Подкрепете ни!
Светът в тебАглена Шаркова / 23 декември 2021

Капсула за самоубийство е одобрена за употреба в Швейцария

Миналата година там 1300 души са прекратили живота си в клиники за асистирано самоубийство

Капсула за самоубийство е одобрена за употреба в Швейцария
Тъкмо когато си мислехме, че живеем в роман на Оруел, специалист със зловещото прозвище „д-р Смърт“ създаде 3D капсула за самоубийство, която скоро може да се превърне в напълно законна практика в Швейцария.

Създателят на първата по рода си капсула за самоубийство е д-р Филип Ничке, защитник на правото на евтаназия. Машината може да бъде принтирана навсякъде, има вид на ковчег и работи чрез натискане на бутон във вътрешността й. Капсулата постепенно се изпълва с азот, който отнема живота на човека в нея, и разполага с бутон за аварийно спиране и люк за евакуация.

Идеята за лекар, който умишлено прекратява живота на своя пациент, беше немислима десетилетия наред. В последните няколко години обаче това разбиране придоби нов смисъл.

В началото на декември 2021 г. беше обявено, че устройството на Ничке е преминало юридическите проверки, което позволява използването му в законните клиники за асистирано самоубийство в Швейцария. Въпреки че т.нар. асистирано самоубийство е законно в Швейцария, Холандия и Канада, до момента процесът е изисквал участието на медицински лица, които предписват използваните препарати и провеждат психологически проверки.

Ничке не само цели медицинското участие да отпадне от процеса изцяло, а и смята да направи дизайна на капсулата напълно безплатен за всеки, който разполага с триизмерен принтер. Докторът споделя в интервю, че идеята му е да „де-медикализира процеса на смърт“ и успява да популяризира идеите си чрез благотворителна организация за помощ на доброволно умиращи хора - „Екзит Интернешънъл“.

„Искаме да премахнем психиатричните прегледи и да позволим на индивида сам да контролира процеса.“ Темата за евтаназията и подпомогнатото самоубийство е изключително обсъждана и конфликтна. През 2020 г. около 1300 души са прекратили живота си по този начин в Швейцария, а през същата година новозеландци гласуваха в полза на легализирането на евтаназия за хора, страдащи от терминални стадии на различни заболявания. Условията са, че пациентът трябва да е с навършени 18 г., да е в „напреднал стадий на непоправими последици за физическите му възможности“ и да „изпитва нетърпимо страдание, което не може да се предотврати.“

В Холандия асистираната смърт е разрешена за бебета до една година и за деца над 12-годишна възраст със съгласието на родителите им, а през 2020 г. BBC съобщи, че тя ще стане законна и за деца под 12-годишна възраст.

Мотивирана от вяра в човешката свобода и независимост, организация на име Dignitas позволява на стотици британци да прекратят живота си доброволно в Швейцария. Оказва се, че това не е никак лесно или пък евтино решение. Присъстващите по време на процедурата близки и приятели са изправени пред риск от съдебно разследване и до 14 години затвор, когато се върнат в  Обединеното кралство.

„Отказът на парламента да узакони асистираната смърт принуждава по един британец на всеки десет дни да отпътува в чужбина, за да умре“, твърди кампания в защита на евтаназията и асистираното самоубийство в Англия. Според организацията правителството предава своите граждани: законът дискриминира хора, които не могат да си позволят скъпото пътуване с фатален край и им отнема правото на „достойна смърт“.
Световната медицинска асоциация (WMA) потвърди своята дългогодишна политика: „Асоциацията почита своя ангажимент към принципите на медицинската етика и поддържа най-голямо уважение към човешкия живот. Ние сме твърдо против евтаназията и асистираното самоубийство“.
Фондът за образование и защита на правата на хората с увреждания (DREDF) също изрази своята позиция: „Подпомаганото самоубийство в комбинация с нашата разбита, ориентирана към печалба здравна система, е смъртоносна комбинация.“

Един от основните аргументи в защита на „достойната смърт“ е желанието за намаляване на човешкото страдание. Ако доктор в Канада откаже да участва в евтаназия или асистирано самоубийство, той е законно задължен да насочи пациента към някого, който ще го направи. Казусът е не само медицински и социален, а морален и религиозен за милиони хора по света.

Векове наред лекарите са се уповавали на етиката в Хипократовата клетва, а една от клаузите й гласи: „Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.“

Д-р Смърт е особено критикуван и в християнските общности, където самоубийството се разглежда като особено тежък грях. „Вместо да свеждаме страданието до минимум, особено с риск елиминиране на пациента, трябва да увеличим грижите за страдащия максимално“, казва Гилбърт Мейлендер, професор по теология.

 „Екзит Интернешънъл“ цели да започне разпространението на капсулата на д-р Ничке в Швейцария през 2022 г. До този момент са направени два прототипа, а трети се принтира в Холандия.

Още по темата:

Психолози: тези книги имат терапевтичен ефект Светът в теб

Психолози: тези книги имат терапевтичен ефект

Идентификацията с прочетеното винаги помага

Коко Шанел: Няма некрасиви жени – има мързеливи Светът в теб

Коко Шанел: Няма некрасиви жени – има мързеливи

Нека си припомним част от най-точните й словесни попадения, с аромат на нейния парфюм

Живеем само, за да открием красотата. Всичко останало е вид изчакване. Светът в теб

Живеем само, за да открием красотата. Всичко останало е вид изчакване.

Халил Джубран: Ти си сляп, а аз съм глух и ням — нека докоснем ръце и се разберем един другиго.

Прави добро на всички без изключение Светът в теб

Прави добро на всички без изключение

Не се страхувай също от смъртта, защото Бог е приготвил бъдещи блага, за да те издигне над нея

Само две минути на ден и усещате щастието Светът в теб

Само две минути на ден и усещате щастието

Техниката на режисьора Андрей Кончаловски е простичка и лесна за изпълнение

Последният лист Светът в теб

Последният лист

Разказ на О.Хенри

Хората на върха изтъпяват от височината, а тези в низините - оскотяват от нищета Светът в теб

Хората на върха изтъпяват от височината, а тези в низините - оскотяват от нищета

Според известния актьор Дмитрий Нагиев не е правилно целият ни живот да минава в борбата за оцеляване

Никой не вижда Дядо Коледа, но това не означава, че той не съществува Светът в теб

Никой не вижда Дядо Коледа, но това не означава, че той не съществува

Знаменитият отговор на в.„The Sun“ на едно 8-годишно момиченце

Не съдете, за да не бъдете съдени Светът в теб

Не съдете, за да не бъдете съдени

Иисус Христос за вярата, любовта и законите на човечността

Важна е само тази добродетел, която се извършва тайно Светът в теб

Важна е само тази добродетел, която се извършва тайно

Днес е Бъдни вечер - нека си припомним кое е най-главното в живота

Отрязах си косите и ги продадох, за да не останеш без подарък Светът в теб

Отрязах си косите и ги продадох, за да не останеш без подарък

На Бъдни вечер „Даровете на влъхвите" ни кара да се попитаме: бих ли се лишил от част от себе си в името на другия?

Покупката на подаръци може да е стопляща и животоспасяваща Светът в теб

Покупката на подаръци може да е стопляща и животоспасяваща

В групата "Поръчай от хора със специални потребности: И ние можем да творим!" предложенията са неустоими

Истинска история за една гара, 10 лева, сълзи и много доброта Светът в теб

Истинска история за една гара, 10 лева, сълзи и много доброта

Студените и гладни нощи се помнят завинаги, те са добри учители!

Смисълът на думите е тишината Светът в теб

Смисълът на думите е тишината

Прочетете откъс от книгата на Перица Георгиев – Пепси „Му"