Подкрепете ни!
Светът в теб25 август 2023

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда

Виетнамски монах пренаписва будизма в полза на страдащите

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда


В размириците в средата на 60-те години на миналия век виетнамски монах основава Ордена на взаимосъществуването (Tiep Hien). Това е по времето, когато войната във Виетнам се разпалва неукротимо. В неговата страна царува омраза, насилие и разединение. Учението на Буда е жизнено необходимо. Но то трябва да се приземи, нужен е друг поглед върху него. И монахът Тик Нят Хан (1926-2022) написва 14 предписания към социално ангажирания будизъм.

„Много от нашите села бяха бомбардирани. Заедно с монашеските братя и сестри аз трябваше да реша какво да правя. Трябваше ли да продължим да практикуваме в манастирите или да напуснем залите за медитация, за да помогнем на хората, които страдаха под бомбите? След внимателно обмисляне решихме да направим и двете – да излезем, да помогнем на хората и да го направим внимателно. Нарекохме го ангажиран будизъм. Внимателността трябва да бъде ангажирана. След като има виждане, трябва да има и действие... Трябва да сме наясно с истинските проблеми на света. Тогава с внимание, ще знаем какво да правим и какво да не правим, за да сме от полза.“
По време на февруарското пълнолуние на 1966 г. Тик Нят Хан ръкополага трима мъже и три жени, които се заклеват да изучават, практикуват и спазват Четиринадесетте правила на Ордена на взаимосъществуването. Шестимата са единствените членове на Ордена в продължение на десет години. През 1967 г. Мартин Лутър Кинг-Младши номинира Тик Нят Хан за Нобелова награда.

Ангажираният будизъм е мястото, където хората внасят своята практическа мъдрост и прозрения от медитация и учения на дхарма в реалните ситуации на социални, политически, екологични и икономически страдания и несправедливост. Те носят състрадание, мирно сърце и прагматични решения на проблемите по света. 

Същността на ненасилието е любовта. Чрез любовта и желанието да се действа безкористно, стратегиите, тактиките и техниките за ненасилствена борба възникват естествено, обяснява Тик Нят Хан.

Четиринадесетте предписания на ангажирания будизъм

 1. Не бъдете идолопоклонници и не се обвързвайте с каквато и да е доктрина, теория или идеология, дори будистките. Будистките системи на мислене са насочващи средства; те не са абсолютна истина.
 2. Не мислете, че знанието, което притежавате в момента, е неизменна, абсолютна истина. Избягвайте да бъдете тесногръди и обвързани с настоящите възгледи. Научете и практикувайте необвързване с възгледи, за да бъдете отворени да приемате гледните точки на другите. Истината се намира в живота, а не само в концептуалното познание. Бъдете готови да учите през целия си живот и да наблюдавате реалността в себе си и в света по всяко време.
 3. Не принуждавайте другите, включително децата, по никакъв начин да възприемат вашите възгледи, независимо дали чрез власт, заплаха, пари, пропаганда или дори образование. Въпреки това, чрез състрадателен диалог, помогнете на другите да се откажат от фанатизма и ограничеността.
 4. Не избягвайте контакт със страданието и не затваряйте очи пред него. Не губете осъзнатостта си за съществуването на страдание в живота на земята. Намерете начини да бъдете с тези, които страдат, включително чрез личен контакт, посещения, изображения и звуци. Чрез такива средства събудете себе си и другите за реалността на страданието в света.
 5. Не трупайте богатство, докато милиони са гладни. Не приемайте за цел на живота си слава, печалба, богатство или чувствено удоволствие. Живейте просто и споделяйте време, енергия и материални ресурси с тези, които са в нужда.
 6. Не хранете гняв или омраза. Научете се да прониквате и да ги трансформирате, когато те все още са семена във вашето съзнание. Веднага щом се появят, насочете вниманието си към дъха си, за да видите и разберете природата на вашата омраза.
 7. Не се губете в хаоса и в заобикалящата ви среда. Практикувайте съзнателно дишане, за да се върнете към това, което се случва в настоящия момент. Бъдете в контакт с това, което е чудесно, освежаващо и изцеляващо както вътре, така и около вас. Посадете семена на радост, мир и разбиране в себе си, за да улесните работата по трансформация в дълбините на вашето съзнание.
 8. Не изричайте думи, които могат да създадат разногласия и да накарат общността да се разпадне. Полагайте всички усилия, за да помирите и разрешите всички конфликти, колкото и малки да са те.
 9. Не казвайте неверни неща в името на личния си интерес или за да впечатлите хората. Не изричайте думи, които предизвикват разделение и омраза. Не разпространявайте новини, в чиято истинност не сте сигурни. Не критикувайте и не осъждайте неща, в които не сте сигурни. Винаги говорете честно и градивно. Имайте смелостта да говорите открито за ситуации, в които има несправедливост, дори когато това може да застраши собствената ви безопасност.
 10. Не използвайте будистката общност за лична изгода или печалба и не трансформирайте общността си в политическа партия. Една религиозна общност обаче трябва да заеме ясна позиция срещу потисничеството и несправедливостта и трябва да се стреми да промени ситуацията, без да участва в партийни конфликти.
 11. Не живейте с призвание, което е вредно за хората и природата. Не инвестирайте в компании, които лишават другите от шанса им да живеят. Изберете професия, която ви помага да реализирате своя идеал за състрадание.
 12. Не убивай. Не позволявайте на другите да убиват. Намерете всички възможни средства за защита на живота и предотвратяване на война.
 13. Не притежавайте нищо, което трябва да принадлежи на другите. Уважавайте собствеността на другите, но не позволявайте на другите да печелят от човешкото страдание или от страданието на други видове на Земята.
 14. Не малтретирайте тялото си. Научете се да се отнасяте към него с уважение. Не гледайте на тялото си само като на инструмент. Съхранявайте жизнените енергии (сексуална, дъх, дух) за осъществяване на Пътя. (За братя и сестри, които не са монаси и монахини) Сексуалното изразяване не трябва да става без любов и ангажираност. В сексуалните отношения имайте предвид бъдещото страдание, което може да бъде причинено. За да запазите щастието на другите, уважавайте правата и ангажиментите на другите. Бъдете напълно наясно с отговорността да раждате нов живот на света. Медитирайте върху света, в който въвеждате нови същества.

Светът се нуждае от нашата грижа, нашата доброта и нашите мирни действия сега повече от всякога. Грижата за нашия свят ни дава цел и добавя смисъл към живота ни. Като следваме принципи като тези от искрената мъдрост на Тик Нят Хан, можем да станем по-миролюбиви и да развием начини на живот, които са човеколюбиви и почтени.

Източник

Още по темата:

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот Светът в теб

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот

В безпрецедентна спасителна операция от 1000 м под земята бе изваден болен спелеолог

За силата на тихите хора Светът в теб

За силата на тихите хора

Сюзън Кейн: Всеки от нас има роля в подредбата на мирозданието: и симпатичните, и безчувствените, и рационалните и лесно уязвимите

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби Светът в теб

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби

Св. Йоан Златоуст за любовта, благочестивостта и търпението

Заблудата „няма скандали – няма тръпка” Светът в теб

Заблудата „няма скандали – няма тръпка"

Смятаме надеждните партньори за скучни. Не признаваме, че обичаме болката и я търсим. И я намираме.

Ваклуш: Създава се homo perduto! Светът в теб

Ваклуш: Създава се homo perduto!

Загубеният човек! А когато загубите човека, как искате да изведете Бог, питаше още преди десетилетия духовният учител

Молитви по време на природни бедствия Светът в теб

Молитви по време на природни бедствия

Думи на съпричастност, които са изричали хората след трагични бедствия в Япония, Хаити и САЩ

Сал Ракели: Земята се пречиства Светът в теб

Сал Ракели: Земята се пречиства

През октомври известният писател езотерик ще проведе на живо два курса – „Мистерията на времето“ и „Интеграция на душата“

Където и да сте – бъдете там изцяло Светът в теб

Където и да сте – бъдете там изцяло

Е.Толе: има само три начина за действие – приемане, променяне или напускане на ситуацията

Телците са глог, а девите – лешник Светът в теб

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия

Чувствата не винаги са надежден водач Светът в теб

Чувствата не винаги са надежден водач

„Ако се чувстваш добре, направи го – ако се чувстваш зле, недей“ може да доведе до пасивност и влизането в ролята на жертва

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?

Пчелите умеят да уредят своя живот много по-добре от хората Светът в теб

Пчелите умеят да уредят своя живот много по-добре от хората

П. Дънов: „Как ще се излекува България ли? Казвам ви: вряла вода да пие и топли картофи да яде."