Подкрепете ни!
Светът в теб19 септември 2023

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот

В безпрецедентна спасителна операция от 1000 м под земята бе изваден болен спелеолог

Част от екипа на път към Морджа. Зина е първата от дясно наляво, а Данчето – третата. Авто
Част от екипа на път към Морджа. Зина е първата от дясно наляво, а Данчето – третата. Автор на снимката: Eфросина Христова


Преди няколко дни американски изследовател беше спасен и изваден от подземна пещера в Южна Турция след безпрецедентна операция с участието на над 150 доброволци от различни държави. 40-годишният Марк Дики получава сериозни стомашни проблеми на 2 септември, когато е на 1040 метра под земята. Пещерата Морджа е третата по дълбочина в Турция, като най-ниската й точка достига около 1,3 км под земната повърхност. 

Дики е част от експедицията, картографираща пещерната система за Асоциацията на анадолската спелеологична група. Това е опасна операция, тъй като спасителният екип си проправя път през тъмни дълбоки подземни галерии, при ниски температури от 4-6 градуса, пише The Guardian. Турската федерация по пещерно дело съобщи за излизането от пещерата на спасителите и болния Дики във вторник, 12 септември, в 12.37 сутринта местно време. Споделяме с вас вълнуващия разказ на една българка, която разказва за безценната помощ на жените, участвали в спасителната операция - Антония Влайкова.

Приключи успешно една от най-тежките пещерно-спасителски акции – тази от пещерата Морджа в Турция. В раните часове на вторник, 12-ти септември, Марк Дики бе извън пещерата, благодарение на усилията на спасители от доста страни. Вече е в болница и се възстановява.

Много се изписа и каза през тези дни – основно: „Браво момчета, респект...“  Затова с този пост искам да фокусирам вниманието към жените, участвали в акцията.

Кратка хронология: На 3-ти септември сутринта в European Cave Rescue Association е получен сигнал за здравословен проблем на участник в експедицията, който се намира в лагер на - 1040 м под земята. Малко по-късно става ясно, че той няма да може да излезе самостоятелно и ще трябва помощ. 

При получаване на информация за инцидента в Морджа, от България бързо се сформира група от пещерни спасители (общо 17 души) сред които 2 жени – Йорданка Донкова - Данчето от ПК „Под Ръбъ“ (Speleo club Pod RB) и Зина Касиян от Украйна, която понастоящем е в България. Нашият екип бе сред първите озовали се на място – непосредствено след унгарския медицински екип (доктор Zsófia Erzsébet Zádor е лекарката, която оказва първа помощ на Марк) и се включва активно с всякакви възложени задачи: екипиране, комуникация, пренасяне на банки с кръв, уширяване на тесни места, за да мине носилката... 

Една част от екипа отговаря за дънните части, екипиране и пренасяне на носилката. Сред тях са Данчето и Зина. Малко са българките, стигали и преминали -1000 и повече метри, а Данчето пък е единствената българка пещерна спасителка, участвала в акция от такъв мащаб! За справка: преди повече от 50 години, друга българка Анна Пенчева става първата жена в света, преминала границата от 1000 м дълбочина в пещера. Това се случва през 1969 г. в най-дълбоката по това време пещера в света Гуфер Берже.

Невероятната Джесика Ван Орд прави невъзможното, за да излезе бързо от -1000 метра, където се намира, да подаде сигнал за помощ и да се върне обратно в лагера на -1040 м, за да продължи да се грижи за Марк. Задължително е да отбележа италианската лекарка Кристиана Паван, която заедно с медицинския екип, Рино Брегани и парамедиците Ромео Юриес и Стефано Гуарниеро се включва активно в грижите за Марк.  
Ето какво казва тя: „Трябва да благодаря на целия екип, който ни помагаше и ни предлагаше храна и напитки, дори когато не ги искахме. Възхитена съм и съм ентусиазиран от всичко това. Пазя го близо до сърцето си и се надявам, че от този опит можем да изградим нещо ново в Европа и по света.“
Искам да отбележа и участието на нашите медици: д-р Даниел Димитров и парамедика Иво Колчаков – за тях ще има отделен пост. За съжаление не мога да посоча поименно всички участнички - спасителки от Италия, Хърватия... Но моля, като пишете браво момчета, отдавайте дължимото и на момичетата! Затова просто браво на всички участници в тежката акция!  

Тепърва ще се правят анализи и ще се публикуват данни за брой спасители, екипи, комуникация и т.н. Според ЕКРА, в акцията са участвали над 150 пещерни спасители от няколко страни: Турция, България, Унгария, Хърватия, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Украйна. Една малка част от спасителите са били участници в провеждащата се експедиция в Морджа, а другите се отзовават при получаване на информацията за инцидента. Отделно още пещерни организации са през цялото време в готовност да изпратят екипи, при необходимост. 

Досега имаше само една подобна акция в пещерата Riesending, намираща се на границата между Германия и Австрия. Тогава пострадалият бе изваден от -1000 м след 11 дена и 10 часа, с помощта на 202 пещерни спасители от Германия, Австрия, Швейцария, Италия и Хърватия.

Още по темата:

За силата на тихите хора Светът в теб

За силата на тихите хора

Сюзън Кейн: Всеки от нас има роля в подредбата на мирозданието: и симпатичните, и безчувствените, и рационалните и лесно уязвимите

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби Светът в теб

Хората, обсипани с подаръци от щастие, са като претоварени кораби

Св. Йоан Златоуст за любовта, благочестивостта и търпението

Заблудата „няма скандали – няма тръпка” Светът в теб

Заблудата „няма скандали – няма тръпка"

Смятаме надеждните партньори за скучни. Не признаваме, че обичаме болката и я търсим. И я намираме.

Ваклуш: Създава се homo perduto! Светът в теб

Ваклуш: Създава се homo perduto!

Загубеният човек! А когато загубите човека, как искате да изведете Бог, питаше още преди десетилетия духовният учител

Молитви по време на природни бедствия Светът в теб

Молитви по време на природни бедствия

Думи на съпричастност, които са изричали хората след трагични бедствия в Япония, Хаити и САЩ

Сал Ракели: Земята се пречиства Светът в теб

Сал Ракели: Земята се пречиства

През октомври известният писател езотерик ще проведе на живо два курса – „Мистерията на времето“ и „Интеграция на душата“

Където и да сте – бъдете там изцяло Светът в теб

Където и да сте – бъдете там изцяло

Е.Толе: има само три начина за действие – приемане, променяне или напускане на ситуацията

Телците са глог, а девите – лешник Светът в теб

Телците са глог, а девите – лешник

Открийте кое дърво сте според келтските друидски поверия

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда Светът в теб

Живейте просто и споделяйте време и енергия с тези, които са в нужда

Виетнамски монах пренаписва будизма в полза на страдащите

Чувствата не винаги са надежден водач Светът в теб

Чувствата не винаги са надежден водач

„Ако се чувстваш добре, направи го – ако се чувстваш зле, недей“ може да доведе до пасивност и влизането в ролята на жертва

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?

Пчелите умеят да уредят своя живот много по-добре от хората Светът в теб

Пчелите умеят да уредят своя живот много по-добре от хората

П. Дънов: „Как ще се излекува България ли? Казвам ви: вряла вода да пие и топли картофи да яде."