Подкрепете ни!
Светът в теб22 март 2021

Излекувайте се сами след емоционална травма

4 стъпки за самотерапевтиране

Излекувайте се сами след емоционална травма
Емоционалната травма е изключителен стрес и може да влоши качеството ни на живот до степен да загубим работоспособността си и желанието за живот. Но след като вече знаем, че нашият мозък е невропластичен, можем да изберем да преодолеем сами травмата, а не да я превърнем в хронична болка и самосъжаление, които ще ни доведат рано или късно до депресия.

Нека погледнем на травмата като на предизвикателство. В момента, в който сме готови да работим с нея, пред нас се открива огромен потенциал за изцеление и растеж. Колкото по-наясно сме с по-голямата картина, толкова по-малко страдаме.

Като правило умът се придържа към негативните, базирани на страха преживявания като биологичен механизъм за оцеляване. Но когато можем съзнателно да излезем извън собствените си истории, остарели вярвания и лична перспектива, можем да си дадем възможност за трансформация чрез самосъзнание.

Ще ви предложим няколко полезни въпроса, които да си зададете при различни случаи на травма. Те са предназначени да ви помогнат да изчистите ума си, да отворите сърцето си и да започнете лечебния процес.

1. Животът е еволюция. Намерете урока в своя опит.
Вселената е еволюционна. Тя непрекъснато се разраства и развива вече повече от 14 милиарда години. Животът е еволюция. Това е непрекъснат процес на трансформация и разширяване на съзнанието - естествен закон. Следователно от по-висока гледна точка всички преживявания в живота ни се случват за нас, а не на нас.

Да, разбира се, нормално е при драматична раздяла с любим човек например, да изпаднете в страдание, но това е вашият избор от егоцентричния ракурс - ах, горката или горкия аз. Винаги има по-различен смислов слой, ако погледнете на ситуацията или на проблема от птичи поглед". Трябва да сте готови да търсите скрития ред във вашия възприет хаос. Запитайте се:
  • Какво трябва да науча?
  • Каква беше моята роля в случилото се и какви навици или поведение трябва да изчистя?
  • Как мога да използвам случилото се за растеж?
Тези въпроси ще ви изведат от състоянието на заучена безпомощност и ще започнат да променят ума ви, за да се съсредоточите върху решението, а не върху проблема.

Да открием какъв е урокът в едно тежко емоционално събитие е първата стъпка за отваряне на умовете ни за еволюционния процес и намиране на по-висш смисъл в последователността от събития, които се случват в живота ни.
„Раната е мястото, където светлината навлиза“, написа преди векове Руми.


2. Вижте другата страна на ситуацията

Освен че просто се учим от нашия опит, ние можем да намерим и скритите ползи при всички обстоятелства, пред които сме изправени. Нашите вярвания, парадигми и очаквания често създават едностранчиви истории в съзнанието ни дали събитията са добри или лоши. Това често ни кара да се фокусираме предимно върху минусите на неудовлетворените очаквания. И все пак събитията, които ни предизвикват най-много в живота, често носят в себе си най-големите благословии.
Задайте си въпроса: „Какви са невидимите ползи от това травматично преживяване?“

Въз основа на естествените закони на двойствеността, които съществуват в света на рационалното и ирационалното, тази техника, за която разказва д-р Нима Рахмани в „Метод за преглед“, е много ефективна. Тя дефилтрира вашето селективно възприятие, така че да можете да видите и двете страни в травматична ситуация.

Как тази травма всъщност ви отваря пътя към нещата, които най-много ви интересуват в живота ви? Бъдете смели. Колкото повече ползи откриете, толкова по-бързо ще неутрализирате чувството за загуба в себе си.

3. Погледнете отвъд перспективата си
Има разлика между болка и страдание. Болката е обратна връзка, докато страданието е историята, която създаваме за самата болка. То добавя още един слой към нашата болка и я прави нетърпима. 
Ако някой друг ви е наранил, запитайте се: „Защо според житейската история и възприятието на събитията този човек се е чувствал оправдан при вземането на решение?“
Всеки един от нас взема решение въз основа на комбинацията от съзнание + подсъзнание и вярва, че това решение има повече предимства, отколкото недостатъци.
Това означава, че всеки винаги прави най-доброто, на което е способен, въз основа на разбиранията, в които вярва в този конкретен момент. Дори тези, които нараняват и разрушават - в конкретния момент те на са били способни да реагират по друг начин. По някаква причина, която не ни е дадено да знаем.
Същият принцип се отнася и до вас, така че идеята за правилност и неправилност, за съжаление, е илюзорна. Тя се основава само на възможността да наблюдаваме нещата от перспективата на съзнателния ум. Но така се поставяме в състояние на ограничено осъзнаване. Ако можехме да разширим селективния филтър и да видим по-голямата картина, щяхме да открием, че подсъзнанието вижда по-големи ползи от нашето решение в момент, когато сме действали неосъзнато.
С осъзнаване и разбиране можем да работим за прекъсване на порочния кръг.4. Анализирайте липсите си
Всички положителни и отрицателни частици във Вселената се създават едновременно, в перфектен баланс. Ние сме направени от тези частици и ако тези закони се отнасят за материя (както в квантовата механика, така и в класическата физика), те трябва да се отнасят и за цялото, и за части от цялото.

Този перфектен баланс съществува във всички неща, но сетивата ни създават дисбалансирани възприятия. Напълно нормално е да се привързваме към формата на това, което сме загубили, но може да бъде лечебно да открием къде липсите ни все още съществуват в живота ни.
Задайте си въпроса: „Какво ми липсва, болката от загубата на какво е най-силна?“
Например: загубили сте приятел и ви липсват:
  • Чувството му за хумор
  • Задълбочените разговори с него
  • Прекараното време с видео игри
  • Неговите страхотни прегръдки
Запазете списъка, в който изреждате как и с какво ви липсва този човек.
Сега вижте къде тези неща все още се появяват във вашия живот, но в различни форми:
С кого се смеете сега, кой около вас е с добро чувство за хумор?
С кого водите задълбочените разговори сега?
Преминете през всичко изброено от горния списък. 

Ще забележите, че липсите ви, които свързвате с изчезналия приятел, са "запълнени" от други хора по различен начин. Нищо от това, което обичате да правите, не е изчезнало, просто досега сте нямали очи да видите, че във Вселената нищо никога не остава празно. Въпросите, които трябва да си зададате и да си отговорите безмилостно честно, може да са болезнени, но до истината не се стига лесно. Ако от сърце искате сами да преминете през трансформация, заслужава си да опитате.

Източник

Още по темата:

2021 Lions Gate: Осъзнатите Човеци влизат в Новата Земя Светът в теб

2021 Lions Gate: Осъзнатите Човеци влизат в Новата Земя

Душите ни стават ангелски, ще сме центрирани в сърцето, не в ума. Активните ни чакри ще са 13.

10 опасни мита за хармоничния брак Светът в теб

10 опасни мита за хармоничния брак

Повечето дългосрочни връзки преминават през възходи и падения

Как да се погрижим за душата си Светът в теб

Как да се погрижим за душата си

Отделете я от физическото тяло и започнете да я захранвате с положителни мисли

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част II) Светът в теб

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част II)

(за Любовта, душата, болестите и смирението)

Мразех тази жена... Светът в теб

Мразех тази жена...

Тя носи в себе си умни слова, жилка упорство и няколко тайни. Има белези, защото има история.

10 важни урока, които Животът ни дава Светът в теб

10 важни урока, които Животът ни дава

Създайте своя собствена реалност и помнете, че настоящият момент е всичко, което имате

3 ефективни начина да се развеселите Светът в теб

3 ефективни начина да се развеселите

Странни стратегии за повишаване на настроението ви, когато сте тъжни

Епикур и ръководството на атеиста за щастие Светът в теб

Епикур и ръководството на атеиста за щастие

Търсете удоволствие и избягвайте болката. Защо непрекъснато усложняваме всичко?

13-те житейски правила на Оливия Джаулс Светът в теб

13-те житейски правила на Оливия Джаулс

Нищо не е нито толкова лошо, нито толкова добро, колкото изглежда

Тялото на дъгата – феноменът в края на земния път на будистите Светът в теб

Тялото на дъгата – феноменът в края на земния път на будистите

То е високо ниво на реализация на духа и практическо свързване с Абсолюта. Посветените казват, че всеки може да го осъществи.

Шри Чинмой: Медитацията е езикът на Бог Светът в теб

Шри Чинмой: Медитацията е езикът на Бог

Това е състоянието, при което реализираме нашето най-древно и най-висше начало

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси Светът в теб

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси

Осъзнайте отрицателното програмиране и го прекратете, за да сте свободни. Можете. Имате необходимата мощ и сила.

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски