Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 14 юли 2021

Как да се погрижим за душата си

Отделете я от физическото тяло и започнете да я захранвате с положителни мисли

изображения: iStock
изображения: iStock
В днешно време хората отделят доста време и внимание на външния си вид. Всеки иска да изглежда добре (да отслабне, да започне да се храни здравословно, да направи разкрасителни процедури и т.н.). Не отричаме – външният вид е важен, той ни дава добро самочувствие и ни зарежда с позитивни емоции.  Но замисляли ли сте се някога за това, че душата ни също има нужда да се погрижим за нея?

Понякога се пускаме по течението и забравяме този факт, а той е не по-малко важен от грижата за физическото ни тяло и състояние. Днес ви предлагаме няколко стъпки, чрез които можете да се погрижите за душата си и да достигнете така мечтаната душевна хармония. Практикувайте, защото ползата е безспорна и всичко е във ваши ръце.

Осъзнайте душата си. Погълнати от материалното, хората често мислят за себе си само като „това тяло“, като физиката, която виждат в огледалото. Първата стъпка, чрез която можем да се погрижим за душата си, е да я идентифицираме като такава и да започнем да мислим за нея като за нашата истинска същност. Душата е онази част от нас, която не виждаме, но в действителност е истинското ни аз. Отделете душата си от физическото тяло и започнете да я захранвате с положителни мисли и намерения. Както казва актьорът Крис Прат:„Имаш душа, внимавай с нея!“

Загърбете материалното. Спрете да мислите само за пари и материални придобивки. Започнете да мислите повече и по-осъзнато за вътрешния си свят, който подобно на външните обстоятелства, се нуждае от целенасочена грижа. Издигнете душевната грижа на въображаем пиедестал и я направете приоритет в живота и ежедневието си. Обърнете се и отделяйте повече време за духовното.    Молете се.
Молитвата е едно от най-мощните средства, съдействащи за оздравяването на нашата душа. Чрез молитвата човек изпраща мощна вибрация и се свързва с по-висшите светове и напредналите същества, които го закрилят. Доверете се на тези висши сили и се молете! Молитвата успокоява душата и помага за нейното хармонизиране.

Правете добро. Грижете се за себе си физически и духовно, но не забравяйте да бъдете добри и съпричастни и към останалите хора. Правете добро всеки път, когато ви се отдаде възможност. Не се пестете. Колкото повече добрини сътворявате, толкова по-уютно и добре ще се чувства душата ви. И не забравяйте – колкото повече добро раздавате, толкова повече ще получите в замяна. Както казва американският епископ Фултън Шеен:
„Ние губим душата си не само защото правим зли неща, но и защото пренебрегваме да правим добро“.

Научете се да прощавате. На себе си и на другите. За силата на прошката много е казано и изписано, за вибрацията, която тя носи и която помага на душата ни да се прероди. Не задържайте негативните емоции, чувства и мисли в себе си, за да не навредите на душата си. Прощавайте, подминавайте и вървете смело напред с нови сили и качествена мотивация за бъдещите ви постъпки и дела.Медитирайте.
Медитацията, подобно на молитвата, съдържа в себе си мощна енергия и е един от най-кратките пътища до собствената ви душа. Тази практика успокоява душата и се грижи активно за нейното по-добро състояние. Медитацията може да ви свърже и отведе до невидимите светове, където да откриете свещената Мъдрост, Истина и знания, скрити от човека в обикновения триизмерен свят. Посветете част от времето си всеки ден, за да го прекарате в медитация. Не забравяйте – всеки може да медитира, стига да пожелае това. Медитацията отдавна вече не е запазена територия само за адептите и източните монаси. Тя е достъпна практика, която всеки може да усвои.

Практикувайте безусловна Любов. Законът за всемирната, божествена Любов гласи, че всеки трябва безусловно да обича и уважава себе си като божествено творение, но да обича и приема и всички останали хора като такива. Научете се да откривате добрите, божествени черти у хората около вас и да прощавате грешките им, като намерите поуките и уроците в тях. Не съдете и не обиждайте хората. Оставете негативните чувства и емоции да си отидат и съзнателно се освободете от тях, за да съхраните здравето и цялостта на душата си. Приемайте околните не като физически субекти, а като души, произлезли от божественото, и дошли на Земята, за да се учат.Погрижете се за здравето си.
Както знаем, всички съставни части на нашето същество са свързани. За да се погрижим за душата си, е нужно да се погрижим и за цялостното (чисто физическо) здраве на нашия организъм. Бъдете отговорни към своето състояние и здраве и не забравяйте ежедневно да се грижите за него, независимо дали ще изберете да се храните по-здравословно, да правите повече упражнения, да се наспивате по-добре или нещо друго, което смятате, че не е в здравословни граници за вас. Както вярват езотериците – всяка болест започва първо на етерно ниво. Ето защо грижата за здравето и тази за душата трябва да вървят и да се развиват паралелно.

Освободете се от нещата, които ви натоварват. В грижата за душата е важно да обърнем внимание на всички аспекти на нашата вътрешна хармония. Много външни фактори се наслагват и разклащат  устойчивостта на нашето вътрешно Аз. Така например негативните новини, оплакванията на някои приятел, постоянното писукане на телефона или някакво травмиращо събитие могат да подкопаят основите на нашия вътрешен мир. Затова се опитайте да ограничите на максимум нещата, които ви натоварват емоционално и психически, независимо от какъв рода са те. Опитайте се всеки ден да оставате поне за малко в тишина, далече от телевизора и всички други устройства за комуникация. Това време ще е вашата магистрала към душата.

Практикувайте благодарност. Отделете време всеки ден да благодарите за нещата и хората, които имате в живота си, и са до вас. Благодарете за всичко, което изникне в ума ви. Изказването на благодарност повишава вибрацията ни, свързва ни с астралния свят и отеква мощно в него.Дишайте.
Може би сте чували за специалните йога упражнения за дишане (Пранаяма) или други техники, които превръщат дишането от естествен и неосъзнат процес в център на нашето внимание и действие. Подобни дихателни упражнения са изключително полезни за здравето не само на нашето тяло, но и на душата ни. На истинското ни Аз. Така че обърнете внимание на дишането и започнете да го правите съзнателно.

Освежаващ душ. Този съвет представлява елементарна ежедневна практика, но е хубаво да се знае, че всеки път, когато чувстваме някакво напрежение, неудовлетворение, душевна мъка или друго негативно състояние, един освежаващ душ би помогнал и подобрил ситуацията за нас. Поне малко.  

Излизайте сред природата. Контактът с природата е истински лек за душата. В забързаното ежедневие често пропускаме тази така необходима среща, но е добре да осъзнаем това и да започнем все по-често да осъществявам връзка с природата, нейните творения и блага. Това неминуемо ще се отрази добре на душата ни, нейната хармония и вътрешен мир.

Още по темата:

10 опасни мита за хармоничния брак Светът в теб

10 опасни мита за хармоничния брак

Повечето дългосрочни връзки преминават през възходи и падения

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част II) Светът в теб

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част II)

(за Любовта, душата, болестите и смирението)

Мразех тази жена... Светът в теб

Мразех тази жена...

Тя носи в себе си умни слова, жилка упорство и няколко тайни. Има белези, защото има история.

10 важни урока, които Животът ни дава Светът в теб

10 важни урока, които Животът ни дава

Създайте своя собствена реалност и помнете, че настоящият момент е всичко, което имате

3 ефективни начина да се развеселите Светът в теб

3 ефективни начина да се развеселите

Странни стратегии за повишаване на настроението ви, когато сте тъжни

Епикур и ръководството на атеиста за щастие Светът в теб

Епикур и ръководството на атеиста за щастие

Търсете удоволствие и избягвайте болката. Защо непрекъснато усложняваме всичко?

13-те житейски правила на Оливия Джаулс Светът в теб

13-те житейски правила на Оливия Джаулс

Нищо не е нито толкова лошо, нито толкова добро, колкото изглежда

Тялото на дъгата – феноменът в края на земния път на будистите Светът в теб

Тялото на дъгата – феноменът в края на земния път на будистите

То е високо ниво на реализация на духа и практическо свързване с Абсолюта. Посветените казват, че всеки може да го осъществи.

Шри Чинмой: Медитацията е езикът на Бог Светът в теб

Шри Чинмой: Медитацията е езикът на Бог

Това е състоянието, при което реализираме нашето най-древно и най-висше начало

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси Светът в теб

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси

Осъзнайте отрицателното програмиране и го прекратете, за да сте свободни. Можете. Имате необходимата мощ и сила.

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно Светът в теб

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно

Ошо за смелостта, любовта и необходимостта да бъдеш себе си

Любов vs. Страх Светът в теб

Любов vs. Страх

Най-известното стихотворение в мрежата от 11 години насам