Подкрепете ни!
Светът в теб09 април 2021

Какво казват най-лошите ви мисли за вас

Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко

снимка: iStock
снимка: iStock
Казват, че ние самите сме си най-лошите врагове. Така е. Само си спомнете колко често си казвате наум, че сте глупави, колко пъти сте се карали на самите себе си, че трябва незабавно да отслабнете или за несвършена работа. Колко често ви обзема чувството, че никой в това помещение не ви харесва (независимо дали сте имали действително доказателство, че това твърдение е вярно). Това самоупрекване се случва непрекъснато. Мислите също могат да бъдат лоши навици. А лошите мисли могат да бъдат особено опасни, защото често изглеждат абсолютно нормални. Но колкото и невинни да изглеждат, те могат да хвърлят буреносни облаци върху целия ви живот и да ви докарат до депресия. Без да разберете, че бурята в чаша вода я правите вие.

Трябва да се научите да различавате самобичуващите гласове на егото в главата си и да ги обуздавате. След като веднъж се научите да ги разпознавате, вие по-лесно ще можете да излизате извън властта им. Ето най-често шептящите ни в главата обвинителни конструкции.
„Защо това все на мен се случва?“
„Животът не трябва да е труден.“
„Имам най-лошия късмет“
„Светът днес е срещу мен.“
Уволняват ви, гаджето ви ви зарязва или ви се сопва барманката в заведение, която греши с поръчката ви. Започвате да се чудите дали пък светът не е организирал заговор срещу вас. Няма значение какво сте направили или не сте, за да ви уволнят, и няма значение какво бихте могли да направите, за да спасите връзката си. И най-вече - изобщо не ви пука какво може да е преживяла барманката, за да е толкова кисела и нещастна. Казвате си, че сте напълно невинни, а животът непрекъснато ви сервира л...а.

Всички сме виновни за това до известна степен. Нормално е понякога да се чувствате безпомощни и нещастни. Но когато интерпретирате която е да е негативна ситуация единствено като случила се "с" вас и "против" вас, вие пренебрегвате контрола или отговорността, които сте имали преди да назрее критичния момент. Вместо да видите трудната ситуация като естествена част от живота и да се изправите пред предизвикателството, вие вярвате, че има нещо, което изначално не е наред с вас, вашия шеф, бившето ви гадже и живота ви като цяло.
„Нищо не върви по план.“
„Животът ми винаги е извън контрол.“
Вероятно сте маниакално планиращи и имате проблеми с пускането. Животът е неконтролируем по своята същност. Понякога нещата просто се случват. Случайните събития са част от живота и най-доброто, което можем да направим, е да планираме да преодолеем тези неочаквани бури. И все пак много от нас губят живота си, притеснявайки се за неща, които не можем да променим или контролираме. Ако не можете да промените човек или ситуация, приемете тази реалност. Когато се случи неочакваното, научете се да идентифицирате това, което не можете да контролирате (т.е. гаджето, икономиката, липсата на възможности за работа и т.н.) и след това се справете с това, което можете да контролирате (намерете ново гадже, възобновете обучението си, започнете собствен бизнес).

Планирането е добро нещо, но разберете, че ви трябва и гъвкавост в живота, защото колкото и да се опитвате да се придържате към даден план, животът ще ви отведе където си поиска.

„Не искам да ги обиждам.“
„Надявам се да ме харесат.“
„Изглеждам ли глупав?“
Вие поставяте щастието на другите пред вашето, вероятно така измервате собствената си стойност. Всички обичаме да ни харесват, но е важно да разберем, че не всеки ще го направи и дори е ПО-ВАЖНО да разберем, че това е в наша полза. Неизбежно е по пътя да се сблъскваме с хора, които не ни харесват - често без никаква основателна причина. Да търсим любовта и одобрението на всеки, когото срещаме, означава да се настроим за сериозни разочарования. Трябва да знаете собствената си стойност и да се оцените сами.
„Не мога да бъда щастлив, докато не взема това под контрол.“
„Трябва да бъда най-добрият.“
„Трябва да отслабна.“
„Това не е достатъчно добро.“
Много вероятно е да сте перфекционист. Това е най-отровната категория от всички. Тази парадигма ви държи в психически затвор, където не ви е позволено да правите грешки - една грешна стъпка и вие стигате моментално до психологическия еквивалент на бичуването. За вас става изключително трудно да завършите всичко, което започнете, тъй като всеки незначителен недостатък на нещото, което правите или ще ви накара да се почувствате, че не сте достатъчно добри, или че целият проект не си струва и затова няма да го завършите. С тези мисли никога няма да бъдете добри към себе си. Ще застанете пред огледалото си и ще се мразите страстно като враг. Не можете да си представите, че може да сте щастливи, докато не загубите тези излишни килограми. Простата истина е, че съвършенството не съществува и поради тази причина е непостижимо. Тъжното последствие от мисълта, че всичко, което е по-малко от перфектно, не е достатъчно добро, е, че вие ​​от сърце ще вярвате, че никога няма да бъдете достатъчно добри.

„Не знам какво правя.“
„Чувствам се като дете в тялото на възрастен.“
„Не съм откровен за това.“
Вероятно изпитвате стандартната екзистенциална криза, която идва с липсата на устойчив и трениран гръбнак, поне не когато става въпрос да заложите на самите себе себе си. Вероятно никога не сте вземали осъзнатото решение да вярвате в себе си. Вместо това сте вярвали в тезата, че вярата в себе си идва от някакъв външен източник или от крайъгълен камък. Вярата в себе си не е нещо, в което се спъвате в крайна сметка, а решение, което вземате всеки ден, когато сте изправени пред трудни решения. 

Една от най-големите заблуди за израстването е, че щом се случи, изведнъж знаем точно какво правим. Вълшебно, под светкавиците на мъдростта ние разгадаваме живота си и изведнъж се превръщаме в самоуверените, балансирани възрастни, каквито винаги сме искали да бъдем. 
За съжаление това не работи по този начин. Вероятно ще се чувствате малко изгубени и несигурни до края на живота си. Първо ще става въпрос за вашата кариера, след това ще бъде за любов, след това за успех, след това за деца, след това за остаряване и накрая за смърт. Просто съмненията никога не свършват. 

Може да звучи като лоша новина, но не е така. Това е просто животът. Осъзнайте, че никой не очаква от вас да знаете какво и защо правите във всеки един момент. Знайте, че сте изключителни, умни, сензитивни и удивителни, за да разберете нещата сами. Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко.

Източник

Още по темата:

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси Светът в теб

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси

Осъзнайте отрицателното програмиране и го прекратете, за да сте свободни. Можете. Имате необходимата мощ и сила.

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно Светът в теб

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно

Ошо за смелостта, любовта и необходимостта да бъдеш себе си

Любов vs. Страх Светът в теб

Любов vs. Страх

Най-известното стихотворение в мрежата от 11 години насам

Непреодолимата скръб за домашния любимец Светът в теб

Непреодолимата скръб за домашния любимец

Смъртта на кучето ни може да е по-тежка за нас от загубата на роднина и приятел

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание” Светът в теб

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание”

Ако не си направил нещо, което заслужава да бъде записано, то поне напиши нещо, което заслужава да бъде прочетено

Как да създадете живота, който желаете Светът в теб

Как да създадете живота, който желаете

В момента съществуват два свята. В кой ще избереш да живееш?

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел Светът в теб

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел

Трябва да намерим какво ни вълнува страстно и да си признаем на какви жертви сме готови

Свалете маските! Светът в теб

Свалете маските!

Привличаме такива хора, каквито изобразяват маските ни

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация Светът в теб

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация

Как разговорът с тялото ви може да ви помогне да се излекувате

Три начина да успокоите страдащия ум Светът в теб

Три начина да успокоите страдащия ум

Природа, благоговение, подреждане. Това са ключовете към заглушаване на вътрешния критикарски глас.

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото Светът в теб

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото

Ако страхът ви държи в плен, не се борете с него, ще загубите. Вместо това се научете да го трансформирате.