Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 16 ноември 2021

12 универсални закона на Вселената (част II)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

изображения: iStock
изображения: iStock


Според езотеричните вярвания съществуват 12 основни, неотменими и силно въздействащи върху живота ни Вселенски закона. Те са колкото взаимосвързани, толкова и уникални по своята същност. Познавайки 12-те основни закона на Вселената, ние сме в състояние многократно да подобрим живота, личността и духовното си съществуване, както и да се научим по-успешно да постигаме целите си. Много религии, духовни водачи и различни окултни школи са твърдо убедени в съществуването и непрекъснатото действие и въздействие на тези 12 универсални Вселенски канона. В първа част на статията ви запознахме с  първите шест от тях.

Закон за Причината и Следствието  
Този закон е може би най-явният от всички. Според него всяко действие води до съответните последици. Това лесно можем да забележим във физическия свят. Що се отнася до духовния обаче резултатите понякога не идват веднага. И все пак нищо не остава без последствия. Независимо дали говорим за добро или зло, за позитивно или негативно. Този закон ни учи да сме предпазливи и мъдри при взимането на всяко решение за действие, казана дума или мисъл, защото те рано или късно ще имат своето отражение в живота ни, както и в самата Вселена.Закон за Компенсацията (Закон за Възнаграждението)
Законът за Компенсацията е пряко свързан с изброените по-горе закони, и особено със закона за Привличането и закона за Причината и Следствието. Основното мото в разбирането на закона за Компенсацията е:
„Каквото посееш, това ще пожънеш!“

Отговорността за сътворяването на нашето бъдеще се корени в нещата, които правим, казваме, мислим и вярваме в настоящия момент. Но тук се има и още нещо важно предвид. Всяко добро, което правим, изричаме или пожелаваме за себе си или за някого другиго, не остава невъзнаградено. Може „наградата“ да не се проектира веднага, но тя оставя отпечатък в ефира, във Вселената,  и рано или късно се връща обратно при нас под една или друга форма. В есето си „Компенсация“ Ралф Уолдо Емерсън пише, че всеки човек ще бъде компенсиран по подобен начин за това, което той или тя е допринесъл. Законът за Компенсацията ни уверява още, че всички наши усилия рано или късно ще бъдат възнаградени.Закон за Относителността
Този закон лежи върху утвърждението, че само по себе си нищо не е нито добро, нито лошо. Всяко нещо в същността си е неутрално. Добро или лошо го прави нашата преценка, ценностната ни  система, собствените ни вярвания и склонността ни да сравняваме нещата и да им придаваме определена оценка. Законът за Относителността ни учи и че на всяко събитие в живота си бихме могли да погледнем от поне две, ако не и повече, гледни точки. Че сами избираме как да приемем дадена ситуация или дума, казана от някого. Така например бихме могли да приемем нещо негативно като ценен урок, който Животът ни дава. Възможност да научим нещо ново или да се изкачим още малко по стълбичката към истинското Просветление.

Закон за Полярността
Вселенският закон за Полярността гласи, че всяко нещо в Живота и във Вселената има своята съответна противоположност. Всяко действие има равно по сила, но различно по посока противодействие – както гласи  и Третият закон на Нютон. Важно е да отбележим още, че според принципите на закона за Полярността  всяко нещо съдържа в себе си два противоположни полюса. Както в човек например се редуват добро и зло, любов и омраза, радост и тъга, щастие и нещастие, успехи и провали и т.н., така и във Вселената едновременно се проявяват елементи и състояния като  светлина и тъмнина, горе и долу, напред и назад и други. Понятия, които не могат да съществуват едно без друго. Как бихме разбрали светлината, ако не знаем какво е мрак? Как бихме оценили доброто, ако не знаем какво е зло? Законът за Полярността много се доближава до схващането за Дуалния свят и дуалността на всичко съществуващо вътре и извън нас.Закон за Вечното движение (Закон за Ритъма)
Законът за Вечното движение се свързва с разбирането за цикличността на нещата. С повтарящи се модели и състояния, както на външните условия, така и на енергията, която прелива в нас. Да вземем за пример смяната на годишните сезони. Те се сменят ритмично всяка година и ние сме преки свидетели на тази необратима промяна. Същото е и с енергията, вътре и извън нас. Понякога преливаме от сили, вдъхновени и устремени сме, готови да покоряваме върхове. Друг път се чувстваме изтощени, без енергия и в по-минорно настроение. Подчинявайки се на закона за Ритъма, трябва да приемем тази цикличност на нещата и да се опитаме да се съобразяваме с нея. Когато нямаме муза – да не се насилваме да създаваме нови проекти. Когато сме изморени, да се научим да си почиваме. Да сме съзнателни и в синхрон с всичко, което се случва вътре и около нас. Някои сравняват принципите на този закон с движението на махалото, което се движи ритмично наляво и надясно с еднаква сила, но в различна посока.Закон за Мъжкото и Женското начало (Закон за Половете)
Макар че се нарича често закон за половете, всъщност законът за Мъжкото и Женското начало няма нищо общо с разбирането за нашите биологични и природни дадености, които ни отличават като мъже или жени. В него се визира идеята за мъжката и женската божествена енергия, заложени изначално у всеки от нас, както и във всичко съществуващо във Вселената. За да изпълним живота си с щастие и спокойствие, нашата работа е да балансираме мъжката и женската енергия в себе си. Да се уверим, че няма дефицит или излишък на някоя от двете. Че са в хармония и нито една от двете енергии не доминира над другата. На Изток тези енергии са по-познати като Ин (женското начало) и Ян (мъжкото начало). Понякога женските характеристики се свързват с доброто, а мъжките с лошото. Но това разделение не е съвсем точно и удачно. Всъщност, когато развиваме божествената женска енергия, ние възпитаваме себе си и ставаме: „по-меки, по-нежни, по-мили, възпитаващи, състрадателни и обичащи“, казва Дийпак Чопра.  Развиват се още нашата интуиция, креативност, състрадание, разбиране.

Когато дадем зелена светлина на мъжката божествена енергия у нас пък развиваме качества като лидерство, действеност, логика, приключенски дух, лоялност, увереност, фокус и ефективност.
Има специални упражнения и медитации за балансиране на двете изначални наши същности. Всичко е в баланса и в мярката на нещата.

Още по темата:

Всичко е наред със света Светът в теб

Всичко е наред със света

Притча от Антъни де Мело

Цигарените същества: „А, нищо им няма на децата, те са свикнали...“ Светът в теб

Цигарените същества: „А, нищо им няма на децата, те са свикнали...“

Емил Златев за липсващия избор и смъртоносния егоцентризъм на родителите пушачи

Въздигни се до божественото Светът в теб

Въздигни се до божественото

Тантра е път към просветление и любов, а на 26 април ученик на Ошо ще дойде в България, за да преподава

Не понасяте скучни разговори, с рентгенови очи сте и често ви търсят за съвет? Светът в теб

Не понасяте скучни разговори, с рентгенови очи сте и често ви търсят за съвет?

Осем признака, че сте стара душа и какво всъщност означава това

Като две съседни страници на затворена книга Светът в теб

Като две съседни страници на затворена книга

Сърцето не забравя. То носи спомените и те не си отиват със смъртта на тленното тяло.

17 опорни точки на любовта Светът в теб

17 опорни точки на любовта

Или какво казва науката за „истинската любов"

Човешкият ум е най-великото чудо, но хората го използват като генератор на страдания Светът в теб

Човешкият ум е най-великото чудо, но хората го използват като генератор на страдания

Садгуру: Ако разрешавате на паметта си да ви управлява – нямате бъдеще

7 неща, от които трябва да се откажете по пътя към благополучието Светът в теб

7 неща, от които трябва да се откажете по пътя към благополучието

Навикът да се анализира всичко и винаги лишава човек от щастие

Малко тъмнина е полезна за душата Светът в теб

Малко тъмнина е полезна за душата

Често трябва да изпитаме това, което не искаме, за да разберем наистина какво искаме

Животът е твърде кратък, за да се интересуваме от всичко Светът в теб

Животът е твърде кратък, за да се интересуваме от всичко

Б.Ръсел: Просяците не завиждат на милионерите – те завиждат на други просяци, които са събрали повече

Нека не се превръщаме в социално приемливи зомбита Светът в теб

Нека не се превръщаме в социално приемливи зомбита

Елизабет Гилбърт: Научете се как да чувствате това, което наистина чувствате, а не това, което си мислите, че трябва да чувствате

Влагането на страст в работата винаги води до успех в дългосрочен план Светът в теб

Влагането на страст в работата винаги води до успех в дългосрочен план

Ако не ви плащат достатъчно – търсите нещо друго, но защо не го правите и когато е заложено личното ви щастие?

Псалом 22 влияе благотворно на хора с психически разстройства Светът в теб

Псалом 22 влияе благотворно на хора с психически разстройства

Това е един от текстовете в Светото писание, чиято магическата сила носи изцеление и спокойствие

В сърцето на отчаянието си ще намериш своята истинска земя Светът в теб

В сърцето на отчаянието си ще намериш своята истинска земя

Джеф Фостър: отделете по няколко минути всеки ден, за да прегърнете тъмнината и болката в себе си

Да пораснеш означава да изринеш вярванията, вложени в главата ти от другите Светът в теб

Да пораснеш означава да изринеш вярванията, вложени в главата ти от другите

Нашият свят се управлява от объркани бебета, които не са станали истински възрастни

Властолюбието е една от първородните дъщери на горделивостта Светът в теб

Властолюбието е една от първородните дъщери на горделивостта

Теофан Затворник: „Вместо заповеднически тон придобийте навика да молите и да предлагате"