Подкрепете ни!
Светът в теб14 март 2021

Направи си услуга... Прости!

Смисълът е не толкова да я получим, колкото да помолим да ни се прости

Завръщането на блудния син, худ. Рембранд
Завръщането на блудния син, худ. Рембранд
Днес е Сирни заговезни, Прошка. 49 дни преди Великден Старците проповядват вярващите да пречистят душите си, да се помолят, да поискат и да дадат прошка като първа крачка към Великия пост да направят всичко възможно да се помирят с всички, за да изпълнят с мир и любов сърцата си, защото „Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви“. (Проповедта на планината - Мат. 6:14 – 21) 

Ето мнението на Андрей Лоргус (протойерей Андрей Лоргус е един от най-изявените антрополози и християнски психолози на нашето време) за разликата между помирението и прошката:
До помирението може да се достигне по различни пътища, включително и материални. Мога да причиня на някого щета и после да се помиря с него чрез някои действия с жертвен характер: да му дам пари, да му подаря нещо скъпо, да му окажа някаква услуга, за да постигна примирие. Но тук няма прошка и покаяние няма.
Когато говорим за прошката е важно да разберем, че смисълът е не толкова да я получим, колкото да помолим да ни се прости. И на Сирни заговезни, на Прошка, е важно преди всичко да поднесем на другия своето покаяние и да кажем "Прости!", отколкото да получим прошка.
Джойс Майер, един от водещите световни библейски учители, отговаря на много въпроси за прошката в книгата си "Направи си услуга ... Прости":


Защо прошката е толкова важна?

Много хора живеят със злобата и не прощават. И много от тях са християни. На конференциите, които провеждам, питам залата: "Кой от присъстващите в момента е гневен на някого?" Всеки път 80-90% от присъстващите вдигат ръка.
Недаването на прошка е разпространен проблем, който трябва да бъде разчепкан. От личен опит знам колко разрушително е да се живее с горчивината и неприемането на прошка. Знаете крилатата фраза - гневът е все едно да пиеш отрова и да очакваш да умре врагът ти.

Защо е толкова трудно да простим?

Когато усетим несправедливостта върху себе си, ни се иска да бъде махнато обвинението от нас. Често хората чувстват, че ако простят на обидилите ги, самите те няма да носят отговорност за нещата, които самите те не правят правилно. Ако сме честни със себе си, ще признаем, че обикновено ние искаме човекът, който ни е причинил болка, да плати за своята постъпка. Не можем да пуснем тези ситуации дотогава, докато не получим  откровение, че само Бог може да ни въздаде за нашите горести.
Бог е нашият Защитник, Той ще ни изцели и възстанови, ако Му се доверяваме и простим на враговете си, както Той ни е завещал да правим.

Как да разберем, че наистина сме простили?

Прошката не е чувство! Тя е решение, което вземаме, защото искаме да правим това, което е правилно пред Бог. Тя е решение, идещо от сърцето и понякога се дава лесно, понякога - трудно - в зависимост от дълбочината на нанесената обида. На някои този процес отнема много дълъг период от време.
Първата стъпка е желанието да простиш на този, който те е обидил. Няма значение какво чувствате към човека, който ви е причинил болка. Вие вземате решение да направите това. Да простите. Твърдо решение пред Бог, то не трябва да се променя, независимо от чувствата ви към човека. 
Следващата стъпка е да се облегнете на Светия Дух. Самото решение да простите не е достатъчно, защото със силата само на собствената си воля, трудно бихме се справили с тази сложна задача. Нужна ни е свръхестествената сила на Бог. Силата ни се дава от Него. Нашата работа е да се молим за враговете си и да ги благославяме. Молитвата за тези, които са ни причинили болка, е жизнено важна част от процеса на прошката.

Няма ли да се превърна в "изтривалка", ако простя на мерзавеца?

Бог не иска от нас да сме "килимче", в което хората да си избърсват краката. Понякога Бог може да ни тласне към конфронтация  с човек, който се държи лошо. Прошката е свързана с отношението, което извира от вашето сърце, към хората, които са ви причинили болка и към това - как ще постъпите спрямо тях. Иисус никога с никого не се е държал лошо сама защото хората са се държали с него лошо. Той ги разобличавал с кротост и продължавал да ги обича. 
Библията ни завещава да не отвръщаме на злото със зло или на обидата - с обида(1 Петра 3:9), а в Римляни 12:21 се казва, че ние побеждаваме злото с добро. Когато прощаваме на враговете си, ние се безпокоим повече за това, какво те си причиняват, отколкото как ни влияят на нас самите. 

Прошката ни помага, защото тя позволява на Бог да върши Своята работа в нас. Горчивината, бунтът, негодуванието и непростителността изпълват човека със стрес и напрежение, в резултат на което могат да се отключат сериозни заболявания в организма му.
Ние ще пожънем това, което посеем. Посей милост и ще пожънеш милост. Посей осъждение и ще пожънеш осъждение. Необходимо е да простиш и чрез Божията благодат в твоя живот да отвориш вратата на сърцето си за Господа.


Още по темата:

Разказ за спрелия часовник Светът в теб

Разказ за спрелия часовник

Онези, които упорито искат да живеят вечно, ще бъдат осъдени да останат в света на сивия ход на ежедневието

Как да активираме осмата чакра? Светът в теб

Как да активираме осмата чакра?

Тя е портал към космическите енергии и дом на висшия „Аз” на човека

Какво казват най-лошите ви мисли за вас Светът в теб

Какво казват най-лошите ви мисли за вас

Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали” Светът в теб

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали”

Провалът е само добра възможност да започнеш всичко по по-разумен начин

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота? Светът в теб

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?

Светът ни предлага изобилие от приятни моменти. Достатъчно е само да ги забележим.

Цялата любов в една снимка Светът в теб

Цялата любов в една снимка

Непознати удържат в продължение на час мъж да не скочи в Темза

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си Светът в теб

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си

Морган Скот Пек: Да обичаме себе си и да съзнаваме несъвършенството си е възможно дори едновременно

Моята лична еволюция е еволюцията на планетата, хората, вселената... Светът в теб

Моята лична еволюция е еволюцията на планетата, хората, вселената...

Евгения Волк не се смята за личност, нито за пробудена, нито за духовно израснала

Да бъдем благодарни за уроците на Живота Светът в теб

Да бъдем благодарни за уроците на Живота

Трудностите и разделите с близки хора също трябва да бъдат обвити във воала на мъдростта

Поклон, майки на България, разпръснати из света! Светът в теб

Поклон, майки на България, разпръснати из света!

Никой не се сеща за Наталия. И за хилядите Наталии в Италия, Гърция, Франция...За слугините на Европа...

Все някога омразата трябва да спре Светът в теб

Все някога омразата трябва да спре

Историята на една прошка, поискана и дадена 30 години след мъчителната битка на двама мъже със съвестта и гнева

Gender model Светът в теб

Gender model

Вече не можем да си представим Бог като мъжка фигура. Вярно ли е, че всички сме еднакви?

За страха, свободата и още нещо Светът в теб

За страха, свободата и още нещо

Основният въпрос е: „Може ли човек да е свободен, ако живее в страх?"