Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1 /2011 г.

Списание 8, брой 1 /2011 г.

Прогледни!

От Мария Бончева


Има ли начин с упражнения да свалим диоптрите? Според очните лекари – не. На обратното мнение обаче са десетки хора, които вече са го постигнали съвсем не на шега. Представяме ви няколко истински истории, а също и гледната точка на офталмолозите. Методите на акад. Норбеков, на йогите и на д-р Бейтс са сред най-популярните – помежду си те имат много общо, но и сериозни различия. Само от януарския брой на Списание 8 ще научите упражненията, с чиято помощ можете да кажете сбогом на очилата.

 

Да обориш Нютон

От Георги Владимиров


Търсенето на начин, по който да се изчислява скоростта на свободно падане, започва от древността. Допреди няколко години световните учени използваха две формули – на Нютон и на Стокс съответно за големи и малки тела. Днес обаче една нова формула събира всичко, при това с много по-голяма точност. Създадена от българина проф. Димитър Караманев, който живее и работи в Канада и е инженер биотехнолог. След това той формулира и още една зависимост, която на практика е без аналог – за изчисление на свободното издигане на леки частици. Голяма част от експериментите Караманев направил в... банята, изучавайки сапунени мехурчета.


Истината за мощите


Само преди месец огромни опашки от хора се стекоха пред храм-паметника "Александър Невски", за да се докоснат до мощите на св. Йоан Кръстител. Сред поклонниците бе дори руският премиер Владимир Путин. Сензацията, че нови мощи на светеца са открити на 28 юли 2010 г. при разкопки на остров Св. Иван до Созопол, вкара България във всички световни агенции. Засипани от коментари и оскъдни факти, така и не разбрахме какво точно се е случило на острова, как са открити мощите и защо археолозите са убедени, че те са на св. Йоан. Ексклузивно за Списание 8 откривателят проф. Казимир Попконстантинов и неговите колеги разказват цялата история. Истината за мощите.

 

Картата на пирата

От Пепа Витанова


Турският адмирал Пири Рейс е свързан с една изключителна мистерия. Бившият пират създава перфектно точна карта, включително и на Антарктида... три века преди континентът да бъде открит. Как мореплавателят е успял да направи удивителната си графика никой не знае, но предположенията са най-разнообразни. Включително и версията, че може би картата е създадена от извънземни...

 

Роботът, моят приятел

От Теодора Зарева и Георги Караманев


Ултраинтелигентен робот ще се грижи за възрастните хора само след няколко години. Освен че ще помага във всекидневието, ще следи и здравословните показатели и ще предупреждава лекаря, ако нещо не е наред. Сред създателите на умната машинка са и български учени, които отговарят за софтуера. Вижте как научната фантастика се превръща в реалност.

 

Танцът на чакрите

От Ива Тодорова


Ом денс е нещо, за което малцина са чували. И има защо да съжаляват, става ясно от този разказ от първо лице за срещата с танца на чакрите. Един истински ритуал, с който можете да върнете душевния баланс и доброто си настроение.

 

Българка лекува с хоро в Колумбия

От Мария Бончева


Преслава е една от малкото българки в Колумбия. Съдбата изпраща младата жена на другия край на света, за да лекува хората с танци, включително и с хорà. Преди това тя се запознава с автентичните тайни на северноамериканските шамани. Всичко започва с една екскурзия до Латинска Америка преди 12 години, за да се превърне в приключение за цял живот.

Истината за мощите

Вероятно една-две от деветте костици в реликвария в Созопол са на св. Йоан Кръстител