Подкрепете ни!
Светът в теб2 ноември 2023

Някои все се влюбват в непостижим идеал и пренебрегват тези, които страдат за тях

Рихард Давид Прехт за любовта, огледалните неврони и заразителните чувства

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons


Рихард Давид Прехт е известен съвременен философ и писател, автор и водещ на различни телевизионни формати. У нас е издадена на български само една негова книга – „Кой съм аз и колко сме?“. Предлагаме ви откъс от негови разсъждения за близостта, любовта и емоционалното заразяване от труда му Liebe: Ein unordentliches Gefühl (2010). (Преди дни Прехт беше принуден да подаде оставка от университета Leuphana в Люнебург след обвинения в антисемитизъм. В епизод от подкаста Lanz und Precht, писателят споменал, че религията забранява на строго ортодоксалните евреи да работят. „С изключение на няколко неща като търговия с диаманти и няколко финансови сделки.“ За това разказва Spiegel.)

Влюбените осмислят един друг чрез значението, което имат в очите на партньора си. Откакто нашите родители са ни възпитали, това първо, инстинктивно изпитано чувство, копнежът по него не ни напуска до гроба. Опитът от отношението на родителите ни към нас оставя незаличим отпечатък в душата ни: копнежът ни за искреност и сигурност, за доверие и стабилност, всичките ни лични нужди и стремежи.

Едно от типичните свойства на всички примати (включително хората) е, че чувството, което другият ни дава, може да събуди в нас същото взаимно чувство. Биолози и психолози говорят за „емоционално заразяване“ в такива случаи. Първият ни любовен опит, който придобиваме в ранна детска възраст, се дължи именно на такава „инфекция“: усмивката на родителя поражда ответна усмивка на детето. При по-високо ниво на развитие на съзнанието, което наблюдаваме при почти всички човекоподобни маймуни, такова заразяване става целенасочено: ние се усмихваме, за да ни се усмихнат. На третия етап от развитието на съзнанието ние усещаме как проникваме в другия човек, виждаме неговото емоционално състояние и оценяваме неговите намерения. На двегодишна възраст започваме по-точно да разбираме на кого искаме да се усмихнем и на кого не.

За да проникнем в душата на друг човек, трябва да усетим, че можем да отговорим на чувствата му. През 1992 г. група италиански учени, под ръководството на известния мозъчен експерт Джакомо Ризолати, направиха важно откритие. В мозъка на макаци са открити така наречените огледални неврони. Маймуната редовно получава ядката, към която посяга. После я слагат зад стъкло и тя само наблюдава как човек е заел нейното място и извършва нейните действия. Най-удивителното е, че и в двата случая в мозъка на маймуната настъпват едни и същи реакции. Съвсем очевидно е, че маймуната напълно възпроизвежда човешките действия в ума си. Нервните клетки, отговорни за способността за такова възпроизвеждане, са известни на науката като огледални неврони.

Способността да проникваме в чувствата и мислите на друг човек вероятно е служила добре на нашите предци. Във всеки случай поне не е довела до бързото им изчезване. Всеки, който знае как да разпознае и оцени емоционалното състояние на друг член на племето и бързо да реагира на това състояние, като правило не губи. Разбира се, обаче, такава способност за съчувствие изисквала развитието на сетивния аспект в духовния. От човек, който ясно показва, че ни обича, очакваме интуитивно разбиране като преднамерено, тоест съзнателно проникване в нашето състояние. И двете допринасят за осъзнаването на другите за важността, която придаваме на себе си.

Способността за съчувствие и очакването за съпричастие и емпатия от страна на друг човек е важна основа на любовта. Ако вярвате на някои психолози, това е единственият състав на цимента, свързващ двама души. Всъщност обаче това е само предпоставка, а не таблицата за умножение на любовта.

Да обичаш и да искаш да живееш с партньор не е непременно едно и също нещо. В различните вариации на любовта са възможни много неща: например потребност да си жертва или мазохистичния стремеж и към нереалистичните надежди за даровете на несподелено обичания човек. В нашето общество има все повече хора, които са уверени, че могат да обичат само ако не се задълбочават в душевното състояние на партньора си. Те се страхуват, че в този случай партньорът ще загуби своя чар. Колко нещастни влюбени не желаят да станат членове на клуб, който няма търпение да ги привлече в редиците си? Тези хора постоянно се влюбват в непостижим идеал и пренебрегват тези, които страдат за тях. Дали в случая става дума за нарушения или просто за поведение, ще говорим по-късно.

Втората точка се отнася до въпроса дали емпатията и физическата връзка наистина са единственото нещо, което търсим в любовта. Тук също има основание да се критикуват много книги за любовта. Те силно преувеличават ролята на надеждността, емпатията и хармонията. Показателно е, че не търсим по-добър човек, когото да обичаме. Между другото, често се влюбваме в човек с много съмнителен характер и след това го обичаме дълго време. Нашите сексуални, емоционални и психологически мотиви за любов не винаги са в крак. 

Още по темата:

Не се срамувайте от гнева си. Управлявайте го. Светът в теб

Не се срамувайте от гнева си. Управлявайте го.

Агресията поражда ответна реакция, затова изразете чувствата си спокойно и ясно, търсете решение на конфликта

Щедрият вторник е: дарете кръв, средства, внимание, времето си Светът в теб

Щедрият вторник е: дарете кръв, средства, внимание, времето си

Преди 9 г. добри хора издигат идеята с даване да противостоим на ненаситния Черен петък

Да направим малък жест към Земята ни – да й върнем биоразградимите отпадъци Светът в теб

Да направим малък жест към Земята ни – да й върнем биоразградимите отпадъци

Нужни са само един буркан в кухнята, желание и мисъл за идните поколения

Кой е Авитохол? Светът в теб

Кой е Авитохол?

Предание за Сина на сърната и неговото учение ДУЛО

Екхарт Толе: „Изобилието идва само при тези, които вече го имат“ Светът в теб

Екхарт Толе: „Изобилието идва само при тези, които вече го имат“

Практикувайте това упражнение две седмици и вижте как то променя живота ви

Страданията ни идат от това, че спорим с живота, какъвто е Светът в теб

Страданията ни идат от това, че спорим с живота, какъвто е

Една мисъл е безвредна, докато не повярваме в нея

Кажете „Да!“ на живота Светът в теб

Кажете „Да!“ на живота

Смисълът не е само в моментите на щастие, но и в способността ни да преодоляваме страданието и да го превърнем в нещо значимо

Как се лекува душата Светът в теб

Как се лекува душата

За да сме цялостни, освободени и щастливи е нужно да преработим травмите си от детството

Посветеният Орфей Светът в теб

Посветеният Орфей

Той слиза в своето подземие, за да изведе човешката душа

Хората си мислят, че мислят, но обикновено се заблуждават Светът в теб

Хората си мислят, че мислят, но обикновено се заблуждават

Дж. Питърсън: Подредете своя дом и направете света по-добър. Започнете от себе си.

Обуздайте духовния материализъм Светът в теб

Обуздайте духовния материализъм

Егото обича много духовната храна. Как да си помогнем, ако усетим сянката?

Стига вече с това „Изглеждаш страхотно!“ Светът в теб

Стига вече с това „Изглеждаш страхотно!“

38 комплимента, които не са свързани с външния вид

Успехът не се крие в количеството знания Светът в теб

Успехът не се крие в количеството знания

В момента, в който лежите на ринга, облени в кръв, има значение само силата на духа ви

Научили сме да сънуваме ада в собствения си живот Светът в теб

Научили сме да сънуваме ада в собствения си живот

Според толтеките всичките ни представи за себе си и за света са сън