Подкрепете ни!




Светът в теб31 август 2023

Звукът на вселената, съставен от всичко, което съществува

Осем ползи от мощната мантра „ом“


изображение: iStock
изображение: iStock
Когато за първи път започнах да практикувам йога, бях доста изненадана колко лесно и естествено беше да участвам в напевите. Бях го виждала във филми и бях чувала за пеене по време на религиозни практики, но всъщност никога не бях се занимавала с това, докато не посетих първото си занятие по йога. Това е мантра, която без съмнение притежава силна и висока вибрация, тъй като можете буквално да я почувствате! Има много психически, физически и духовни ползи от мелодичното произнасяне на „ом“.

Според Ведите, типични звуци като тези на прибоя, вятъра, дъжда и други образуват вълни от въздушни молекули, които след това възприемаме като звук. Змукът в „ом“ се самозаражда и саморазвива. Разглежда се като звук на вселената, съставен от всичко, което съществува. Както казва Йогананд, да пееш „ом“, означава „да представляваш цялото съзнание“.

Санскритската дума „ом“ се произнася като „Аум“ и представлява тройното разделение на времето (будно състояние, състояние на сън и дълбок сън). Ом също представлява Бог, Източник или Вселенско съзнание. Смята се за звука на творението и позволява на практикуващите да култивират енергия, която тече нагоре през чакрите и след това навън през короната.

Според йогическите текстове, индуизма и будизма, „ом“ е и мантрата, свързана с чакрата на третото око. Помага за пречистване и балансиране на вашето трето око. Ом се свързва и с коронната чакра, която представлява връзката с Източника.

8 ползи от „ом“


Помага за намаляване на стреса
Проучване, публикувано в International Journal of Yoga, установява, че напяването на „ом“ намалява активността в лимбичната система, частта от мозъка, свързана със стреса, емоциите, ученето и мотивацията. Чрез наблюдение на мозъчната активност с помощта на функционална машина за ядрено-магнитен резонанс изследователите стигнали до извода, че произнасянето на мантрата отпуска мозъка и намалява стреса. Друго проучване препоръчва „ом“ да се използва при лечение на депресия.

Подобрява концентрацията
Мантрата „ом“ подобрява концентрацията. Йогическите текстове разказват за осемте крайника или разклонения на йога. Шестият е Дхарана, санскритската дума за концентрация. При практикуването на концентрация човек може да медитира и да пее мантри, за да постигне максимално потопяване. Един йогин присъства напълно тук и сега и може да забави ума си, за да се концентрира върху един или друг предмет, или напълно да заглуши ума.

Балансирайте емоциите си
Ако някога се чувствате леко отпаднали, пеенето на „ом“ помага да се свържете с Аза и да балансирате емоциите си. Откривате, че докато повтаряте мантрите, умът ви започва да се избистря. Това е така, защото се концентрирате върху едно нещо: звука или вибрацията, които „ом“ излъчва. „Ом“ притежава същата честота като тази на всичко в природата, което ви позволява да се свържете с всичко живо и едновременно да погледнете навътре.

Укрепва гръбначния мозък
Когато произнасяте първата част на „ом“, издавайки средния звук между „аааа“ и „ууу“, вибрациите се генерират в корема, а това помага за поддържането на гръбначния ви мозък. Твърди се, че колкото по-често човек повтаря „ом“, толкова по-ефективен може да стане гръбначният му мозък.

Облекчаване на стомашни проблеми
Проучване от Харвард установило, че медитацията може да смекчи симптомите на синдрома на раздразненото черво (IBS) и да подобри здравето на храносмилателната система. Проучването сочи, че чрез предизвикване на реакция на релаксация, участниците показват намалени симптоми на IBS, намалена тревожност и като цяло по-добро качество на живот. Пеенето на „ом“ води до релаксираща реакция на тялото и ума, тъй като това е обичайна практика за медитация. 

Подобрете здравето на сърцето
Множество научни трудове доказват, че медитацията подобрява здравето на сърцето. Изричането на „ом“ няколко пъти подред и редуването му с мълчание, вече е форма на медитация. Проучване, проведено през 2006 г., разглежда ефектите от трансценденталната медитация (TM), форма на медитация, при която практикуващият непрекъснато повтаря мантра. Заключението от него е, че TM може да подобри кръвното налягане и тонуса на сърдечната автономна нервна система и да намали риска от коронарна болест на сърцето.

Бдителност
Проучване от 2010 г. разглежда ефектите от пеенето на „ом“ върху ума. Изводът от него е, че вечната мантра води до комбинация от умствена бдителност и физиологична почивка. 

Помага ви да се отървете от негативизма
Създава положителна вибрация в тялото, която след това привлича положителни факти и емоции в живота ви. Позволява ви да се съсредоточите върху чакрата на третото си око с визия навътре, заглушавайки „маймунския ум“. Ако установите, че често говорите негативно за себе си или не можете да спрете да мислите, опитайте да повторите „ом“ няколко пъти и вижте дали това ще ви помогне на забавите мисълта си.

Няма правилен или грешен метод, когато става дума за мантрата. Всеки може да я казва както му е удобно и приятно. Понякога повтарям „ом“ няколко пъти, докато шофирам, или особено след практикуване на йога. Помага ми да успокоя ума си и да се обърна навътре, като си спомням любовта, която всички имаме в себе си. Не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт и да опитате и вие.

 Източник

Още по темата:

Вълшебна песен, наниз и ухание Светът в теб

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа

Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната Светът в теб

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната

Когато следвате зова на душата си, израстването се простира далеч отвъд вас, вашето семейство и приятели

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности