Подкрепете ни!
Светът в теб15 ноември 2021

8 признака, че ви контролират, а не се грижат за вас

„Невинните" манипулации и фини техники за справяне с тях

Снимка: Кюли Китус, Unsplash
Снимка: Кюли Китус, Unsplash
„Просто съм загрижен за теб“ е аргумент, срещу който не е лесно да се спори. Особено ако заявлението е подкрепено с манипулативни тактики: „Пиши къде си, иначе ще се притеснявам“, „Няма да си лягам, докато не се прибереш вкъщи“, „Искаш да не ми пука ли?“ Такива тънки реплики се срещат изобилно както в романтичните отношения, така и в много семейства. Ето няколко съвета как да разберете, че грубо ви се нарушават границите под маската на искрена загриженост" и как да се измъкнете от подобни манипулации.

1. Само вие спазвате правилата

Ако партньорът ви не вижда нищо нередно в това, че може да не ви се мярка пред очите дни наред, но ако вас ви няма няколко часа иска да му се отчетете по минути какво сте правили, къде и с кого, трябва да ви светне червена лампа. В случай на реална загриженост за вашето спокойствие, няма да му е трудно да прояви съпричастност и да съобщи, че е добре. Ако той не разбира вълнението ви при подобни обстоятелства, тогава най-вероятно това просто не е характерно за него.
Връзката, в която всеки от партньорите е длъжен да координира каквито и да било действия обаче, трудно може да се нарече здравословна. Подобно потапяне в живота на друг може да е признак на съзависимост.

2. Решенията се вземат и от ваше име без да ви питат

Двамата във влюбената двойка наистина могат да се допълват взаимно. Логично е, че тези, които се интересуват повече от кино, ще изберат филм за вечерта, а тези, които са пътували повече - ще планират дестинациите за съвместни пътувания. Но ако редовно забелязвате, че вашето мнение не се чува и решенията се вземат без ваше участие, включително в области, които не са пряко свързани с взаимоотношенията (къде ще работите, какво ще обечете, какво ще поръчате в ресторанта, с кого трябва да общувате и с кого не), най-вероятно партньорът ви се опитва да подчини живота ви на собствените си интереси. И това вече е сигнал за събуждане – може би скоро най-близкият ви човек ще покаже и други модели на злоупотреба.

Подобна ситуация често се среща и в отношенията с близки роднини. Ако често чувате, че родителите ви „знаят най-добре“ къде да учите, работите, с кого да създадете семейство, а вашите собствени желания се игнорират, тогава процесът на разделяне от тях може би не е завършен. И докато членовете на семейството са по-склонни да се тревожат, отколкото партньорите в романтични отношения, да се научите как да поставяте граници и да вземате свои собствени решения, без да се обръщате назад, е важно и в двата случая.

3. Усещате страх

Искането моля те, звънни ми като се прибереш у дома" наистина изглежда като невинна загриженост, не като опит за контрол. Особено ако любимият ви наистина има причина да се тревожи: прибирате се късно през нощта, батерията на смартфона е паднала, не се чувствате добре или пътят ви минава през не най-безопасната зона.

Въпреки това, ако сте задължени да докладвате всеки път, когато излизате от дома си, дори и да не сте сами (особено ако не сте сами!) и когато се срещнете с приятелки, поглеждате нервно телефона си, вероятно имате причина да се тревожите. Знаете, че ако не отговорите веднага на съобщението или не вдигнете телефона - предстои скандал, несъразмерен с „обидата“ от неприетата комуникация. Дори ако сте изправени само пред словесни атаки и разговор с повишен тон, агресията във всеки случай е неприемлива. Ситуацията едва ли ще се разреши от само себе си, но има всички шансове да се влоши.

Ако отдавна сте навършили пълнолетие, всякакви опити на родителите ви да контролират движенията ви вече изглеждат странни. Близките ви вече не могат да ви затворят в стаята ви, да ви лишат от джобни пари или любими играчки, но все още могат да ви влияят психологически. Да са ви сърдити дълго време, да ви натиснат бутона вменяване на вина" („Сърцето ми щеше да се пръсне! Вдигнах кръвно!“), или да ви направят сцени. Ако след опитите да поемете контрол над собствения си живот следва наказание, а опитът за спокоен разговор не води до нищо, тогава процесът на сепарация вероятно не върви много гладко. Единственият изход е да се дистанцирате поне за известно време.

4. Откъсват ви от обичайните ви дейности

Да се интересува човек от делата на другия е обичайна практика. В повечето случаи това означава, че партньорът ви е съпричестен и е дълбоко във връзката. Той може да ви предложи да ви вземе с колата след работа и ако това се случва само заради неговата повишена тревожност - винаги можете да откажете, без да рискувате да се сбълскате с агресивна реакция. Той може учтиво да попита как минава вечерятя ви с приятелки, а вие можете да му отговорите когато си решите. Човек, който се ръководи от желанието си да е грижовен, е малко вероятно да влезе в конфликт, защото сте заети с други неща. И все пак, ако оставите телефона си за три минути и видите дузина пропуснати повиквания, а след това вашият човек звъни на приятелките, с които сте, с молбата "само да я чуя" - бъдете сигурни. Това не е от интерес към вас. Той ви проверява.

5. Не вярват на думите ви

Ако след безобидните въпроси "Къде си?" и "Какво правиш?" последва молба да изпратите снимка - това дори не е червена лампа, а виеща сирена за опасност. Подобна „молба“ бързо може да се превърне в искане и ако не бъде удовлетворено, ще последват по-малко невинни обвинения и манипулации: „С кого си всъщност?“, „Лъжеш ме“, „Защо да ти вярвам?". Опитът да се успокои ревнив партньор чрез изпълнение на неговите условия може да намали интензивността на конфликта в конкретна ситуация, но в дългосрочен план това само ще влоши моделите на контрольора: лесно можете да бъдете обвинени, че снимките не са актуални, или ще се намери друга причина за освобождаване на гнева.

6. Вие общувате само помежду си

Няма нищо необичайно в това да искате да прекарвате време само двамата, особено ако не живеете заедно и работният ви график не ви позволява да се виждате толкова редовно, колкото бихте искали. Но ако желанието ви да се срещате с приятелки или приятели всеки път предизвиква цупене и съпротива - най-вероятно имате работа с контролиращ партньор. Той може да не прояви веднага агресия. Манипулациите са мили и нежни: "Липсваш ми. Нека си остенем у дома само двамата. Да прекараме време заедно". Или загрижени: "Ама как ще се връщаш сама по нощите?! Ами ако някой те нападне?" Подобни действия и реплики показват желание с цел да ви изолират от близките и приятелите. Просто грижовният човек не би ви спрял да се забавлявате без него. Ако срещнете подобна реакция, дори когато предлагате на партньора ви да се присъедини, очевидно не става дума  точно за желание да бъдете един с друг. Може би той се страхува, че вашите приятели ще направят някои по-безпристрастни заключения за него. Или по принцип не му харесва факта, че имате приятели. Време е да помислите: струва ли си да бъдете с такъв човек?

7. Получавате двусмислени комплименти

Целта на искрения комплимент е да ви накара да се почувствате по-добре. И грижовен човек ще каже само това: „Изглеждаш страхотно!“, „Добра си в това.“, „Много ти отива!“. Някои комплименти обаче звучат така, че пряката обида би звучала по-честно: „Уау, гримираш ли се? Е, най-накрая ще заприличаш на човек.”,„ Не е толкова зле, колкото миналия път...”, „Е, поне не се вижда бенката ти”. Независимо дали става въпрос за партньор или член на семейството, той със сигурност не иска да ви зарадва с подобни забележки. Човек с унищожено самочувствие се контролира по-лесно, а системното унижение служи точно на тази цел. Не вярвайте, че лошите неща се казват на шега - авторът на такива думи отлично разбира какво прави.

8. Дават ви ултиматуми

В една връзка често трябва да правите компромиси. Вие готвите, а партньорът ви мие чиниите или обратното – пример за здравословно общуване. Но когато партньор заплашва да отмени съвместно пътуване, за което вече сте купили билети и сте взели отпуск, ако прекарате вечерта с приятелка, тогава вашата лична полза е доста размита. Подобно изискване е по-скоро манипулация и обслужва интересите само на един човек. В компромиса хората се договарят помежду си, избирайки условията самостоятелно. Изборът между лош вариант и още по-лош вариант не е избор.

Източник

Още по темата:

Няма лек за нашата болест, защото самите ние сме патогенът Светът в теб

Няма лек за нашата болест, защото самите ние сме патогенът

Кабалистът Михаил Лайтман за духовно болното човечество и за пътя към светлината

10-те най-влиятелни духовни лидери Светът в теб

10-те най-влиятелни духовни лидери

А кои са вашите вдъхновители?

Днес е Ден на национален траур Светът в теб

Днес е Ден на национален траур

Мигел Руис: Нека изпратим любовта си там, където има войни, на всички семейства, загубили деца и любими

По пътя към свободното 5D съзнание Светът в теб

По пътя към свободното 5D съзнание

Седем основни принципа на себереализираната комуникация

Хората в любовта са котки, кучета, канарчета или златни рибки Светът в теб

Хората в любовта са котки, кучета, канарчета или златни рибки

Анди Андрюс за четирите начина, по които изразяваме обичта си

12 универсални закона на Вселената (част II) Светът в теб

12 универсални закона на Вселената (част II)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

Когато позитивизмът не е достатъчен Светът в теб

Когато позитивизмът не е достатъчен

Три начина да препрограмирате подсъзнанието си

12 универсални закона на Вселената (част I) Светът в теб

12 универсални закона на Вселената (част I)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

И тя се омъжила за илюзията, която той имал за майка си... Светът в теб

И тя се омъжила за илюзията, която той имал за майка си...

„Изтерзана“ е една от най-разпространените семейни игри, описана от Ерик Бърн

Няма по-опасно луд от този, който е здравомислещ през цялото време Светът в теб

Няма по-опасно луд от този, който е здравомислещ през цялото време

Алън Уотс: Няма друго време освен този момент. Миналото и бъдещето са абстракции без никаква конкретна реалност

Димитър Солунски: Горещият защитник на всички скръбни Светът в теб

Димитър Солунски: Горещият защитник на всички скръбни

Или заедно със спасяваните ще бъда спасен, или заедно с погиващите ще погина!

Шри Чинмой: Вие сте душата Светът в теб

Шри Чинмой: Вие сте душата

Тя е автономна, но и неизменно свързана с душите на всички останали хора

Да запишем страховете си на хартия Светът в теб

Да запишем страховете си на хартия

Един полезен навик за освобождаване на съзнанието от тревожност

Романтичната страна на електромагнетизма Светът в теб

Романтичната страна на електромагнетизма

Когато ние отворим вратата на сърцето си за някого, се отваря друга врата - към самите нас

Как да се свържем и комуникираме с невидимите си духовни водачи Светът в теб

Как да се свържем и комуникираме с невидимите си духовни водачи

Не забравяйте, че можете да посещавате вашата вълшебна градина толкова често, колкото пожелаете...

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло Светът в теб

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло

Екхарт Толе за крайностите, които карат хората да повтарят "ти не си твоето тяло"