Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2009 г.

Списание 8, брой 10/2009 г.

4000 писма в житата
Над 4000 са вече посланията в нивите. Само това лято „реколтата" надхвърли 125 кръга. Въпреки развитието на науката и технологиите обаче до този момент няма публичен отговор на въпроса кой и защо ги прави. Рисунките стават все повече, а изображенията им все по-сложни и заплетени. 

Рисът се завръща
Последният регистриран рис в България е бил убит в Рила от немски войници през 1941 г. След 68 години търсене на „голямата котка" най-сетне учените започнаха да представят неопровержими и все по-интригуващи доказателства за съществуването й в България. 

Боян Мага
За повечето хора водачът на богомилите е поп Богомил, но според много източници, като Учителя Петър Дънов, Николай Райнов, Боян Боев начело на движението е Боян Мага – княз Бенеамин, който е син на цар Симеон и брат на цар Петър. 

Жената микроскоп 
Може ли човек със силата на мисълта си да проникне в структурата на атома и да спре движението на електроните? Да види клетките в кръвта? Може. Ако е Слава Севрюкова.  Жената-феномен не е толкова популярна като Ванга, но пък според самата пророчица „света Слава е на 26-о ниво Богово", докато петричката ясновидка скромно поставя себе си на „25-ото ниво". 

Кой „простреля" ботевката
Не е нужно човек да е фаталист, за да забележи, че ботевката, банкнотата от 5000 лв. от 1924 г., следва необяснимо съдбата на Христо Ботев. Той е прострелян право в гърдите, а тя е „уцелена" с фалшификат толкова точно, че дори главият касиер на БНБ не може да различи истинските пари от лъжливите...

Камион и тоалетна чиния по върховете
Всяка година млади хора свалят какви ли не боклуци от планините. В бунищата до хижите ровенето в сметта се оказва щуро забавление, нещо като машина на времето, което отвежда в ерата на комунизма: дезодорант „Златна ябълка", източногермански консерви, крем за бръснене „Каро"...

Долината на 500-те храма
Напускайки Хампи човек има чуството, че не е видял всичко и му се иска да се върне отново. Само въображението може да поеме и осмисли едно от най-интересните места в Южна Индия. Какво разказват легендите за Хампи, древната столица на приказната империя Виджаянагар?