Подкрепете ни!
Светът в теб11 септември 2023

Само тук и сега можем да направим истинска промяна

Петте принципа на рейки от Микао Усуи

снимка: iStock
снимка: iStock


Петте принципа на Рейки са мистичната страна на традицията Усуи Рейки. Всяка духовна традиция има своите духовни принципи и основни вярвания. Принципите на Рейки са сърцето на традицията Усуи Рейки. Ако сте практикуващ Рейки, тези принципи трябва да ръководят вашия духовен път.

Принципите на Рейки са нерелигиозна форма на традиционните будистки вярвания. Микао Усуи е взел тези принципи от текст, написан от император Мейджи, управлявал Япония в края на XIX – началото на XX век. Целта му била да помогне на учениците си да се ориентират в живота, без да бъдат разсейвани по завоите на духовния си път. Следването на тези принципи ни помага да бъдем чисти съдове за Рейки енергия, така че да можем да бъдем ефективни лечители.

Петте принципа на Рейки

Само за днес: Не се ядосвай!
Само за днес: Не се тревожи!
Само за днес: Бъди благодарен!
Само за днес: Бъди честен в работата си!
Само за днес: Бъди състрадателен към себе си и другите!
Микао Усуи започва всеки принцип с думите „само за днес“. Акцентът е върху настоящия момент. Нужно е да се съсредоточим върху днешния ден и да практикуваме тези принципи тук и сега. Само тук и сега можем да направим истинска промяна. Вчера е минало. Бъдещето никога не идва. Така че всичко, което имаме, е настоящият момент, който има огромна сила. Нека разгледаме тези принципи по-подробно.

1. Само за днес: Не се ядосвай!

Като медитираме върху този принцип, ние изследваме природата на нашия гняв. И чрез това осъзнаване ние се освобождаваме от него. Можем да сравним гнева с горещ въглен: за да го хвърлите върху друг човек, първо трябва да се изгорите вие самите. Гневът блокира сърдечната чакра и може да причини много заболявания. Гневът често възниква спонтанно и и е неконтролируем. Практиката на осъзнатост и медитацията ще ви помогнат да сте по-наясно с емоциите си и тяхната природа.

Предлагам ви да медитирате върху този цитат: „Всичко, което ви безпокои, всичко, което ви дразни, е е ваш учител“. Мисълта е на Аджан Ча.

Хората и ситуациите, които привличаме в живота си, са наши огледала, които отразяват наши аспекти, които сме склонни да игнорираме. Когато изглежда, че сме ядосани на някого, в действителност сме ядосани на себе си. Така че единственият начин да се измъкнете от тази емоция е да приемете всеки и всичко, което се случва в живота ви, като учител, а не като наказание или лош късмет.

2. Само за днес: Не се тревожи!

Притесненията отнемат твърде много от нашата енергия и ни пречат да бъдем ефективни лечители. Ето защо трябва да си напомняме ежедневно, че тревогите могат да ни отклонят от нашата лечебна практика и духовен път.

Когато се привързваме към някого или нещо толкова много, че се страхуваме да не го загубим, започваме да се тревожим, че изпускаме контрола над определени ситуации в живота. Медитацията върху избягването на привързаност е добър начин да започнете да практикувате този принцип. Повтаряйте се, че сте дух във физическо тяло. Вашата истинска природа е духовна. На духовно ниво няма привързаности, няма нужда от контрол и нищо и никой не ни принадлежи. 

Когато сме изключени от Източника и сме твърде фокусирани върху материалния аспект на живота, нещата могат да станат наистина страшни. Дори една малка мисъл за смъртта може да предизвика безпокойство или дори паническа атака. Най-доброто нещо за справяне с това е да разхлабите контрола и да се доверите на Бог. Просто вярвайте, че всичко ще се нареди по най-добрия възможен начин, защото сте напътствани и защитени от Божествени сили. 
Ето някои утвърждения за препрограмиране на подсъзнанието:
„Тук и сега съм свободен от притеснение!“
„Само хубави неща могат да се случат на мен и семейството ми!“
„Тук и сега съм абсолютно спокоен!“
„Живея в перфектен свят, където всичко е наред!“
„Тук и сега Вселената се грижи за мен!“
„Вярвам на Вселената, вярвам на себе си и продължавам напред!“
Ако резонирате с тези утвърждения, можете да ги използвате или можете да създадете свои собствени.

3. Само за днес: Бъди благодарен!

Благодарността е способността да разпознаваме божествените благословии във всичко, което ни се дава, без значение колко големи или малки са те. Изразената благодарност кара енергията да се движи, така че да няма застой. Позволява на благословиите да текат свободно в живота ни. Освен това благодарността помага да се ускори лечебният процес и да направи нашата рейки практика по-ефективна. 

Трябва да сме благодарни за всичко – за добро и лошо. Винаги трябва да помним, че всичко е наш учител, дори и неприятните събития в живота ни. В контекста на лечението с Рейки е важно да култивирате практика на благодарност към болестта, която се опитвате да излекувате. Всяка болест е и учител. Това ви дава възможност за извършване на работа в дълбока сянка, както и за научаване на духовни и кармични уроци . Способността ви да разпознавате тези уроци ще повлияе на целия ви лечебен процес. 

Дневникът на благодарността е чудесен начин да се съсредоточите върху благословиите си, а не върху оплакванията. Научете се всеки път, когато се изправите пред предизвикателна ситуация или се опитвате да се излекувате, превключете фокуса си от безпокойство и болка към благодарност.  Благодарете и за Рейки в живота си. 

4. Само за днес: Бъди честен в работата си!

В по-широк смисъл става дума, че трябва да бъдем честни в нашата духовна работа. Когато сте на духовен път, няма почивки. Когато станете Рейки лечител, вие навлизате в изцяло нова мисия в живота, където имате нова отговорност и трябва да сте готови да помогнете, когато някой има нужда от изцеление. 

Да сте честни означава да сте отговорни, да вършите своята духовна работа и да бъдете отдадени на вашата духовна мисия. Това също означава да вършите своята лечебна работа възможно най-добре. Не избирайте количеството пред качеството. Не превръщайте финансовата печалба във ваш приоритет. Не забравяйте, че е по-добре да осигурите качествен лечебен сеанс на един пациент на ден, вместо да бързате и да давате десет лечебни сеанса на ден и да жертвате качеството на лечението.

Ако смятате, че не можете да помогнете на някого поради тежестта на заболяването или защото нямате достатъчно опит, просто бъдете честни за това и го уведомете.

Обясните на пациентите си, че Рейки не е просто практическо лечение, извършвано от лечител, но също така изисква от тях да вършат своята вътрешна работа и да научат своите уроци, за да се излекуват.

5. Само за днес: Бъди състрадателен към себе си и другите!

Този принцип на Рейки ни приканва да разпознаваме и почитаме Божественото в себе си и другите.

Не можем наистина да бъдем добри лечители, ако ни липсва състрадание. Състраданието е нашата суперсила, която е основно качество на всеки лечител. Това ни позволява да възприемаме проблемите на нашите пациенти със съпричастност и разбиране. Помага ни да бъдем любящи и мили дори когато сме изправени пред недоверие или съпротива. Когато пациентите усещат нашата любов и състрадание, това им помага да се чувстват по-спокойни и по-доверчиви в нашето присъствие. 

Но трябва да помним, че състраданието не е качество, което можем просто да включим за сесията и да я изключим след нея. Това е нещо, което трябва да култивираме и да го превърнем в наш основен ориентир в живота и да практикуваме през цялото време с всички.
Мисъл за медитация: „Състраданието не е връзка между лечителя и ранения. Това е връзка между равни. Само когато познаваме добре собствената си тъмнина, можем да присъстваме едновременно с тъмнината на другите. Състраданието става истинско, когато признаем нашата споделена човечност“ (Пема Чодрон).

Източник

Още по темата:

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот Светът в теб

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот

В безпрецедентна спасителна операция от 1000 м под земята бе изваден болен спелеолог

За силата на тихите хора Светът в теб

За силата на тихите хора

Сюзън Кейн: Всеки от нас има роля в подредбата на мирозданието: и симпатичните, и безчувствените, и рационалните и лесно уязвимите

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби Светът в теб

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби

Св. Йоан Златоуст за любовта, благочестивостта и търпението

Заблудата „няма скандали – няма тръпка” Светът в теб

Заблудата „няма скандали – няма тръпка"

Смятаме надеждните партньори за скучни. Не признаваме, че обичаме болката и я търсим. И я намираме.

Ваклуш: Създава се homo perduto! Светът в теб

Ваклуш: Създава се homo perduto!

Загубеният човек! А когато загубите човека, как искате да изведете Бог, питаше още преди десетилетия духовният учител

Молитви по време на природни бедствия Светът в теб

Молитви по време на природни бедствия

Думи на съпричастност, които са изричали хората след трагични бедствия в Япония, Хаити и САЩ

Сал Ракели: Земята се пречиства Светът в теб

Сал Ракели: Земята се пречиства

През октомври известният писател езотерик ще проведе на живо два курса – „Мистерията на времето“ и „Интеграция на душата“

Където и да сте – бъдете там изцяло Светът в теб

Където и да сте – бъдете там изцяло

Е.Толе: има само три начина за действие – приемане, променяне или напускане на ситуацията

Телците са глог, а девите – лешник Светът в теб

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда Светът в теб

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда

Виетнамски монах пренаписва будизма в полза на страдащите

Чувствата не винаги са надежден водач Светът в теб

Чувствата не винаги са надежден водач

„Ако се чувстваш добре, направи го – ако се чувстваш зле, недей“ може да доведе до пасивност и влизането в ролята на жертва

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?

Пчелите умеят да уредят своя живот много по-добре от хората Светът в теб

Пчелите умеят да уредят своя живот много по-добре от хората

П. Дънов: „Как ще се излекува България ли? Казвам ви: вряла вода да пие и топли картофи да яде."