Подкрепете ни!
Светът в тебИрина Чеснова / 17 май 2022

В касичката на живота няма пари и придобивки, а спомени и впечатления

10 неща, които ми се разкриха по пътя към помъдряването

изображение: iStock
изображение: iStock
Психологията ме научи, че:

1. Няма глупаци - има хора с по-ниско ниво на интелект. Дори това не е съвсем коректно казано. Тези, които другите наричат "глупаци", могат да бъдат например "когнитивно прости", тоест да им липсва желание за знание. Друга версия на "глупака" е липсата на рефлексия (самоанализ на собствените мисли и преживявания – бел.ред.). Човек може да бъде академично умен, страхотен в боравенето с огромни количества информация и дори добър с хората, но не и със себе си. В същото време поведението му ще наподобява инфантилните реакции на малко капризно дете. Отстрани е удивително как човек с толкова висок интелект може да бъде толкова примитивен.

2. Ако някакво качество е развито твърде силно в един човек, то някое друго ще му липсва или ще е слабо развито. Това се нарича "компенсационен механизъм". Ако е налице сериозен недостатък, тогава със сигурност ще има солидно достойно качество. Затова много често има силни хора, но глупави, умни, но без амбиция, амбициозни, но без постоянство, верни съпруги, но студени. Единственият начин да се заобиколи механизмът на компенсация е хармоничното развитие на всички аспекти на личността.

3. Всички хора са различни! И никой от тях не е като теб. Честно казано, разбрах това още преди да се потопя в психологията. "Всички хора са различни" е най-важното ми откритие в живота. Психологията засили това разбиране и ме направи по-толерантна към другите. Сега знам, че хората живеят (мислят, реагират) по еди-какъвси начин, защото не могат, не знаят как и не искат да го правят по друг. Мирогледите са различни, нивата на развитие и опит – също. Няма един много, много "правилен" възглед, или пък един – "абсолютно погрешен". Напоследък с голям интерес следя твърденията и изводите на други хора – уча се да приемам чуждата реалност.

4. Хората се променят само когато вече не могат да не се променят. Тоест, когато житейските обстоятелства ги приковават към стената. Невъзможно е вие да промените някого. Това се случва само ако той самият поиска да сложи началото на този процес.

5. Емоциите са колкото вредни, толкова и полезни. Емоциите, както съм писала неведнъж, ни служат като сигнали за нашите състояния, помагат ни да разбираме другите хора, но също така... пречат на вземането на разумни, информирани решения. И каква мощна и разрушителна сила притежават, ако бъдат игнорирани, премълчани и удушени? Така че ги пуснете навън. Задължително! Но по начин, който е безопасен за другите.

6. Нашите усилия си струват само приложени към онези хора, на които можем да поверим най-съкровеното и които ни отговарят в замяна. Няма нужда да губите времето и енергията си за тези, на които не им пука за вас, или още по-лошо - за тези, които не ви обичат. Разбира се, официалните хладно-учтиви церемониални отношения също ви трябват в социалния живот. Но ценната "инвестиция" нека е в отношенията с тези, които са ни скъпи и на които ние сме им скъпи. Също така много харесвам думите на Ошо: "Идва момент в живота ти, когато се отдалечаваш от драмата и хората, които я създават. Обграждате се с хора, с които се смеете. Забравяте всичко лошо и се фокусирате върху доброто. Обичайте хората, които се отнасят правилно с вас и се молете за останалото." И отделно за жените (май е Маркес): "Никой мъж не е достоен за твоите сълзи, а този, който е достоен, никога няма да те разплаче".

7. Никой няма да направи за нас това, което ние не можем да направим за себе си. Ако не обичаме себе си, никой няма да ни обича по начина, по който смятаме, че "заслужаваме". Ако родителите ни не са ни дали нещо, можем да станем родител за себе си. Научете се да се хвалите пред себе си, обичайте се, уважавайте се и се приемайте такива, каквито сте, вместо да изисквате това от партньора си.

8. Всички идваме от детството. В работата си често се натъквам на детски страхове и комплекси, които оставят отпечатък върху целия ми живот на възрастен. Малко може да се направи по въпроса, защото родителите ни "разглезват" по начин, по който само те могат. Но няма за какво да се притеснявате: имаме остатъка от живота си, за да се научим да приемаме себе си такива, каквито сме.

9. В този ясен, рационален и планиран свят е много важно да можете да се отпуснете и да бъдете спонтанни. Поне понякога. Отдайте се на шеги и необмислени действия, например, отидете до най-близката голяма река в средата на работната седмица, за да посрещнете зората. На
смъртния ви одър всичко ценно, което ще ви е останало, е касичката на живота. В нея няма пари и придобивки, а спомени и впечатления.

10. В отношенията с други хора е много важно да сте ясни и ясно да кажете какво искате, какво очаквате, какво не ви допада и какво наистина харесвате, какви са вашите ценности​​​ и планове (следователно, трябва да разберете това сами). Но вместо да отправят ясни искания и да изразяват своите нужди, хората обикновено обменят неясни, завоалирани, манипулативни послания, които крият тяхната дълбока (често детска) болка, безпомощност и страх. Това им пречи да почувстват истинска интимност с друг човек и да се чувстват щастливи.

Източник

Още по темата:

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (първа част) Светът в теб

Няма физическо време и следователно няма биологично стареене или разпад (първа част)

У. Булман: Упражнявах своето съзнание за ОИТ (опит извън тялото) чрез редовна дихателна практика

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Стивън Фрай: Спри да се самосъжаляваш и ще бъдеш щастлив Светът в теб

Стивън Фрай: Спри да се самосъжаляваш и ще бъдеш щастлив

Любовта няма цел - това я прави толкова величествена

Петте неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

Петте неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Апостол Павел: Блажен е, който не осъжда себе си за това, що одобрява Светът в теб

Апостол Павел: Блажен е, който не осъжда себе си за това, що одобрява

Не мислете за себе си високо, а носете се смирено. Недейте се има за мъдри.

Синдром на отложения живот: начин да оправдаете страховете и мързела си Светът в теб

Синдром на отложения живот: начин да оправдаете страховете и мързела си

Отлагаме младостта за старостта, забравяйки, че животът е тук и сега

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото

Киану Рийвс: „Човекът, който не ми позволяваше да бъда щастлив, бях АЗ“ Светът в теб

Киану Рийвс: „Човекът, който не ми позволяваше да бъда щастлив, бях АЗ“

Ако си бил брутално разочарован, но имаш смелостта да останеш мил с другите хора, значи си костелив орех със сърце на ангел

Сега е всичко, което имате - спокойствието в разгара на бурята Светът в теб

Сега е всичко, което имате - спокойствието в разгара на бурята

10 прости, но променящи живота принципа на духовно пробуждане от Джеф Фостър

Живей достойно и ще твориш добро, без да подозираш Светът в теб

Живей достойно и ще твориш добро, без да подозираш

Ървин Ялом: Самотата не зависи от присъствието или отсъствието на хора наоколо.

Човечеството не е в състояние да прави разлика между добро и зло Светът в теб

Човечеството не е в състояние да прави разлика между добро и зло

Д.Р.Хокинс: Човешкият ум неуморно се изчерпва, опитвайки се да обясни необяснимото

Да се ожениш, за да придобиеш щастие – това е верният начин да се разведеш Светът в теб

Да се ожениш, за да придобиеш щастие – това е верният начин да се разведеш

Единствената цена на щастливия брак е всеки ден да се отказваш от своето его