Подкрепете ни!
Светът в теб19 септември 2023

Над 150 души от различни държави спасиха 1 човешки живот

В безпрецедентна спасителна операция от 1000 м под земята бе изваден болен спелеолог


Част от екипа на път към Морджа. Зина е първата от дясно наляво, а Данчето – третата. Авто
Част от екипа на път към Морджа. Зина е първата от дясно наляво, а Данчето – третата. Автор на снимката: Eфросина Христова
Преди няколко дни американски изследовател беше спасен и изваден от подземна пещера в Южна Турция след безпрецедентна операция с участието на над 150 доброволци от различни държави. 40-годишният Марк Дики получава сериозни стомашни проблеми на 2 септември, когато е на 1040 метра под земята. Пещерата Морджа е третата по дълбочина в Турция, като най-ниската й точка достига около 1,3 км под земната повърхност. 

Дики е част от експедицията, картографираща пещерната система за Асоциацията на анадолската спелеологична група. Това е опасна операция, тъй като спасителният екип си проправя път през тъмни дълбоки подземни галерии, при ниски температури от 4-6 градуса, пише The Guardian. Турската федерация по пещерно дело съобщи за излизането от пещерата на спасителите и болния Дики във вторник, 12 септември, в 12.37 сутринта местно време. Споделяме с вас вълнуващия разказ на една българка, която разказва за безценната помощ на жените, участвали в спасителната операция - Антония Влайкова.

Приключи успешно една от най-тежките пещерно-спасителски акции – тази от пещерата Морджа в Турция. В раните часове на вторник, 12-ти септември, Марк Дики бе извън пещерата, благодарение на усилията на спасители от доста страни. Вече е в болница и се възстановява.

Много се изписа и каза през тези дни – основно: „Браво момчета, респект...“  Затова с този пост искам да фокусирам вниманието към жените, участвали в акцията.

Кратка хронология: На 3-ти септември сутринта в European Cave Rescue Association е получен сигнал за здравословен проблем на участник в експедицията, който се намира в лагер на - 1040 м под земята. Малко по-късно става ясно, че той няма да може да излезе самостоятелно и ще трябва помощ. 

При получаване на информация за инцидента в Морджа, от България бързо се сформира група от пещерни спасители (общо 17 души) сред които 2 жени – Йорданка Донкова - Данчето от ПК „Под Ръбъ“ (Speleo club Pod RB) и Зина Касиян от Украйна, която понастоящем е в България. Нашият екип бе сред първите озовали се на място – непосредствено след унгарския медицински екип (доктор Zsófia Erzsébet Zádor е лекарката, която оказва първа помощ на Марк) и се включва активно с всякакви възложени задачи: екипиране, комуникация, пренасяне на банки с кръв, уширяване на тесни места, за да мине носилката... 

Една част от екипа отговаря за дънните части, екипиране и пренасяне на носилката. Сред тях са Данчето и Зина. Малко са българките, стигали и преминали -1000 и повече метри, а Данчето пък е единствената българка пещерна спасителка, участвала в акция от такъв мащаб! За справка: преди повече от 50 години, друга българка Анна Пенчева става първата жена в света, преминала границата от 1000 м дълбочина в пещера. Това се случва през 1969 г. в най-дълбоката по това време пещера в света Гуфер Берже.

Невероятната Джесика Ван Орд прави невъзможното, за да излезе бързо от -1000 метра, където се намира, да подаде сигнал за помощ и да се върне обратно в лагера на -1040 м, за да продължи да се грижи за Марк. Задължително е да отбележа италианската лекарка Кристиана Паван, която заедно с медицинския екип, Рино Брегани и парамедиците Ромео Юриес и Стефано Гуарниеро се включва активно в грижите за Марк.  
Ето какво казва тя: „Трябва да благодаря на целия екип, който ни помагаше и ни предлагаше храна и напитки, дори когато не ги искахме. Възхитена съм и съм ентусиазиран от всичко това. Пазя го близо до сърцето си и се надявам, че от този опит можем да изградим нещо ново в Европа и по света.“
Искам да отбележа и участието на нашите медици: д-р Даниел Димитров и парамедика Иво Колчаков – за тях ще има отделен пост. За съжаление не мога да посоча поименно всички участнички - спасителки от Италия, Хърватия... Но моля, като пишете браво момчета, отдавайте дължимото и на момичетата! Затова просто браво на всички участници в тежката акция!  

Тепърва ще се правят анализи и ще се публикуват данни за брой спасители, екипи, комуникация и т.н. Според ЕКРА, в акцията са участвали над 150 пещерни спасители от няколко страни: Турция, България, Унгария, Хърватия, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Украйна. Една малка част от спасителите са били участници в провеждащата се експедиция в Морджа, а другите се отзовават при получаване на информацията за инцидента. Отделно още пещерни организации са през цялото време в готовност да изпратят екипи, при необходимост. 

Досега имаше само една подобна акция в пещерата Riesending, намираща се на границата между Германия и Австрия. Тогава пострадалият бе изваден от -1000 м след 11 дена и 10 часа, с помощта на 202 пещерни спасители от Германия, Австрия, Швейцария, Италия и Хърватия.

Още по темата:

Чрез медитацията „Портал към безкрая“ стигате до истинското си аз Светът в теб

Чрез медитацията „Портал към безкрая“ стигате до истинското си аз

Ким Честни препоръчва да запечатате прозренията си с усмивка

Направете квантов скок в духовното си саморазвитие! Светът в теб

Направете квантов скок в духовното си саморазвитие!

Гледайте запис на семинара „Въведение в Катара и Тантриара” с водещ Александър Миланов

Хората идват в живота ни с причина Светът в теб

Хората идват в живота ни с причина

Някои сякаш са от друга планета, но те ни помагат да научим житейски уроци

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта Светът в теб

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта

Кришнамурти: Страданието не е твое, защото всички около теб страдат

Вълшебна песен, наниз и ухание Светът в теб

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа

Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната Светът в теб

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната

Когато следвате зова на душата си, израстването се простира далеч отвъд вас, вашето семейство и приятели

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план