Подкрепете ни!
Светът в тебВладислав Сирица* / 27 септември 2021

Защо интересите на вашето семейство са по-важни от тези на вашите родители

За да може в една двойка да цари енергиен баланс, трябва да е ясно кой на кого колко и какво добро е направил

худ. Рене Магрит, renemagritte.org
худ. Рене Магрит, renemagritte.org
Всеки от нас има семейство. И дори да не живеем заедно с всички наши роднини и много от тях да са починали, между нас все още съществуват енергийни връзки. И съдбата ни зависи от тях. Това казва учението на Берт Хелингер - немски философ и психотерапевт, основоположник на семейните констелации.

Закон за енергийното равновесие

Съпругът и съпругата са енергийно идеална двойка. Те имат един за друг изцеляваща, а понякога и спасителна сила. Облакът на тази сила се самозаражда между онези, които са обвързани от любов, редовен секс и раждане на деца. Те с готовност обменят енергия: взимат и дават много, не се колебайте да поискате и да получите. Връзките в щастливата двойка се изграждат на "меркантилна" основа - енергията под формата на услуги, съвети, знания, разговори, подаръци и отстъпки непрекъснато се прехвърля от съпруга на съпругата и обратно. И докато те са щастливи да получат и имат какво да дадат, бракът се запазва.

Съпружеските жертви имат смисъл. Вие дарихте свободно време, пропуснахте рождения ден на приятелката си, но пък помогнахте на съпруга си с неговия проект. Той получи премия и ви подари почивка на Бали. Вашата жертва ви донесе благодарността на съпруга ви и едно прекрасно пътуване.
И тези, които казват, че истинската любов не изисква нищо, а само дава и се радва, грешат. Според Хелингер само любовта на родителите към децата им е безусловна и не изисква нищо в замяна. Ако някой в ​​двойката започне да обича „безусловно“ - това означава, че има големи лични проблеми. И в това няма нищо добро. Този, който не е сигурен в себе си, дава много и не иска нищо. Но в душата му се натрупва негодувание („Използват ме!“, „Чувствам се употребена!").

И ако някой не е в състояние да отплати с добро за полученото добро, той се чувства виновен, притеснен, ядосан и прекъсва връзката. Затова всеки от нас е чувал няколко истории за това, как една жена всеотдайно и направо героично се е грижила за любимия си мъж по време на тежкото му заболяване, изоставяйки живота си, а когато той се възстановил - поблагодарил и се е оженил за друга. Той не е подлец, той просто е бил смазан и изведен от релси от потока на нейното благородство и мащаба на доброто й дело. Невъзможно е да се живее в такова състояние - балансът на силите е нарушен. И той е трябвало да си тръгне.

За да може в една двойка да цари енергиен баланс, трябва да е ясно кой на кого колко и какво добро е направил и как да му се отплати. В такова счетоводство няма романтика, но има много ползи. Съпругът изнася боклука всяка сутрин и пазарува през уикенда - вие прекарвате уикенда така, както на него му харесва. Вие сте направили първата вноска за апартамента от вашите спестявания - той се заел с ремонта на жилището. Съпругът ти е сервирал закуска в леглото - ти не му врънкаш на път за вилата на приятелите, когато той един час се мотка и не може да намери пътя. Това е нормалната циркулация на енергия в семейството.

„Гръмоотвод"

Във всяко семейство има „гръмоотвод“ - човек, който е тежко болен, слаб, ексцентричен или хронично без късмет. Той поглъща нещастията на всички останали, страда вместо тях и неутрализира негативната енергия, предназначена за семейството и родата. Не можете да го оставите на произвола на съдбата - той е крайъгълният камък в основата на семейното благополучие.
В противен случай празното пространство ще започне да примамва някой друг да играе ролята на „гръмоотвод“. И никой не знае кого родовото поле "ще назначи" за ролята на селския луд или вечно губещия неудачник. Затова е най-добре да поддържате системата в баланс.

Дяволът се крие в детайлите

Дъщерята се грижи за самотна болна майка, отдава й всички си сили и не сколасва да се омъжи. Всичко е ясно - ужасно нарушение на енергийната хармония в семейството. Ние правим някои обикновени малки неща и губим енергия капка по капка, отслабвайки, както при хронично кървене.

Омъжена жена, луда по йога, упорито учи баща си и майка си да живеят правилно и здравословно, да станат вегетарианци и да медитират. Те обичат месо и смятат, че медитацията е глупост. Тя им купува духовна литература. Те се ядосват, тя бяга, затръшвайки вратата. А вкъщи тя има проблеми със съпруга си: той постоянно играе компютърни игри и почти не говори с нея. Жената се оплаква: „Толкова съм духовна, защо нямам късмет със съпруга си?" Тук късметът няма нищо общо със ситуацията. Тя страда от липса на родителска енергия, тъй като е нарушила потока си, опитвайки се да се издигне над тях и не дава нищо на съпруга си. Затова и той не й дава нищо, като се отдалечава все повече. Ако тя вместо да учи мама и тате как да живеят, се опита да събуди интереса на съпруга си към ведическите принципи, щеше да има повече смисъл. Те поне щяха да се карат, което щеше внесе енергия в живота на връзката, и след това щяха да се сдобрят. Щяха да имат жив диалог помежду си.

Това е един от важните аспекти в учението на Хелингер: във всички ежедневни ситуации трябва да гледате какво е от полза за вашето семейство, а не за семейството на родителите ви. Вашето семейството възниква веднага щом напуснете родителския си дом. Може дори да се състои от един човек - вие самите. Теорията на Хелингер твърди, че вашите интереси са по-важни за вас и по-важни от тези на вашите родители. И това е добре.

Източник

*Владислав Сирица е психолог и психотерапевт, експерт по семейни констелации от Рига 

Още по темата:

Няма по-опасно луд от този, който е здравомислещ през цялото време Светът в теб

Няма по-опасно луд от този, който е здравомислещ през цялото време

Алън Уотс: Няма друго време освен този момент. Миналото и бъдещето са абстракции без никаква конкретна реалност

Димитър Солунски: Горещият защитник на всички скръбни Светът в теб

Димитър Солунски: Горещият защитник на всички скръбни

Или заедно със спасяваните ще бъда спасен, или заедно с погиващите ще погина!

Шри Чинмой: Вие сте душата Светът в теб

Шри Чинмой: Вие сте душата

Тя е автономна, но и неизменно свързана с душите на всички останали хора

Да запишем страховете си на хартия Светът в теб

Да запишем страховете си на хартия

Един полезен навик за освобождаване на съзнанието от тревожност

Романтичната страна на електромагнетизма Светът в теб

Романтичната страна на електромагнетизма

Когато ние отворим вратата на сърцето си за някого, се отваря друга врата - към самите нас

Как да се свържем и комуникираме с невидимите си духовни водачи Светът в теб

Как да се свържем и комуникираме с невидимите си духовни водачи

Не забравяйте, че можете да посещавате вашата вълшебна градина толкова често, колкото пожелаете...

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло Светът в теб

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло

Екхарт Толе за крайностите, които карат хората да повтарят "ти не си твоето тяло"

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част III) Светът в теб

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част III)

(За Любовта, душата, извисяването, духовния свят и добротата)

Не обстоятелствата те убиват, а мислите ти Светът в теб

Не обстоятелствата те убиват, а мислите ти

Забравените простички мъдрости на свещениците, които могат да ни помогнат по Пътя

Мъдростта идва с осъзнаването, че старите парадигми не работят Светът в теб

Мъдростта идва с осъзнаването, че старите парадигми не работят

Всеки на 50, който не е ужасèн от това, което е вършил, е или блажено невеж, или не може да види нещата в истинската им светлина

Четири неща, които... Светът в теб

Четири неща, които...

Съветите на Терентий Травник*

Защо жените харесват лоши момчета Светът в теб

Защо жените харесват лоши момчета

Ерика Джонг за стремежа на женската душа да балансира бунтарската си част и да открие своята автентичност

Притча за двамата коминочистачи Светът в теб

Притча за двамата коминочистачи

Защо не всеки е готов да изучава Талмуд

Животът е пътуване от главата към сърцето Светът в теб

Животът е пътуване от главата към сърцето

Робърт Шварц дава отговор на въпроса защо душите ни избират тежки предизвикателства

Практикуване на благодарност по време на пандемия Светът в теб

Практикуване на благодарност по време на пандемия

Има начини да се почувстваме ведри, полезни и щастливи дори в най-трудния момент

Лекувайте Земята от стаята си Светът в теб

Лекувайте Земята от стаята си

Как да създадете вашата лечебна кристална решетка