Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2013 г.

Списание 8, брой 10/2013 г.

1000 години самота

Тема на броя

От Георги Караманев

Само на 200 километра на юг от нас има едно място, където часовникът се завърта в обратна посока. Хората живеят по същия начин, както и преди хилядолетие, прекарвайки дните си в пост и молитви, откъснати от останалите. Света гора или Атон обединява история, легенди, човешки съдби и традиции в неповторим калейдоскоп.

20 манастира сами управляват територията на полуострова, като формата на своеобразна демокрация го прави може би най-старата република на Земята. Една от перлите на Атон е българският манастир „Св. Георги Зограф", където чудесата продължават да се случват и днес, а в една малка стъклена витрина можете да видите оригинала на „История славянобългарска".

В цели 30 страници ви представяме историята, традициите, хората и днешния Атон, гарнирани със снимки, които ще ви накарат да почувствате сами това толкова специално място.

 

Десетте потопа

От Мария Бончева

Нова експедиция се отправи към Черно море в търсене на още информация за неговата история, а и тази на хората по наши земи. Малка подводница робот се насочва към дълбините, за да ни даде отговори за катаклизми и събития, случили се преди хилядолетия. Девет потопа са предшествали този, който е превърнал сладководното езеро в днешното Черно море, разказва специално за Списание 8 известният учен от Колумбийския университет проф. Уилям Райън.

 

Витаминът и веганът

От Савина Дзанева

През последните години все повече са хората, които избират да изоставят месото от етични или здравословни съображения. Оказва се обаче, че огромна част от вегетарианците без да го подозират страдат от недостиг на витамин В12, изключително важен за редица системи от тялото. Научете повече по темата, заедно с една история, която със сигурност ще ви убеди да проверите и собствените си нива на витамина.

 

Деветте живота на Деветашката пещера

От Ния Михайлова

Най-старата свастика на света, редица холивудски звезди, деца от халколита, неземна природа и една метална осмица. Всичко това обединява Деветашката пещера, която разказва своите безкрайни истории от дълбините на времето и на причудливите природни образувания.

 

Истински свободна

От Ганета Сагова

Мона разказва необикновената си история дни преди да излезе нейната книга „Абсолютна свобода" – издание на „Клуб 8". Ще разберете за трудностите, през които е минала младата авторка, преди да открие себе си и да започне да показва на останалите как и те да го правят; как да променят живота си към по-добро...

 

Покрив за всеки

От Георги Караманев

Вторият материал от новата ни рубрика „Промяна" е за „Хабитат". Световната организация е построила 750 000 жилища и е помогнала на 3,5 милиона души да намерят своя дом. Две от най-новите създадени от нея сгради по цял свят се намират в близкия до София Костинброд. Само след месец те ще приютят 2 семейства, които досега не са имали свой дом, а 5 деца ще заиграят в общия им двор. Организацията разчита много на доброволците, защо и вие да не се включите в техните редици, след като се убедите в смисъла на каузата?

 

Някои го предпочитат солено

От Албена Иванова

Тази на пръв поглед свързана с лицето, но нелицеприятна тема се оказва повече от интересна. Защо хората си бъркат в носа? Как да се избавим от вредния навик? Защо някои учени дори предполагат, че това може да бъде... полезно за имунната система? Отговорите ще намерите само в заредения с добро настроение материал по страниците на новия брой на Списание 8.

 

На 20 километра от Бургас

От Георги Караманев

Тракийски мавзолей с оригинална, изящна архитектура може да види всеки, който реши да комбинира лятната си почивка в Поморие с културни забавления. Музеят на солта пък предлага кратко пътуване из историята на бялото злото и на неговия по-популярен днес наследник – черното злато или лечебната кал от Поморийското езеро. Колоритът на малкото градче се допълва от неповторимата атмосфера, омагьосвала самия Пейо Яворов.

 

Томоко Коидзуми: Животът е мимолетен цвят от вишна

От Ганета Сагова

В навечерието на дните на японската култура съпругата на посланика – г-жа Томоко Коидзуми, разказва за общото между самураите и българите, за живота си, тясно свързан с нашата страна и за възгледите си за света, който с достатъчно екологичен подход би могъл да се превърне в значително по-приятно място за живеене.

 

Мистерия лютерия

От Мария Бончева

Казанлък освен столица на българската роза е център и на нещо много по-малко познато – родната лютерия. Майсторите на цигулки продължават да практикуват своя особено колоритен занаят, тук е и единственото на Балканите училище за лютиери. Ще научите къде се крие душичката на цигулката и как музикалният инструмент се сдобива с изящния си глас.

 

Евгения Тотева: Рисуването е фитнес за душата

От Ива Тодорова

Дни преди откриването на своята 16-а самостоятелна изложба – „Енергия", Евгения Тотева разказва как от строителен инженер се превръща в художник. Освен че произведенията й, създавани само с пръсти, са изключително търсени, тя се занимава и с арттерапия – помага на хората да се изразяват с изкуство и така да се освобождават от проблемите си.