Подкрепете ни!
Светът в теб31 август 2023

Звукът на вселената, съставен от всичко, което съществува

Осем ползи от мощната мантра „ом“

изображение: iStock
изображение: iStock


Когато за първи път започнах да практикувам йога, бях доста изненадана колко лесно и естествено беше да участвам в напевите. Бях го виждала във филми и бях чувала за пеене по време на религиозни практики, но всъщност никога не бях се занимавала с това, докато не посетих първото си занятие по йога. Това е мантра, която без съмнение притежава силна и висока вибрация, тъй като можете буквално да я почувствате! Има много психически, физически и духовни ползи от мелодичното произнасяне на „ом“.

Според Ведите, типични звуци като тези на прибоя, вятъра, дъжда и други образуват вълни от въздушни молекули, които след това възприемаме като звук. Змукът в „ом“ се самозаражда и саморазвива. Разглежда се като звук на вселената, съставен от всичко, което съществува. Както казва Йогананд, да пееш „ом“, означава „да представляваш цялото съзнание“.

Санскритската дума „ом“ се произнася като „Аум“ и представлява тройното разделение на времето (будно състояние, състояние на сън и дълбок сън). Ом също представлява Бог, Източник или Вселенско съзнание. Смята се за звука на творението и позволява на практикуващите да култивират енергия, която тече нагоре през чакрите и след това навън през короната.

Според йогическите текстове, индуизма и будизма, „ом“ е и мантрата, свързана с чакрата на третото око. Помага за пречистване и балансиране на вашето трето око. Ом се свързва и с коронната чакра, която представлява връзката с Източника.

8 ползи от „ом“


Помага за намаляване на стреса
Проучване, публикувано в International Journal of Yoga, установява, че напяването на „ом“ намалява активността в лимбичната система, частта от мозъка, свързана със стреса, емоциите, ученето и мотивацията. Чрез наблюдение на мозъчната активност с помощта на функционална машина за ядрено-магнитен резонанс изследователите стигнали до извода, че произнасянето на мантрата отпуска мозъка и намалява стреса. Друго проучване препоръчва „ом“ да се използва при лечение на депресия.

Подобрява концентрацията
Мантрата „ом“ подобрява концентрацията. Йогическите текстове разказват за осемте крайника или разклонения на йога. Шестият е Дхарана, санскритската дума за концентрация. При практикуването на концентрация човек може да медитира и да пее мантри, за да постигне максимално потопяване. Един йогин присъства напълно тук и сега и може да забави ума си, за да се концентрира върху един или друг предмет, или напълно да заглуши ума.

Балансирайте емоциите си
Ако някога се чувствате леко отпаднали, пеенето на „ом“ помага да се свържете с Аза и да балансирате емоциите си. Откривате, че докато повтаряте мантрите, умът ви започва да се избистря. Това е така, защото се концентрирате върху едно нещо: звука или вибрацията, които „ом“ излъчва. „Ом“ притежава същата честота като тази на всичко в природата, което ви позволява да се свържете с всичко живо и едновременно да погледнете навътре.

Укрепва гръбначния мозък
Когато произнасяте първата част на „ом“, издавайки средния звук между „аааа“ и „ууу“, вибрациите се генерират в корема, а това помага за поддържането на гръбначния ви мозък. Твърди се, че колкото по-често човек повтаря „ом“, толкова по-ефективен може да стане гръбначният му мозък.

Облекчаване на стомашни проблеми
Проучване от Харвард установило, че медитацията може да смекчи симптомите на синдрома на раздразненото черво (IBS) и да подобри здравето на храносмилателната система. Проучването сочи, че чрез предизвикване на реакция на релаксация, участниците показват намалени симптоми на IBS, намалена тревожност и като цяло по-добро качество на живот. Пеенето на „ом“ води до релаксираща реакция на тялото и ума, тъй като това е обичайна практика за медитация. 

Подобрете здравето на сърцето
Множество научни трудове доказват, че медитацията подобрява здравето на сърцето. Изричането на „ом“ няколко пъти подред и редуването му с мълчание, вече е форма на медитация. Проучване, проведено през 2006 г., разглежда ефектите от трансценденталната медитация (TM), форма на медитация, при която практикуващият непрекъснато повтаря мантра. Заключението от него е, че TM може да подобри кръвното налягане и тонуса на сърдечната автономна нервна система и да намали риска от коронарна болест на сърцето.

Бдителност
Проучване от 2010 г. разглежда ефектите от пеенето на „ом“ върху ума. Изводът от него е, че вечната мантра води до комбинация от умствена бдителност и физиологична почивка. 

Помага ви да се отървете от негативизма
Създава положителна вибрация в тялото, която след това привлича положителни факти и емоции в живота ви. Позволява ви да се съсредоточите върху чакрата на третото си око с визия навътре, заглушавайки „маймунския ум“. Ако установите, че често говорите негативно за себе си или не можете да спрете да мислите, опитайте да повторите „ом“ няколко пъти и вижте дали това ще ви помогне на забавите мисълта си.

Няма правилен или грешен метод, когато става дума за мантрата. Всеки може да я казва както му е удобно и приятно. Понякога повтарям „ом“ няколко пъти, докато шофирам, или особено след практикуване на йога. Помага ми да успокоя ума си и да се обърна навътре, като си спомням любовта, която всички имаме в себе си. Не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт и да опитате и вие.

 Източник

Още по темата:

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот Светът в теб

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот

В безпрецедентна спасителна операция от 1000 м под земята бе изваден болен спелеолог

За силата на тихите хора Светът в теб

За силата на тихите хора

Сюзън Кейн: Всеки от нас има роля в подредбата на мирозданието: и симпатичните, и безчувствените, и рационалните и лесно уязвимите

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби Светът в теб

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби

Св. Йоан Златоуст за любовта, благочестивостта и търпението

Заблудата „няма скандали – няма тръпка” Светът в теб

Заблудата „няма скандали – няма тръпка"

Смятаме надеждните партньори за скучни. Не признаваме, че обичаме болката и я търсим. И я намираме.

Ваклуш: Създава се homo perduto! Светът в теб

Ваклуш: Създава се homo perduto!

Загубеният човек! А когато загубите човека, как искате да изведете Бог, питаше още преди десетилетия духовният учител

Молитви по време на природни бедствия Светът в теб

Молитви по време на природни бедствия

Думи на съпричастност, които са изричали хората след трагични бедствия в Япония, Хаити и САЩ

Сал Ракели: Земята се пречиства Светът в теб

Сал Ракели: Земята се пречиства

През октомври известният писател езотерик ще проведе на живо два курса – „Мистерията на времето“ и „Интеграция на душата“

Където и да сте – бъдете там изцяло Светът в теб

Където и да сте – бъдете там изцяло

Е.Толе: има само три начина за действие – приемане, променяне или напускане на ситуацията

Телците са глог, а девите – лешник Светът в теб

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда Светът в теб

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда

Виетнамски монах пренаписва будизма в полза на страдащите

Чувствата не винаги са надежден водач Светът в теб

Чувствата не винаги са надежден водач

„Ако се чувстваш добре, направи го – ако се чувстваш зле, недей“ може да доведе до пасивност и влизането в ролята на жертва

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?

Пчелите умеят да уредят своя живот много по-добре от хората Светът в теб

Пчелите умеят да уредят своя живот много по-добре от хората

П. Дънов: „Как ще се излекува България ли? Казвам ви: вряла вода да пие и топли картофи да яде."