Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2012 г.

Списание 8, брой 10/2012 г.

Българин открил Южна Америка

Тема на броя

От Катерина Борисова

Алонсо де Охеда е уникална личност от историята – приятел на Христофор Колумб, той е първият човек, стъпил в Южна Америка, първият колонизатор, създател на първите християнски църкви на континента. Кръстник на Венецуела, знаменит воин... И освен всичко това, оказва се, българин по произход! Все повече са доказателствата, че зад името Алонсо де Охеда се крие... Драган от Охрид! Преценете за себе си доколко е достоверна хипотезата, след като прочетете аргументите на нейния автор Иван Димитров.

 

Мястото на Ванга

От Жени Костадинова и Йордан Йорданов

Местността Рупите недалеч от Петрич крие впечатляващи истории. Пророчицата Ванга разказва за срещите си с извънземни, които идвали „с дрехи като перушина". Според нея там процъфтявал древен град, унищожен от изригването на вулкана Кожух. А не е далеч времето, когато местността ще се превърне в новия Йерусалим.

Рупите са поредното специално място, което ви представяме като част от проекта на Списание 8 и Volkswagen „Прилив на енергия".

 

Библиотеката на всички съдби

От доц. Александър Илиев

Достатъчно е да подадеш листче с датата на раждане, имената си, а браминът срещу теб ти дава сертификат с... последните ти 10 прераждания и това, което ще последва. Попаденията при това са безспорни. Представяме ви „Наади Шастра" - невероятната индийска астрологична система.

 

Дон Мигел Руис: Смъртта е само половината истина

От Мона Ик

След по-малко от месец световноизвестният дон Мигел идва в България. Каква е формулата на щастието? Защо съществува болката? Какво е смъртта? Авторът на бестселъра „Петото споразумение" се съгласи да даде отговорите си ексклузивно на Списание 8.

 

При хищните риби

Подводният свят е неповторим със своята тиха, спокойна красота. Михаил Заимов е известен с впечатляващите снимки, които улавят особения колорит под морското равнище. Имаме удоволствието да ги представим на страниците на Списание 8, заедно с размислите на автора им за отношенията между човека и океана – най-големия жив организъм на планетата Земя.

 

Къде била Кибела

От Георги Караманев

Крепостта Кабиле недалеч от Ямбол е истинско съкровище за археолозите. Благодарение на факта, че пред последните 6 века тя не е била обитавана, следите от живота на някогашните й обитатели са съхранени по впечатляващ начин. Всичко започнало от тракийското светилище на Зайчи връх, после дошли римляните и градът се оживил. Историята на крепостта Кабиле като историята на един живот четете в поредния материал от кампанията „По нови пътеки с Opel" и Списание 8.

 

Денем с черните коне

От Георги Караманев

28 народа, управлявани някога от всемогъщия Атила, се събират в унгарската Пуста. Идват на конете си отдалеч, за да покажат специалното си отношение както към историята, така и към тези грациозни, изящни животни. Особеният, колоритен дух на събирането, наречено „курултай", успява да пресъздаде фотографът Валери Бобенков. 

 

А сега накъде?

От доц. Борис Комитов

Дойде ред за 13-ия последен епизод от поредицата ни „Как човекът опознаваше Вселената". След развръзката на студената война космонавтика определено е в застой. Краят на противопоставянето между двете суперсили намали средствата, влагани за изследване на света, в който живеем. Все още обаче много са нещата, които не знаем за Вселената. А и в Космоса от няколко години става все по-„оживено"...

 

Склад за енергия

От Георги Караманев

Батериите са всеки ден около нас и правят полезни почти всички уреди в ежедневието ни. Какво ли се крие в тези малки метални кутии и големите им подобия под капака на колата? Защо се смята, че Бил Гейтс на новото време ще е именно изобретателят, който ще направи революционното откритие, свързано с батериите?

 

Ангелът на здравето

От д-р Славян Стоилов

След Египет и Персия поредицата за историята на медицинските системи се насочва към Авицена - един от най-известните лекари в историята. Той е създател на редица методи, пръв открива понятието стрес и вместо лекарства препоръчва това, което дава природата. „Ние сме трима – ти, аз и болестта ти. Чиято страна вземеш, тя ще победи", гласят знаменитите думи на Ибн Сина.

 

Две тела в едно

От Ива Тодорова

Тайландският масаж през последните години завладява света. Той е нещо повече от средство за раздвижване – цяла енергийна система, която може да отвори сетивата ви, да ви избави от стреса и товарите на ежедневието, да ви накара да се чувствате раздвижени, бодри и заредени с енергия.