Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 1 ноември 2021

12 универсални закона на Вселената (част I)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

изображения: iStock
изображения: iStock


Според езотеричните вярвания съществуват 12 основни, неотменими и силно въздействащи върху живота ни Вселенски закона. Те са колкото взаимосвързани, толкова и уникални по своята същност. Познавайки 12-те основни закона на Вселената, ние сме в състояние многократно да подобрим живота, личността и духовното си съществуване, както и да се научим по-успешно да постигаме целите си. Много религии, духовни водачи и различни окултни школи са твърдо убедени в съществуването и непрекъснатото действие и въздействие на тези 12 универсални Вселенски канона. Ето първите шест от тях. 

Закон за Божественото Единство

Това е първият и най-важен закон на Вселената, който колкото по-бързо осъзнаем, толкова по-големи плодове ще даде в съзнанието, живота и ежедневието ни. Законът за Божественото Единство гласи, че всичко във Вселената е свързано и образува едно неразривно цяло. Всяко действие, дума или желание се отразява по един или друг начин на всичко и всички останали. Според този закон ние сме едно цяло с всички други живи същества. Ние сме едно както с приятелите си и обичаните ни близки, така и с онези, които не харесваме и дори мразим. Имайки ясна представа за Закона за Божественото единство, ставаме по-осъзнати, смирени и съпричастни. Така например когато правим добро на някого, ние се чувстваме добре, защото на дълбоко духовно (божествено) ниво ние сме този човек. И обратното, когато нараняваме околните, всъщност нараняваме самите себе си. Във всеки от нас има божествена частица, душа, която идва от Източника (Бог) и е неразривно свързана с частиците светлина на всичко останало, съществуващо във Вселената. Видимо или невидимо, материално или духовно.Закон за вибрацията

Според този закон всичко живо и неживо във Вселената, всяка частица, дори и най-микроскопичната, има своя собствена вибрация и честота на трептене. Ние самите също вибрираме в наша собствена малка вселена. Затова и съществуват многобройни  практики и упражнения за повишаване на личната вибрация. Колкото по-висока е нашата честота на трептене, толкова по-извисен е духът ни и толкова повече се доближаваме до по-високите измерения и до пулса на самата необятна Вселена. До Източника на Сътворението, които мнозина възприемат като Бог. Макар и с много бавна скорост, материални обекти, които сме свикнали да считаме за статични – маса, стол и т.н., също са в постоянно невидимо за простото око движение – трептене.

Закон за Съответствието

Законът за съответствието е пряко свързан със Закона за Божественото единство. Според него животът ни е низ от постоянно повтарящи се подсъзнателни модели, които или ни помагат да се развиваме и да вървим напред, или ни спират и дърпат назад. Идеята тук е да успеем да разгадаем тези модели и да променим онези, които не ни вършат работа и ни саботират. Другото важно нещо, което се съдържа в този закон, е правилното разбиране за Съответствието – това, което изпитваме отвътре, се отразява и на живота ни отвън, както и обратното. Всички действия, мисли, чувства, усещания, опасения, страхове и идеи влияят на онова, което се случва реално в живота ни. Ако сме нещастни отвътре, то и външният свят около нас ще е нещастен. Ако сме вътрешно спокойни, благодарни и радостни, такъв ще бъде и светът около нас.


Закон за Привличането
Този закон е може би най-познатият и упражняван от всички дванайсет. За него ви разказахме подробно преди време. Накратко Законът за Привличането гласи, че всичко, което желаем, е възможно да бъде постигнато, стига да го поискаме с цялото си същество и да се фокусираме позитивно – с мисли, визуализации и намерения, в него. Положителните мисли и представи ни носят положителни проявления, както и обратното – негативните мисли ни водят към негативни последствия. Иначе казано – онова, което мислим и в което вярваме, сътворява нашата собствена реалност. Затова в голяма степен случващото се с нас е плод на нашето  съзнание и работата, която посвещаваме, за да го развиваме в позитивен план. Този закон се основава на убеждението, че всяка мисъл е форма на енергия, която тече вътре и извън нас. Така положителната енергия привлича успех във всички области на живота, включително здравето, финансите и взаимоотношенията. От своя страна негативните мисли, могат да се отразят пагубно на нашия живот. Най-просто казано, Законът за привличането действа на принципа, че подобното привлича подобно.

Закон за Вдъхновеното действие  
Това е следващата стъпка, след като по силите на Закона за Привличането сме навлезли в полето, вибрацията и честотата на онова, за което мечтаем. Според Закона за Вдъхновеното действие ние трябва да предприемем конкретни действия по посока на осъществяването на онова, което истински желаем. Независимо дали сме се устремили към някакъв вид вътрешна промяна, или просто искаме нова кола или нова работа, това което е нужно да направим е да действаме. И то вдъхновено, с цялото си сърце и позитивна мисъл, за да го провокираме и сбъднем. Счита се, че Законът за Вдъхновеното действие е пряко продължение на Закона за Привличането.


Закон за Вечната Трансформация на Енергията
Енергията е нещо живо, подвижно и подлежи на постоянна промяна. Както енергията в заобикалящата ни среда и околните хора, така и енергията вътре в самите нас постоянно се трансформира. Можем да работим съзнателно за повишаване на вътрешната си енергия и чрез нея да променяме действителността около нас. Съгласно този закон дори една малка мисъл, послание или намерение са способни кардинално да променят живота ни и да способстват развитието му към по-положителни резултати и осъществяване на висши цели. В смисъла на този закон дори смъртта не е истинско умиране. Просто вътрешната ни енергия се трансформира от едно състояние в друго. Законът за Вечната Трансформация на Енергията повелява, че енергията е ресурс, който нито може да се създава, нито да се унищожава. Тя просто търпи постоянна промяна и трансформация.

Още по темата:

Всичко е наред със света Светът в теб

Всичко е наред със света

Притча от Антъни де Мело

Цигарените същества: „А, нищо им няма на децата, те са свикнали...“ Светът в теб

Цигарените същества: „А, нищо им няма на децата, те са свикнали...“

Емил Златев за липсващия избор и смъртоносния егоцентризъм на родителите пушачи

Въздигни се до божественото Светът в теб

Въздигни се до божественото

Тантра е път към просветление и любов, а на 26 април ученик на Ошо ще дойде в България, за да преподава

Не понасяте скучни разговори, с рентгенови очи сте и често ви търсят за съвет? Светът в теб

Не понасяте скучни разговори, с рентгенови очи сте и често ви търсят за съвет?

Осем признака, че сте стара душа и какво всъщност означава това

Като две съседни страници на затворена книга Светът в теб

Като две съседни страници на затворена книга

Сърцето не забравя. То носи спомените и те не си отиват със смъртта на тленното тяло.

17 опорни точки на любовта Светът в теб

17 опорни точки на любовта

Или какво казва науката за „истинската любов"

Човешкият ум е най-великото чудо, но хората го използват като генератор на страдания Светът в теб

Човешкият ум е най-великото чудо, но хората го използват като генератор на страдания

Садгуру: Ако разрешавате на паметта си да ви управлява – нямате бъдеще

7 неща, от които трябва да се откажете по пътя към благополучието Светът в теб

7 неща, от които трябва да се откажете по пътя към благополучието

Навикът да се анализира всичко и винаги лишава човек от щастие

Малко тъмнина е полезна за душата Светът в теб

Малко тъмнина е полезна за душата

Често трябва да изпитаме това, което не искаме, за да разберем наистина какво искаме

Животът е твърде кратък, за да се интересуваме от всичко Светът в теб

Животът е твърде кратък, за да се интересуваме от всичко

Б.Ръсел: Просяците не завиждат на милионерите – те завиждат на други просяци, които са събрали повече

Нека не се превръщаме в социално приемливи зомбита Светът в теб

Нека не се превръщаме в социално приемливи зомбита

Елизабет Гилбърт: Научете се как да чувствате това, което наистина чувствате, а не това, което си мислите, че трябва да чувствате

Влагането на страст в работата винаги води до успех в дългосрочен план Светът в теб

Влагането на страст в работата винаги води до успех в дългосрочен план

Ако не ви плащат достатъчно – търсите нещо друго, но защо не го правите и когато е заложено личното ви щастие?

Псалом 22 влияе благотворно на хора с психически разстройства Светът в теб

Псалом 22 влияе благотворно на хора с психически разстройства

Това е един от текстовете в Светото писание, чиято магическата сила носи изцеление и спокойствие

В сърцето на отчаянието си ще намериш своята истинска земя Светът в теб

В сърцето на отчаянието си ще намериш своята истинска земя

Джеф Фостър: отделете по няколко минути всеки ден, за да прегърнете тъмнината и болката в себе си

Да пораснеш означава да изринеш вярванията, вложени в главата ти от другите Светът в теб

Да пораснеш означава да изринеш вярванията, вложени в главата ти от другите

Нашият свят се управлява от объркани бебета, които не са станали истински възрастни

Властолюбието е една от първородните дъщери на горделивостта Светът в теб

Властолюбието е една от първородните дъщери на горделивостта

Теофан Затворник: „Вместо заповеднически тон придобийте навика да молите и да предлагате"