Подкрепете ни!




Светът в теб18 септември 2023

За силата на тихите хора

Сюзън Кейн: Всеки от нас има роля в подредбата на мирозданието: и симпатичните, и безчувствените, и рационалните и лесно уязвимите


снимка: iStock
снимка: iStock
Силно чувствителните са по-философски и духовно настроени в своята ориентация. Те не си падат по материализма и хедонизма. Те не харесват повърхностните всекидневни диалози. Често се описват като съзидателни или интуитивни. Те сънуват ярки сънища и често могат да си ги спомнят в подробности на следващия ден. Те обичат музиката, природата, изкуството, физическата красота. Те изпитват изключително силни емоции – понякога остри пристъпи на радост, но също и мъка, меланхолия и страх. Високо чувствителните хора обработват дълбинно постъпващата от външния свят информация. Забелязват тънкости, подробности и нюанси, които другите пропускат - обстоятелства и промяна в настроението на събеседника. Те са като електрическа крушка, която свети ярко и докосващо, но и лесно изгаря. Така описва Сюзън Кейн интровертите в своята книга „Тихите: Силата на интровертите в свят, който не млъква“. 

Кейн твърди, че светът едва ли би оцелял, ако в него живееха само хора като Винсент ван Гог или като генерал Патън. Мнението й е, че човечеството има нужда в еднаква степен от спортисти, философи, секс символи, артисти, учени... От симпатичните и от безчувствени, от рационалните и лесно уязвимите хора. Всеки от тях има своя собствена роля в подредбата на мирозданието. 

* * *
Животът ни се определя както от характер, така и от раса или пол. А основната черта на личността – „южният и северният полюс на темперамента“, както се изразява един учен – е дали човек принадлежи към екстровертен или интровертен тип. Степента, в която тези качества са изразени, се отразява на нашето поведение, избора на кръг от приятели и познати, начина на разговор, начина, по който решаваме проблемите и проявяваме любов. Склонността към екстраверсия или интроверсия влияе върху избора на професия и успеха в нея. Това определя и желанието ни да се занимаваме с физически упражнения. Определя склонността ни към изневяра. Засяга способността ни за нормално функциониране в условия на недостатъчен сън. Принуждава ни да се учим от грешките си или да се стремим към рискована игра на борсата. Влияе върху способността за въздържане от удоволствие.  Всички тези качества се определят от механизма на функциониране на нервната система и нейните индивидуални особености, обяснява Кейн. 

* * * 
Казват ни, че да си успешен означава да си смел, а да си щастлив означава лесно да се разбираш с хората. Виждаме себе си като нация от екстроверти и следователно губим представа кои сме всъщност. Резултатите от различни изследвания сочат, че между една трета и половината американци са интроверти, с други думи, един на всеки двама или трима души, които познавате. Ако тази статистика ви изненадва, най-вероятно е защото много хора просто се преструват на екстроверти. Интровертът по природа може много успешно да прикрива истинския си цвят на детската площадка, в училищната съблекалня или в коридора на офиса. Някои хора дори успяват да се самозаблуждават, поне до определен момент от живота. 

* * *
Интровертността, подобно на своите „братовчеди“ - чувствителност, сериозност и срамежливост, се счита за второкласно качество, почти извън нормата, и предизвиква разочарование или снизхождение. Животът на интровертите в света на идеалния екстроверт прилича на живота на жената в света на мъжа. Те не са приети поради това, което съставлява самата сърцевина на тяхната личност и определя истинската им същност. Екстровертността е изключително привлекателна, но ние сме превърнали това качество в единствения стандарт, който по някакъв начин всеки трябва да спазва.

* * *
Редица изследвания категорично отсъждат, че хората, които говорят бързо, изглеждат по-компетентни и привлекателни в сравнение с тези, които говорят бавно. Приказливите винаги създават впечатлението, че са по-умни и по-приятни за разговор от техните мълчаливи побратими и посестрими, въпреки пълната липса на връзка между способността да се генерират добри идеи и колко добре говори човек. Дори значението на думата „интроверт“ придоби негативна конотация. 
 
Според Сюзан Кейн човечеството прави непростима грешка, като сляпо възхвалява идеала за екстровертност и дискриминира интровертите. В книгата си „Тихите“ тя изброява някои от най-великите умове на всички времена, които са били от високо чувствителните: 

• сър Исак Нютон;
• Алберт Айнщайн;
• Уилям Бътлър Йейтс (ирландски поет);
• Фредерик Шопен;
• Марсел Пруст;
• Джеймс Бари (авторът на „Питър Пан“);
• Джордж Оруел;
• Стивън Спилбърг;
• Сергей Брин и Лари Пейдж (създателите на Google);
• Джоан Роулинг (автор на поредицата „Хари Потър“).

Според Уинифред Галахър способността да възприемаме и отразяваме реалността около нас, вместо незабавното взаимодействие с нея, е по-вероятно да доведе до създаването на изключителни произведения на изкуството и науката, пише Кейн. Тя припомня, че на талантливите интроверти изобщо не им е лесно. Писателката дава пример с автор на книга, станала бестселър. Единственото желание на автора е да я види отпечатана и да почувства читателската любов. Но обществената машина е задействана така, че за да стане неговото произведение популярно, авторът трябва да дава непрестанно интервюта в различни медии, да участва в кампании, политически и културни събития, с една дума да е винаги под прожекторите – което е в пълно противоречие с това, което му се иска и което той е като същност. 

Другият удар, уви, идва от родителите, семейството. Често сте чували родители да се извиняват в компания, че детето им е твърде срамежливо, ако то не желае да се впусне в моментални отговори, които възрастните обикновено изискват от малките хора при запознанство. Ето какво разказва пред Кейн един от анкетираните от нея мълчаливци за книгата й:
„Всички тези коментари, които чух като дете, все още звучат в ушите ми – че съм мързелив, глупав, бавен, скучен. Докато успях да разбера интровертната си природа, част от мен вече беше повлияна от убеждението, че нещо не е наред с мен. Би било хубаво да мога да намеря това семе на съмнението, което ме измъчва, и да се отърва от него завинаги.“
Предлагаме ви интересната лекция на Сюзън Кейн от платформата TED със субтитри на български:

Още по темата:

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас

Не се оплаквайте от децата си! Светът в теб

Не се оплаквайте от децата си!

Какво е добре да премълчаваме пред другите според чудотвореца Николай Гурянов

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители Светът в теб

Не бъркайте гласа на егото с напътствията на духовните учители

Как да разберем имаме ли подкрепата на висшите сили в действията си

Гордост и прошка Светът в теб

Гордост и прошка

Нека им простим, защото те не знаят какво правят

Архетип на мъдрец: 18 признака, че сте сред най-рядко срещаните хора Светът в теб

Архетип на мъдрец: 18 признака, че сте сред най-рядко срещаните хора

Тяхната жажда за знания е несекваща, добри съветници са, имат дарбата да убеждават и да решават конфликти

Как да се освободите от навика да контролирате Светът в теб

Как да се освободите от навика да контролирате

Няма нищо по-страшно за ума от хаоса. Той „жадува" за предсказуемост, за да се чувства сигурен и защитен.

Лятно слънцестоене: Почитане на вътрешната светлина Светът в теб

Лятно слънцестоене: Почитане на вътрешната светлина

Време е да спрете и да изчакате енергията, засадена през пролетта, да достигне пълен разцвет. Ако пролетта представлява действие, лятото е търпение.

Перфекционистът, който угажда на хората Светът в теб

Перфекционистът, който угажда на хората

Парадоксът е, че само когато си позволиш да не си винаги лицеприятен, ще отвориш вратата към уважението

Чрез медитацията „Портал към безкрая“ стигате до истинското си аз Светът в теб

Чрез медитацията „Портал към безкрая“ стигате до истинското си аз

Ким Честни препоръчва да запечатате прозренията си с усмивка

Направете квантов скок в духовното си саморазвитие! Светът в теб

Направете квантов скок в духовното си саморазвитие!

Гледайте запис на семинара „Въведение в Катара и Тантриара” с водещ Александър Миланов

Хората идват в живота ни с причина Светът в теб

Хората идват в живота ни с причина

Някои сякаш са от друга планета, но те ни помагат да научим житейски уроци

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта Светът в теб

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта

Кришнамурти: Страданието не е твое, защото всички около теб страдат

Вълшебна песен, наниз и ухание Светът в теб

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа