атанас Скатов. 

Той от около месец сменяше позициите около К2 - втория по височина световен връх, считан за по-труден от първенеца Еверест и чакаше подходящ момент и благосклонни метереологични условия, за да атакува К2. На 16 януари голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Тогава Скатов писа на страницата си във фейсбук, че това е исторически ден за алпинизма. На същия ден загина и Серджи Минготе. „На слизане към базов лагер моя голям приятел, мотиватор и най-добрия алпинист, който познавам, Серджи падна и вече е в небесното царство...Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция..." - написа българският алпинист.  
Приятелите на загиналия алпинист от „Етюдите на София" изброяват изкачените от Скатов върхове. Ето кои са те:
 • връх Ухуру, 5895 м, Килиманджаро 
 • връх Елбрус, 5642 м, Кавказ  
 • връх Аконкагуа, 6962 м, Анди  
 • връх Еверест север, 8848 м, Хималаи (12-то българско изкачване)
 • връх Карстенс пирамид, 4884 м, Индонезия 
 • връх Винсън масив, 4982 м, Антарктида 
 • връх Манаслу, 8163 м, Хималаи  (второ българско изкачване)
 • връх Анапурна I, 8091 м, Хималаи   
 • връх Даулагири, 8172 м, Хималаи  
 • връх Макалу, 8485 м, Хималаи
 • връх Лхотце 8516 м, Хималаи - (второ българско изкачване)
 • връх Еверест юг, 8848 м, Хималаи     
 • връх Денали, 6197 м, САЩ
 • връх Чо Ою, 8188 м, Хималаи  
 • връх Канчендзьонга, 8586 м, Хималаи  
 • връх Гашербрум I, 8068 м, Каракорум  
 • връх Гашербрум II, 8035 м, Каракорум  
 • връх Даулагири 8172 m, Хималаи
„Това направи той - Атанас Скатов - за 7 години! За 7 години видя сметката на всичките! Покори ги. Изкачи ги. Човек, който преди това не се бе и замислял да се занимава с алпинизъм. Докато много наши алпинисти биха се радвали и само на един, а не на почти цялата Хималайска Корона. Направи го! И това са фактите. 
Събудиха ме с новината, че е полетял в бездната, в опит да стане първият български алпинист, който изкачва зимен К2 и само месец след първото изкачване в света въобще. Нямам какво повече да добавя. Това беше Атанас Скатов! Ще се видим отатък небесните планини!", пише на стената на „Етюдите на София" във фейсбук. 

Атанас Скатов беше голям приятел на Списание 8. С удоволствие споделяше с чиателите мислите и усещанията от изкачването на всеки нов връх в неговия живот. Нека си припомним неговите споделяния пред читателите:

„В планината ми е най-добре, то и името ми е такова – доскоро се сещах само за рибите скатове, но скоро една приятелка ме накара да се замисля, че може да идва от планинските. Само в планината се чувствам балансиран, спокоен, изпълнен с любов и щастие. Тя ми помага да открия фини детайли от своя характер, да размишлявам върху живота и неговите закономерности."


„Целта ми е да демонстрирам на повече хора, че има и друг начин на живот освен най-разпространения. Че след като човек, който никога не е спортувал преди, може да се справи с едни от най-големите натоварвания - височинния алпинизъм, значи и без животински продукти се живее пълноценно. Даже е добре за физиката, за психиката, за духа. Никой не би повярвал на един дебел фитнес треньор с голямо шкембе – и тук е същото. Мисля, че примерът е много важен. Мечтите нямат цена и всеки, който успее да ги изпълнява, се чувства окрилен. Едва тогава може да е истински полезен на останалите."
„Но всеки връх е строго индивидуален, има по-трудни и лесни моменти – зависи какво е времето, какво е твоето физическо и психическо състояние, дали си спокоен. И най-лесният връх може да стане за теб труден. И най-трудният може да качиш без проблем при хубаво време, ако си в добра кондиция."
„Имам много идеи, много мечти. Има и по-трудни върхове. Питат ме няма ли да почна да правя 14-те осемхилядника – както няма българин, изкачил 7-те континентални първенци, нямаме представители и в този списък. Това също е добро предизвикателство за тестване на веганството и отдавна съм се насочил към него. Сега следваща ми идея е К2 – вторият по височина връх в света и един от 14-те осемхилядника. Но всичко зависи – аз не правя планове никога, чакам нещата да се случат от само себе си, тогава е най-добре."
„Явно невъзможни неща няма! Щом искаш едно нещо, то се случва. Това също е една голяма част от моя проект – не само веганството, а и да се покаже, че невъзможни неща няма – искаш ли едно нещо, полагаш ли достатъчно труд, няма начин да не се случи. Стига да вярваш силно и да полагаш необходимия труд. Не правя всичко това просто така, а голямата ми цел е да проверя дали веганството е добро решение за човешката популация."


Сбогом, Наско, Почивай в мир.

Още по темата:

Идва преди раждането, изчезва преди смъртта... Светът в теб

Идва преди раждането, изчезва преди смъртта...

Рудолф Щайнер за другото Същество в нас

Как се прави флакон за хапчета за една нощ Светът в теб

Как се прави флакон за хапчета за една нощ

Болен от Паркинсон спортист: „Хората трябва да видят и положителната страна на социалните медии"

Как да извадим сенчестото си аз на светло Светът в теб

Как да извадим сенчестото си аз на светло

За да интегрираме нашата сянка трябва да позволим на тъмнината да бъде част от нас, без желанието да я надскочим

Езотеричният смисъл на февруари: очистване Светът в теб

Езотеричният смисъл на февруари: очистване

Време е за инвентаризация на чувствата, както и на отношенията ни с хората около нас

Притча за двамата монаси и реката Светът в теб

Притча за двамата монаси и реката

Кой е по-мъдър - който спазва обета или който изпълнява човешкия си дълг

Нормално ли е да си неомъжена? Светът в теб

Нормално ли е да си неомъжена?

Трябва да спрем да заклеймяваме необвързаните. Ражда се и нов термин - „сингълизъм".

За всичко си има причина и в крайна сметка нещата се случват за добро Светът в теб

За всичко си има причина и в крайна сметка нещата се случват за добро

Ник Вуйчич: Изборът е да поемеш надолу, към отчаянието или да тръгнеш нагоре, по хълма на надеждата

Няма връх, който да стои по-високо от Живота! Светът в теб

Няма връх, който да стои по-високо от Живота!

Как хората коментираха алпинистките победи и трагедии под К2 през уикенда

Добрата майка ли съм или идеалната майка? Светът в теб

Добрата майка ли съм или идеалната майка?

Спокойно, Вие сте и двете в рамките на едно денонощие

Стига с това „Излез от зоната си на комфорт” Светът в теб

Стига с това „Излез от зоната си на комфорт"

Едно ненаучно понятие сее вина и вгорчава живота ни

Как енергйно да прочистите дома си за новата година Светът в теб

Как енергйно да прочистите дома си за новата година

Изберете настроение, кристал и свещ за всяка стая