Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 16 ноември 2021

12 универсални закона на Вселената (част II)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

изображения: iStock
изображения: iStock
Според езотеричните вярвания съществуват 12 основни, неотменими и силно въздействащи върху живота ни Вселенски закона. Те са колкото взаимосвързани, толкова и уникални по своята същност. Познавайки 12-те основни закона на Вселената, ние сме в състояние многократно да подобрим живота, личността и духовното си съществуване, както и да се научим по-успешно да постигаме целите си. Много религии, духовни водачи и различни окултни школи са твърдо убедени в съществуването и непрекъснатото действие и въздействие на тези 12 универсални Вселенски канона. В първа част на статията ви запознахме с  първите шест от тях.

Закон за Причината и Следствието  
Този закон е може би най-явният от всички. Според него всяко действие води до съответните последици. Това лесно можем да забележим във физическия свят. Що се отнася до духовния обаче резултатите понякога не идват веднага. И все пак нищо не остава без последствия. Независимо дали говорим за добро или зло, за позитивно или негативно. Този закон ни учи да сме предпазливи и мъдри при взимането на всяко решение за действие, казана дума или мисъл, защото те рано или късно ще имат своето отражение в живота ни, както и в самата Вселена.Закон за Компенсацията (Закон за Възнаграждението)
Законът за Компенсацията е пряко свързан с изброените по-горе закони, и особено със закона за Привличането и закона за Причината и Следствието. Основното мото в разбирането на закона за Компенсацията е:
„Каквото посееш, това ще пожънеш!“

Отговорността за сътворяването на нашето бъдеще се корени в нещата, които правим, казваме, мислим и вярваме в настоящия момент. Но тук се има и още нещо важно предвид. Всяко добро, което правим, изричаме или пожелаваме за себе си или за някого другиго, не остава невъзнаградено. Може „наградата“ да не се проектира веднага, но тя оставя отпечатък в ефира, във Вселената,  и рано или късно се връща обратно при нас под една или друга форма. В есето си „Компенсация“ Ралф Уолдо Емерсън пише, че всеки човек ще бъде компенсиран по подобен начин за това, което той или тя е допринесъл. Законът за Компенсацията ни уверява още, че всички наши усилия рано или късно ще бъдат възнаградени.Закон за Относителността
Този закон лежи върху утвърждението, че само по себе си нищо не е нито добро, нито лошо. Всяко нещо в същността си е неутрално. Добро или лошо го прави нашата преценка, ценностната ни  система, собствените ни вярвания и склонността ни да сравняваме нещата и да им придаваме определена оценка. Законът за Относителността ни учи и че на всяко събитие в живота си бихме могли да погледнем от поне две, ако не и повече, гледни точки. Че сами избираме как да приемем дадена ситуация или дума, казана от някого. Така например бихме могли да приемем нещо негативно като ценен урок, който Животът ни дава. Възможност да научим нещо ново или да се изкачим още малко по стълбичката към истинското Просветление.

Закон за Полярността
Вселенският закон за Полярността гласи, че всяко нещо в Живота и във Вселената има своята съответна противоположност. Всяко действие има равно по сила, но различно по посока противодействие – както гласи  и Третият закон на Нютон. Важно е да отбележим още, че според принципите на закона за Полярността  всяко нещо съдържа в себе си два противоположни полюса. Както в човек например се редуват добро и зло, любов и омраза, радост и тъга, щастие и нещастие, успехи и провали и т.н., така и във Вселената едновременно се проявяват елементи и състояния като  светлина и тъмнина, горе и долу, напред и назад и други. Понятия, които не могат да съществуват едно без друго. Как бихме разбрали светлината, ако не знаем какво е мрак? Как бихме оценили доброто, ако не знаем какво е зло? Законът за Полярността много се доближава до схващането за Дуалния свят и дуалността на всичко съществуващо вътре и извън нас.Закон за Вечното движение (Закон за Ритъма)
Законът за Вечното движение се свързва с разбирането за цикличността на нещата. С повтарящи се модели и състояния, както на външните условия, така и на енергията, която прелива в нас. Да вземем за пример смяната на годишните сезони. Те се сменят ритмично всяка година и ние сме преки свидетели на тази необратима промяна. Същото е и с енергията, вътре и извън нас. Понякога преливаме от сили, вдъхновени и устремени сме, готови да покоряваме върхове. Друг път се чувстваме изтощени, без енергия и в по-минорно настроение. Подчинявайки се на закона за Ритъма, трябва да приемем тази цикличност на нещата и да се опитаме да се съобразяваме с нея. Когато нямаме муза – да не се насилваме да създаваме нови проекти. Когато сме изморени, да се научим да си почиваме. Да сме съзнателни и в синхрон с всичко, което се случва вътре и около нас. Някои сравняват принципите на този закон с движението на махалото, което се движи ритмично наляво и надясно с еднаква сила, но в различна посока.Закон за Мъжкото и Женското начало (Закон за Половете)
Макар че се нарича често закон за половете, всъщност законът за Мъжкото и Женското начало няма нищо общо с разбирането за нашите биологични и природни дадености, които ни отличават като мъже или жени. В него се визира идеята за мъжката и женската божествена енергия, заложени изначално у всеки от нас, както и във всичко съществуващо във Вселената. За да изпълним живота си с щастие и спокойствие, нашата работа е да балансираме мъжката и женската енергия в себе си. Да се уверим, че няма дефицит или излишък на някоя от двете. Че са в хармония и нито една от двете енергии не доминира над другата. На Изток тези енергии са по-познати като Ин (женското начало) и Ян (мъжкото начало). Понякога женските характеристики се свързват с доброто, а мъжките с лошото. Но това разделение не е съвсем точно и удачно. Всъщност, когато развиваме божествената женска енергия, ние възпитаваме себе си и ставаме: „по-меки, по-нежни, по-мили, възпитаващи, състрадателни и обичащи“, казва Дийпак Чопра.  Развиват се още нашата интуиция, креативност, състрадание, разбиране.

Когато дадем зелена светлина на мъжката божествена енергия у нас пък развиваме качества като лидерство, действеност, логика, приключенски дух, лоялност, увереност, фокус и ефективност.
Има специални упражнения и медитации за балансиране на двете изначални наши същности. Всичко е в баланса и в мярката на нещата.

Още по темата:

Няма лек за нашата болест, защото самите ние сме патогенът Светът в теб

Няма лек за нашата болест, защото самите ние сме патогенът

Кабалистът Михаил Лайтман за духовно болното човечество и за пътя към светлината

10-те най-влиятелни духовни лидери Светът в теб

10-те най-влиятелни духовни лидери

А кои са вашите вдъхновители?

Днес е Ден на национален траур Светът в теб

Днес е Ден на национален траур

Мигел Руис: Нека изпратим любовта си там, където има войни, на всички семейства, загубили деца и любими

По пътя към свободното 5D съзнание Светът в теб

По пътя към свободното 5D съзнание

Седем основни принципа на себереализираната комуникация

Хората в любовта са котки, кучета, канарчета или златни рибки Светът в теб

Хората в любовта са котки, кучета, канарчета или златни рибки

Анди Андрюс за четирите начина, по които изразяваме обичта си

8 признака, че ви контролират, а не се грижат за вас Светът в теб

8 признака, че ви контролират, а не се грижат за вас

„Невинните" манипулации и фини техники за справяне с тях

Когато позитивизмът не е достатъчен Светът в теб

Когато позитивизмът не е достатъчен

Три начина да препрограмирате подсъзнанието си

12 универсални закона на Вселената (част I) Светът в теб

12 универсални закона на Вселената (част I)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

И тя се омъжила за илюзията, която той имал за майка си... Светът в теб

И тя се омъжила за илюзията, която той имал за майка си...

„Изтерзана“ е една от най-разпространените семейни игри, описана от Ерик Бърн

Няма по-опасно луд от този, който е здравомислещ през цялото време Светът в теб

Няма по-опасно луд от този, който е здравомислещ през цялото време

Алън Уотс: Няма друго време освен този момент. Миналото и бъдещето са абстракции без никаква конкретна реалност

Димитър Солунски: Горещият защитник на всички скръбни Светът в теб

Димитър Солунски: Горещият защитник на всички скръбни

Или заедно със спасяваните ще бъда спасен, или заедно с погиващите ще погина!

Шри Чинмой: Вие сте душата Светът в теб

Шри Чинмой: Вие сте душата

Тя е автономна, но и неизменно свързана с душите на всички останали хора

Да запишем страховете си на хартия Светът в теб

Да запишем страховете си на хартия

Един полезен навик за освобождаване на съзнанието от тревожност

Романтичната страна на електромагнетизма Светът в теб

Романтичната страна на електромагнетизма

Когато ние отворим вратата на сърцето си за някого, се отваря друга врата - към самите нас

Как да се свържем и комуникираме с невидимите си духовни водачи Светът в теб

Как да се свържем и комуникираме с невидимите си духовни водачи

Не забравяйте, че можете да посещавате вашата вълшебна градина толкова често, колкото пожелаете...

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло Светът в теб

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло

Екхарт Толе за крайностите, които карат хората да повтарят "ти не си твоето тяло"