Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 01 ноември 2021

12 универсални закона на Вселената (част I)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

изображения: iStock
изображения: iStock
Според езотеричните вярвания съществуват 12 основни, неотменими и силно въздействащи върху живота ни Вселенски закона. Те са колкото взаимосвързани, толкова и уникални по своята същност. Познавайки 12-те основни закона на Вселената, ние сме в състояние многократно да подобрим живота, личността и духовното си съществуване, както и да се научим по-успешно да постигаме целите си. Много религии, духовни водачи и различни окултни школи са твърдо убедени в съществуването и непрекъснатото действие и въздействие на тези 12 универсални Вселенски канона. Ето първите шест от тях. 

Закон за Божественото Единство

Това е първият и най-важен закон на Вселената, който колкото по-бързо осъзнаем, толкова по-големи плодове ще даде в съзнанието, живота и ежедневието ни. Законът за Божественото Единство гласи, че всичко във Вселената е свързано и образува едно неразривно цяло. Всяко действие, дума или желание се отразява по един или друг начин на всичко и всички останали. Според този закон ние сме едно цяло с всички други живи същества. Ние сме едно както с приятелите си и обичаните ни близки, така и с онези, които не харесваме и дори мразим. Имайки ясна представа за Закона за Божественото единство, ставаме по-осъзнати, смирени и съпричастни. Така например когато правим добро на някого, ние се чувстваме добре, защото на дълбоко духовно (божествено) ниво ние сме този човек. И обратното, когато нараняваме околните, всъщност нараняваме самите себе си. Във всеки от нас има божествена частица, душа, която идва от Източника (Бог) и е неразривно свързана с частиците светлина на всичко останало, съществуващо във Вселената. Видимо или невидимо, материално или духовно.Закон за вибрацията

Според този закон всичко живо и неживо във Вселената, всяка частица, дори и най-микроскопичната, има своя собствена вибрация и честота на трептене. Ние самите също вибрираме в наша собствена малка вселена. Затова и съществуват многобройни  практики и упражнения за повишаване на личната вибрация. Колкото по-висока е нашата честота на трептене, толкова по-извисен е духът ни и толкова повече се доближаваме до по-високите измерения и до пулса на самата необятна Вселена. До Източника на Сътворението, които мнозина възприемат като Бог. Макар и с много бавна скорост, материални обекти, които сме свикнали да считаме за статични – маса, стол и т.н., също са в постоянно невидимо за простото око движение – трептене.

Закон за Съответствието

Законът за съответствието е пряко свързан със Закона за Божественото единство. Според него животът ни е низ от постоянно повтарящи се подсъзнателни модели, които или ни помагат да се развиваме и да вървим напред, или ни спират и дърпат назад. Идеята тук е да успеем да разгадаем тези модели и да променим онези, които не ни вършат работа и ни саботират. Другото важно нещо, което се съдържа в този закон, е правилното разбиране за Съответствието – това, което изпитваме отвътре, се отразява и на живота ни отвън, както и обратното. Всички действия, мисли, чувства, усещания, опасения, страхове и идеи влияят на онова, което се случва реално в живота ни. Ако сме нещастни отвътре, то и външният свят около нас ще е нещастен. Ако сме вътрешно спокойни, благодарни и радостни, такъв ще бъде и светът около нас.


Закон за Привличането
Този закон е може би най-познатият и упражняван от всички дванайсет. За него ви разказахме подробно преди време. Накратко Законът за Привличането гласи, че всичко, което желаем, е възможно да бъде постигнато, стига да го поискаме с цялото си същество и да се фокусираме позитивно – с мисли, визуализации и намерения, в него. Положителните мисли и представи ни носят положителни проявления, както и обратното – негативните мисли ни водят към негативни последствия. Иначе казано – онова, което мислим и в което вярваме, сътворява нашата собствена реалност. Затова в голяма степен случващото се с нас е плод на нашето  съзнание и работата, която посвещаваме, за да го развиваме в позитивен план. Този закон се основава на убеждението, че всяка мисъл е форма на енергия, която тече вътре и извън нас. Така положителната енергия привлича успех във всички области на живота, включително здравето, финансите и взаимоотношенията. От своя страна негативните мисли, могат да се отразят пагубно на нашия живот. Най-просто казано, Законът за привличането действа на принципа, че подобното привлича подобно.

Закон за Вдъхновеното действие  
Това е следващата стъпка, след като по силите на Закона за Привличането сме навлезли в полето, вибрацията и честотата на онова, за което мечтаем. Според Закона за Вдъхновеното действие ние трябва да предприемем конкретни действия по посока на осъществяването на онова, което истински желаем. Независимо дали сме се устремили към някакъв вид вътрешна промяна, или просто искаме нова кола или нова работа, това което е нужно да направим е да действаме. И то вдъхновено, с цялото си сърце и позитивна мисъл, за да го провокираме и сбъднем. Счита се, че Законът за Вдъхновеното действие е пряко продължение на Закона за Привличането.


Закон за Вечната Трансформация на Енергията
Енергията е нещо живо, подвижно и подлежи на постоянна промяна. Както енергията в заобикалящата ни среда и околните хора, така и енергията вътре в самите нас постоянно се трансформира. Можем да работим съзнателно за повишаване на вътрешната си енергия и чрез нея да променяме действителността около нас. Съгласно този закон дори една малка мисъл, послание или намерение са способни кардинално да променят живота ни и да способстват развитието му към по-положителни резултати и осъществяване на висши цели. В смисъла на този закон дори смъртта не е истинско умиране. Просто вътрешната ни енергия се трансформира от едно състояние в друго. Законът за Вечната Трансформация на Енергията повелява, че енергията е ресурс, който нито може да се създава, нито да се унищожава. Тя просто търпи постоянна промяна и трансформация.

Още по темата:

Няма лек за нашата болест, защото самите ние сме патогенът Светът в теб

Няма лек за нашата болест, защото самите ние сме патогенът

Кабалистът Михаил Лайтман за духовно болното човечество и за пътя към светлината

10-те най-влиятелни духовни лидери Светът в теб

10-те най-влиятелни духовни лидери

А кои са вашите вдъхновители?

Днес е Ден на национален траур Светът в теб

Днес е Ден на национален траур

Мигел Руис: Нека изпратим любовта си там, където има войни, на всички семейства, загубили деца и любими

По пътя към свободното 5D съзнание Светът в теб

По пътя към свободното 5D съзнание

Седем основни принципа на себереализираната комуникация

Хората в любовта са котки, кучета, канарчета или златни рибки Светът в теб

Хората в любовта са котки, кучета, канарчета или златни рибки

Анди Андрюс за четирите начина, по които изразяваме обичта си

12 универсални закона на Вселената (част II) Светът в теб

12 универсални закона на Вселената (част II)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

8 признака, че ви контролират, а не се грижат за вас Светът в теб

8 признака, че ви контролират, а не се грижат за вас

„Невинните" манипулации и фини техники за справяне с тях

Когато позитивизмът не е достатъчен Светът в теб

Когато позитивизмът не е достатъчен

Три начина да препрограмирате подсъзнанието си

И тя се омъжила за илюзията, която той имал за майка си... Светът в теб

И тя се омъжила за илюзията, която той имал за майка си...

„Изтерзана“ е една от най-разпространените семейни игри, описана от Ерик Бърн

Няма по-опасно луд от този, който е здравомислещ през цялото време Светът в теб

Няма по-опасно луд от този, който е здравомислещ през цялото време

Алън Уотс: Няма друго време освен този момент. Миналото и бъдещето са абстракции без никаква конкретна реалност

Димитър Солунски: Горещият защитник на всички скръбни Светът в теб

Димитър Солунски: Горещият защитник на всички скръбни

Или заедно със спасяваните ще бъда спасен, или заедно с погиващите ще погина!

Шри Чинмой: Вие сте душата Светът в теб

Шри Чинмой: Вие сте душата

Тя е автономна, но и неизменно свързана с душите на всички останали хора

Да запишем страховете си на хартия Светът в теб

Да запишем страховете си на хартия

Един полезен навик за освобождаване на съзнанието от тревожност

Романтичната страна на електромагнетизма Светът в теб

Романтичната страна на електромагнетизма

Когато ние отворим вратата на сърцето си за някого, се отваря друга врата - към самите нас

Как да се свържем и комуникираме с невидимите си духовни водачи Светът в теб

Как да се свържем и комуникираме с невидимите си духовни водачи

Не забравяйте, че можете да посещавате вашата вълшебна градина толкова често, колкото пожелаете...

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло Светът в теб

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло

Екхарт Толе за крайностите, които карат хората да повтарят "ти не си твоето тяло"