Подкрепете ни!
Светът в тебАглена Шаркова / 23 декември 2021

Капсула за самоубийство е одобрена за употреба в Швейцария

Миналата година там 1300 души са прекратили живота си в клиники за асистирано самоубийство

Капсула за самоубийство е одобрена за употреба в Швейцария


Тъкмо когато си мислехме, че живеем в роман на Оруел, специалист със зловещото прозвище „д-р Смърт“ създаде 3D капсула за самоубийство, която скоро може да се превърне в напълно законна практика в Швейцария.

Създателят на първата по рода си капсула за самоубийство е д-р Филип Ничке, защитник на правото на евтаназия. Машината може да бъде принтирана навсякъде, има вид на ковчег и работи чрез натискане на бутон във вътрешността й. Капсулата постепенно се изпълва с азот, който отнема живота на човека в нея, и разполага с бутон за аварийно спиране и люк за евакуация.

Идеята за лекар, който умишлено прекратява живота на своя пациент, беше немислима десетилетия наред. В последните няколко години обаче това разбиране придоби нов смисъл.

В началото на декември 2021 г. беше обявено, че устройството на Ничке е преминало юридическите проверки, което позволява използването му в законните клиники за асистирано самоубийство в Швейцария. Въпреки че т.нар. асистирано самоубийство е законно в Швейцария, Холандия и Канада, до момента процесът е изисквал участието на медицински лица, които предписват използваните препарати и провеждат психологически проверки.

Ничке не само цели медицинското участие да отпадне от процеса изцяло, а и смята да направи дизайна на капсулата напълно безплатен за всеки, който разполага с триизмерен принтер. Докторът споделя в интервю, че идеята му е да „де-медикализира процеса на смърт“ и успява да популяризира идеите си чрез благотворителна организация за помощ на доброволно умиращи хора - „Екзит Интернешънъл“.

„Искаме да премахнем психиатричните прегледи и да позволим на индивида сам да контролира процеса.“ Темата за евтаназията и подпомогнатото самоубийство е изключително обсъждана и конфликтна. През 2020 г. около 1300 души са прекратили живота си по този начин в Швейцария, а през същата година новозеландци гласуваха в полза на легализирането на евтаназия за хора, страдащи от терминални стадии на различни заболявания. Условията са, че пациентът трябва да е с навършени 18 г., да е в „напреднал стадий на непоправими последици за физическите му възможности“ и да „изпитва нетърпимо страдание, което не може да се предотврати.“

В Холандия асистираната смърт е разрешена за бебета до една година и за деца над 12-годишна възраст със съгласието на родителите им, а през 2020 г. BBC съобщи, че тя ще стане законна и за деца под 12-годишна възраст.

Мотивирана от вяра в човешката свобода и независимост, организация на име Dignitas позволява на стотици британци да прекратят живота си доброволно в Швейцария. Оказва се, че това не е никак лесно или пък евтино решение. Присъстващите по време на процедурата близки и приятели са изправени пред риск от съдебно разследване и до 14 години затвор, когато се върнат в  Обединеното кралство.

„Отказът на парламента да узакони асистираната смърт принуждава по един британец на всеки десет дни да отпътува в чужбина, за да умре“, твърди кампания в защита на евтаназията и асистираното самоубийство в Англия. Според организацията правителството предава своите граждани: законът дискриминира хора, които не могат да си позволят скъпото пътуване с фатален край и им отнема правото на „достойна смърт“.
Световната медицинска асоциация (WMA) потвърди своята дългогодишна политика: „Асоциацията почита своя ангажимент към принципите на медицинската етика и поддържа най-голямо уважение към човешкия живот. Ние сме твърдо против евтаназията и асистираното самоубийство“.
Фондът за образование и защита на правата на хората с увреждания (DREDF) също изрази своята позиция: „Подпомаганото самоубийство в комбинация с нашата разбита, ориентирана към печалба здравна система, е смъртоносна комбинация.“

Един от основните аргументи в защита на „достойната смърт“ е желанието за намаляване на човешкото страдание. Ако доктор в Канада откаже да участва в евтаназия или асистирано самоубийство, той е законно задължен да насочи пациента към някого, който ще го направи. Казусът е не само медицински и социален, а морален и религиозен за милиони хора по света.

Векове наред лекарите са се уповавали на етиката в Хипократовата клетва, а една от клаузите й гласи: „Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.“

Д-р Смърт е особено критикуван и в християнските общности, където самоубийството се разглежда като особено тежък грях. „Вместо да свеждаме страданието до минимум, особено с риск елиминиране на пациента, трябва да увеличим грижите за страдащия максимално“, казва Гилбърт Мейлендер, професор по теология.

 „Екзит Интернешънъл“ цели да започне разпространението на капсулата на д-р Ничке в Швейцария през 2022 г. До този момент са направени два прототипа, а трети се принтира в Холандия.

Още по темата:

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот Светът в теб

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот

В безпрецедентна спасителна операция от 1000 м под земята бе изваден болен спелеолог

За силата на тихите хора Светът в теб

За силата на тихите хора

Сюзън Кейн: Всеки от нас има роля в подредбата на мирозданието: и симпатичните, и безчувствените, и рационалните и лесно уязвимите

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби Светът в теб

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби

Св. Йоан Златоуст за любовта, благочестивостта и търпението

Заблудата „няма скандали – няма тръпка” Светът в теб

Заблудата „няма скандали – няма тръпка"

Смятаме надеждните партньори за скучни. Не признаваме, че обичаме болката и я търсим. И я намираме.

Ваклуш: Създава се homo perduto! Светът в теб

Ваклуш: Създава се homo perduto!

Загубеният човек! А когато загубите човека, как искате да изведете Бог, питаше още преди десетилетия духовният учител

Молитви по време на природни бедствия Светът в теб

Молитви по време на природни бедствия

Думи на съпричастност, които са изричали хората след трагични бедствия в Япония, Хаити и САЩ

Сал Ракели: Земята се пречиства Светът в теб

Сал Ракели: Земята се пречиства

През октомври известният писател езотерик ще проведе на живо два курса – „Мистерията на времето“ и „Интеграция на душата“

Където и да сте – бъдете там изцяло Светът в теб

Където и да сте – бъдете там изцяло

Е.Толе: има само три начина за действие – приемане, променяне или напускане на ситуацията

Телците са глог, а девите – лешник Светът в теб

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда Светът в теб

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда

Виетнамски монах пренаписва будизма в полза на страдащите

Чувствата не винаги са надежден водач Светът в теб

Чувствата не винаги са надежден водач

„Ако се чувстваш добре, направи го – ако се чувстваш зле, недей“ може да доведе до пасивност и влизането в ролята на жертва