Подкрепете ни!
Светът в теб03 ноември 2022

Родителски комплекси в сънищата

Как азът взаимодейства с бащиния и майчиния архетип докато спим

Худ. Марк Шагал
Худ. Марк Шагал
Родителските комплекси са отношенията ни с „вътрешните родители", които се формират отчасти от биологичните ни майка и баща, отчасти от социума. Всичко се наслагва върху архетипните мотиви на колективното несъзнавано. Това колективно архетипно преживяване, което естествено съществува в психиката на всеки човек, дава много повече възможности за изживяване на тези комплекси, отколкото има в личния си опит всеки от нас.

Това, което се случва в сънищата ви с различни персонажи, представляващи родителските фигури, отразява действителното състояние на личния несъзнаван родителски комплекс. Средата и пейзажите, в които се разгръща сюжетът на съня, отразяват не толкова личния, колкото архетипния компонент на родителските комплекси. В същото време, колкото по-близо е тази среда до естествената, толкова по-дълбоко архетипният комплекс отива в колективното несъзнавано.Бащина архетипна среда
Например, ако в съня ви действието се развива в планински район, това означава, че бащиният комплекс вероятно се актуализира в психиката. Бащината архетипна среда е свързана с „вертикала": планини, горни етажи на сгради, покриви, височини, слънце, полет и т.н. Комбинацията от сюжета на съня и състоянието на околната среда в него отразява взаимодействието на личните и колективните компоненти на комплекса.

Да разгледаме сюжета на ваш сън, който се развива на фона на красива планинска местност, но вие изпитвате страх от падане от скала. Тук се разкрива съчетание на бащиния архетип и възникващото на негова основа актуализиране на личностната част от комплекса. В този случай архетипът се разгръща от опасната си страна, която вероятно носи тревожното пребиваване в бащиния комплекс. Но ако се видите на фона на красив планински пейзаж, където съзерцавате върховете в компанията на приятели - това е същият архетип, но от привлекателната му спокойна страна. Отношението към вътрешния ви баща е положително - той е приятелски настроен, уравновесен, стабилен, защитаващ ви. И това означава, че личният компонент на комплекса се е обърнал към „светлата" страна на бащиния архетип.

Има много различни възможности за взаимодействие с бащиния архетип в сънищата. Например, може да сънувате приключения в планината или изпитания по върховете, студ, прохлада, храм на хълма, спасение от опасност по високите склонове и т.н. Всичко това са аспекти на бащиния архетипен комплекс, които се разгръщат в личния ви живот по различни начини и така позволяват комплексът да се погледне по-детайлно.Майчина архетипна среда
Майчина среда - " по хоризонтала" - в сънищата се отразява от по-обикновени, но подробни пейзажи: полета, ями, водни елементи, къщи, блата, басейни, брегове, реки, подземия ... Какво се случва в съня ви и каква е околната среда - това отразява състоянието на майчиния ви комплекс. Комбинациите също могат да бъдат много различни. Например в съня си можете да порите вълните, изпитвайки удоволствие, или можете да плувате, страхувайки се от удавяне, можете да сърфирате, да „яхнете" вълната, да яздите делфин и т.н. Вълните, подобно на планините във всяко от техните състояния, са нормални и естествени природни образувания. И са изключително често срещани в сънищата ни. Не винаги символизират вътрешно безпокойство и тревога. Понякога е обратното. Зависи от контекста на съня.

Потенциалът на архетипа е многопластов. Ако его-състоянието е по-ангажирано в полярността на комплекса, тогава пейзажите на сънищата винаги са двусмислени - някак по-обемни и стабилни. Сънуващият усеща техните противоречия като някаква вечно съществуваща умствена основа - колективното несъзнавано. Например, човек може да говори за цунами насън като за опасно явление, като същевременно отбелязва колко кристално чиста е водата и колко много обича морската шир.
Интересно е да добавим към това, че повтарящите се сънища често показват подобна среда, в която се случват различни събития. Например повтарящи се сънища за летене. Летенето насън може да е леко, освобождаващо, носещо неземно удоволствие, а понякога да е страшно заради предусещане на падане от голяма височина. 

И в двата случая азът се намира в бащината зона на съновидението - височината, но там се случват различни събития. И ако сюжетът на съня отразява актуализацията на комплекса в психиката в настоящия момент, тогава средата остава стабилно изпълнена с различни възможности за взаимодействие с нея. Височината може да бъде приятна и опасна. Височината, със своята архетипна противоречивост, винаги съдържа възможности за взаимодействие с нея.

Архетипните родителски комплекси са пълни с естествени противоречия, точно както архетипните баща и майка са пълни с противоречия, тяхната многопластовост е в основата на проявлението на различни аспекти в личния живот, за което ни разказват нашите сънища.

Околната среда, пейзажите са най-стабилните образи в нашите сънищата. Те ни дават възможност да изпитаме различни варианти за взаимодействие с тях, да почувстваме опора в архетиповете като перспектива за развитие на положителните страни на егото.

Източник

Още по темата:

Най-мощният афродизиак – това е властта над другите Светът в теб

Най-мощният афродизиак – това е властта над другите

Маркиз дьо Сад: Няма човешко същество, на което да не му се иска да поиграе на деспот, ако притежава твърд характер

Как да простим Светът в теб

Как да простим

С. Лазарев: „Обиждаме се на този, от когото очакваме нещо"

Петте рани на душата Светът в теб

Петте рани на душата

Откъс със съкращения от книгата „Лечението на петте рани“ на Лиз Бурбо

Общество, което не третира жените като почетна привилегия, няма да процъфти Светът в теб

Общество, което не третира жените като почетна привилегия, няма да процъфти

Садгуру: Не съм посветен на вашия комфорт. Посветен съм на това да разчупите бариерите в себе си.

10 000 души евтанизирани в Канада през 2021 г. Светът в теб

10 000 души евтанизирани в Канада през 2021 г.

На сигурна смърт отиват не само тежко болни, но и бедни, отчаяни или с грешна диагноза

Осемте стъпала към добрия характер Светът в теб

Осемте стъпала към добрия характер

Смелостта е основата на човешкото съвършенство, а когато си гъвкав в хумора, привличаш света към себе си

Смисълът на живота в 700 думи Светът в теб

Смисълът на живота в 700 думи

Да се ​​родиш в тази реалност означава да влезеш в прекрасна, споделена илюзия

Седемте чакри на Майката Земя Светът в теб

Седемте чакри на Майката Земя

Точките, където се пресичат Лей линиите, са идеално подравнени с астрологичните съзвездия и са дом на най-известните свещени храмове

Е. Блаватска: Най-лошата болест е завистта Светът в теб

Е. Блаватска: Най-лошата болест е завистта

Дори от отровата може да се извлече амброзия, от глупака - умни думи, от врага - добродетел, а от шлаката - злато

Мъдростта на коаните Светът в теб

Мъдростта на коаните

Буда: Гледам на преценката за правилното и грешното като на змийския танц на дракон

Осем книги, които всеки търсач на духовното трябва да прочете Светът в теб

Осем книги, които всеки търсач на духовното трябва да прочете

"Искате оръжия? Отидете в библиотека. Книгите са най-добрите оръжия на света." ~ Доктор Кой

Безусловната любов няма какво да губи и към какво да се стреми Светът в теб

Безусловната любов няма какво да губи и към какво да се стреми

Ако Бог прощава на всички, кой си ти, че да не прощаваш?

Как сами да разгадаете автентичното значение на сънищата си Светът в теб

Как сами да разгадаете автентичното значение на сънищата си

Свободното асоцииране е лесно. Всичко, от което наистина се нуждаете, е химикалка и хартия.

Св. Франциск от Асизи: Мярката на любовта е да обичаш без мярка Светът в теб

Св. Франциск от Асизи: Мярката на любовта е да обичаш без мярка

Попитайте животните и те ще ви научат на красотата на тази земя

Най-сърцатият доброволец Светът в теб

Най-сърцатият доброволец

Един разказ за доброто и всеотдайността, за емпатията и силата на човешкия дух

Да правиш повече за другите, отколкото правиш за себе си Светът в теб

Да правиш повече за другите, отколкото правиш за себе си

Разтърсващи фрази и молитви от филма „Книгата на Илай"