Подкрепете ни!
10 опасни мита за хармоничния брак

Повечето дългосрочни връзки преминават през възходи и падения

Снимка: Присила Дю През, Unsplash
Снимка: Присила Дю През, Unsplash

Широкоразпространените заблуди могат да накарат хората да се чувстват провалени дори когато се сблъскат по пътя си със съвсем нормални препятствия. Двойките са затруднени, четейки морето от информация, която категорично определя какво е добро и какво лошо в една връзка. Те не вярват, че връзката им може да се подобри или че посещението при психотерапевт може да помогне.
Здравословните бракове често включват несъгласия от двете страни, дълги раздели поради различни обстоятелства, партньорите трупат опит в преодоляването на несъответствията в желанията.
Лесно е бракът да бъде идеализиран и представен в розово. В романите намирате своя партньор в живота и всичко тръгва по мед и масло. Ще се чувствате спокойни и никога повече няма да бъдете самотни или разочаровани. Робувайки на тези идеалистични представи, когато се потопите в реалността на дългосрочните ангажименти, може да почувствате, че нещо дълбоко не е наред с вас или връзката ви, защото бракът ви не е оправдал тези очаквания.

Останали без помощ, хората започват да вярват, че са се провалили в брака. Те са толкова смазани от съдбоносното разминаване, че си мислят, че няма смисъл да се опитват нито да закърпят връзката си, нито ако я прекратят - да търсят нова. Повечето дългосрочни връзки преминават през възходи и падения. Важно е да знаете как изглежда реалността, за да не се налага да се чувствате като провалени при всяка трудност в общуването. Ето 10 мита за здравословните бракове:

В здрав брак ...

1. Мит: Никога не трябва да се чувствате отхвърлени.
Истина: Вие сте двама души с различни нужди, темперамент и ежедневни колебания. Понякога ще бъдете отхвърляни и вие ще отхвърляте. Важното е се освободите от чувствата, които могат да се появят като резултат от това разминаване и да се научите взаимно да се чувствате по-добре, а не по-зле.

2. Мит: Не би трябвало да е трудно да чувствате близост с половинката си.
Истина: Лесно е в дългосрочен съюз да влезете в поведенчески коловози. Може би гледате телевизия всяка вечер, седнали в двата края на дивана, ядете по различно време или четете различни книги, но едва ли през цялото време се чувствате емоционално близки. Ние сме създания на навика и уюта. Трябва да излезете от зоната си на комфорт и да работите, за да проведете необходимите интимни разговори с цел усилване на близостта. В един дългосрочен съюз ще има моменти, в които трябва да работите упорито, за да бъдете близки.

3. Мит: Трябва да имаме едни и същи интереси.
Истина: Разбира се, наистина помага да имате няколко неща, които обичате да правите с вашия човек, но не е задължително това да са някакви грандиозни проекти. Може да е нощна разходка, експериментиране с нови рецепти, разговор за книги, филми или новини. Всичко, което ви помага да се свържете - работи и често простите неща са най-добрите, защото са лесни за изпълнение по всяко време.

4. Мит: Не бива да се караме.
Истина: Конфликтът във връзките е неизбежен. Несъгласието идва, защото виждате нещата по различен начин, приоритизирате по различен начин или искате различни неща. Това има смисъл, защото би било доста скучно да се ожените за реплика на себе си. Важното е да слушате, да потвърдите и да постигнете компромис. Понякога това отнема време ...

5. Мит: И двамата трябва да искаме бързо да се помирим след скандал.
Истина: Температурите варират. Някои хора преодоляват нещата бързо, а други се нуждаят от повече време, за да се върнат към изходното ниво. Това не означава, че партньорът ви ви обича по-малко, ако се нуждае от време, за да заглади неприятните си емоции. Важното е да знаете какво е необходимо на всеки от вас, за да се почувства всеки отново в безопасност при сдобряването.

6. Мит: Ако нямаме секс, нямаме „истински“ брак.
Истина: Дългосрочните връзки имат възходи и падения и в секс раздела. Важното тук е да не изпускате от поглед секса. Двойките често си мислят, че ако има продължителна "засуха" няма смисъл да се опитват да съживят любовния си живот. Повечето двойки имат периоди на безсексие, но това може бързо да се промени, ако и двете страни го желаят. Обикновената физическа близост също е от значение - докосване, държане за ръце, прегръдка, гушкане.

7. Мит: Ходенето на семейна терапия означава, че имаме сериозни проблеми.
Истина: Виждам голям брой двойки, които се чувстват така, сякаш са почти в края на брака си, преди да вземат решението да си назначат среща за брачна консултанция. Всъщност е изключително полезно да посетите терапевт, когато вие и съпругът ви просто се чувствате в задъдена улица. Терапията за двойки е начин да научите инструменти за справяне и общуване, така че нещата да не се влошават и да се предпазите от лошите навици. Терапията може да помогне на брачната ви система да работи по-лесно; това не е знак, че бракът е приключил.

8. Мит: Трябва да сме заедно през цялото време.
Истина: Да, разбира се, важно е да се чувствате харесвани от партньора си, но здравите хора се нуждаят и от своите си, различни интереси. Ако има прекалено голям натиск да сте заедно през цялото време, тогава вашите индивидуални идентичности започват да боледуват и може да се стигне до бунт и възмущение от оковите и липсата на свобода в себеизявяването.

9. Мит: Трябва да се споразумеем по въпросите за политика и религия.
Истина: Добре е да не сте съгласни един с друг, дори по глобални теми. Отново ще повторим - вие и вашият партньор не сте еднакви копия един на друг и този факт може да направи нещата по-забавни. Важното е да се научите как да общувате с уважение - така че и двамата да се чувствате изслушани и оценени за вашите мнения.

10. Мит: След като нещата вече са зле, не можем да ги оправим.
Истина: Когато проблемите в брака останат нерешени и това се проточи твърде дълго, е лесно е да се почувствате в капан. Усещането за безизходност може да ви накара да се чувствате депресирани и безсилни да подобрите ситуацията. Опитайте се да не се самобичувате, браковете са изключително устойчиви . Ако вие и вашият партньор желаете, има начини да започнете от начало. Добър старт е споразумението между вас двамата, че ще седите заедно всяка вечер в продължение на 30 минути, без телевизор или телефони, само вие и вашият партньор. Друг вариант е четенето на книга за самопомощ за брачна терапия или започване на терапия за двойки.

Източник

Още по темата:

Практикуване на благодарност по време на пандемия Светът в теб

Практикуване на благодарност по време на пандемия

Има начини да се почувстваме ведри, полезни и щастливи дори в най-трудния момент

Лекувайте Земята от стаята си Светът в теб

Лекувайте Земята от стаята си

Как да създадете вашата лечебна кристална решетка

Синдромът на спасителя или как да спрем да живеем само заради другите Светът в теб

Синдромът на спасителя или как да спрем да живеем само заради другите

Свалете костюма на супергерой, помагайте от алтруизъм

Включете в списъка си с благодарности и няколко неприятни факта Светът в теб

Включете в списъка си с благодарности и няколко неприятни факта

Експерт по невронните мрежи съветва да не замитаме недоволството под килима

За стената от страх и другите стени... Светът в теб

За стената от страх и другите стени...

Вирусът е това нещо в главите и сърцата ви, което ви пречи да бъдете свободни и щастливи

Живеем във време, което е и портал, и дупка. Вие избирате. Светът в теб

Живеем във време, което е и портал, и дупка. Вие избирате.

Вдъхновяващ текст от неизвестен автор за духовната страна на световната криза

Никога повече не изоставяйте този ден в преследване на друг Светът в теб

Никога повече не изоставяйте този ден в преследване на друг

Джеф Фостър: Вие не сте грешка, вие сте достойни за любовта, която пътува през еони и светлинни години и се промъква през сенки, за да се върне при вас

Не спирайте детето от удоволствия само защото ви е страх Светът в теб

Не спирайте детето от удоволствия само защото ви е страх

Ошо за катереното по дърветата и танцуването под дъжда

Шри Чинмой: Ом (Аум) е животворният дъх на Създателя Светът в теб

Шри Чинмой: Ом (Аум) е животворният дъх на Създателя

Този звук е заложен във всяко творение, чрез него можем да осъществим забравеното тайнство на съществуването

Вадим Зеланд: Спрете да вярвате в болести. Няма ги! Светът в теб

Вадим Зеланд: Спрете да вярвате в болести. Няма ги!

Авторът на теорията за транссърфинга ни съветва как да излезем от матрицата

Никога не прекъсвайте, когато ви ласкаят Светът в теб

Никога не прекъсвайте, когато ви ласкаят

32 житейски напътствия от непалските мъдреци

Мистерията отвъд всички представи! Светът в теб

Мистерията отвъд всички представи!

Живеем с много различни видове срам и страх във всевъзможните сфери на живота. Но те винаги са погрешни, казва недуалният учител Адам Чаксфийлд

2021 Lions Gate: Осъзнатите Човеци влизат в Новата Земя Светът в теб

2021 Lions Gate: Осъзнатите Човеци влизат в Новата Земя

Душите ни стават ангелски, ще сме центрирани в сърцето, не в ума. Активните ни чакри ще са 13.