Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2014 г.

Списание 8, брой 10/2014 г.

Гор(к)ата 

Тема на броя 
От Георги Караманев 
Само 3% от горите ни са запазили автентичния си вид без човешка намеса така, както са съществували с векове. Повече от 100 милиона лева годишно е у нас пазарът на незаконна дървесина. Тази две числа са достатъчни, за да ни накарат да се замислим: дали не сме на път да се лишим от едно от най-големите си природни богатства – българската гора? Търсим отговора във водещата тема от октомврийския брой на Списание 8. 
Свикнали сме да мислим за гората като за нещо вечно и непреходно. А тя не е, особено след като полагаме сериозни, едва ли не целенасочени усилия да я унищожим. Лесовъди, учени и природозащитници предупреждават, че е крайно време да предприемем мерки, за да оставим на поколенията това съкровище. Което не само ни радва, дава шанс да се докоснем до природата и да узнаем още за нея, но и буквално спасява животи, предпазвайки ни от ерозия и наводнения. В темата на броя на повече от 20 страници можете да научите за особеностите на българската гора, огромното й разнообразие, проблемите й и най-важното – с какво всеки от нас може да й помогне. 


Сърце в ритъм 

От Евгения Михайлова 
Аритмията е разпространен проблем, при който сърцето от време на време „забравя" с каква честота трябва да бие. А не е ли логично да й се противопостави... ритъмът? Психоложката Петя Чешмеджиева започва да пуска ритмични музикални композиции на своя баща и скоро оплакванията му почти изчезват. Лекарите му са впечатлени от успеха, а превръщането на позитивния опит в приложен метод може да зависи и от вас. Тайната? Музиката, подбрана от ритъм терапевта Мартин Иванов! 


Сълзите на дракона 

От Георги Караманев 
Когато преди столетие един български възрожденец, предвождащ група италиански инженери, си пробива път сред пещерите на Балкана, попада на изумителна гледка. Огромна змия, навита на спирала, с мъдър и добродушен поглед. Тази лична и магична история на границата между приказка и спомен ще ни разкаже за един необикновен звяр -  истински дракон. Уви, италианците се плашат и убиват животното. Превръщат го в храна, която пък убива тях. Така старопланинският дракон остава само в спомените на единствения оцелял – Петко Даскалов, чиято праправнучка разказва историята в новия брой на Списание 8. 


Дуел: Тровят ли ни 

следите от самолети? 

Самолетните следи отдавна не са просто бели черти в небето. За някои са опасно средство, с което се контролира нашето съзнание, за авиоинженерите – знак за технологичния прогрес. Сблъскахме две коренно противоположни мнения, вижте резултата и преценете сами кой е крив и кой – прав. Сравнете аргументите на психолога Еленко Ангелов, според когото следите от самолети ни тровят и манипулират съзнанието, с отговорите на авиоинженера Георги Пенин. 
Поставяме въпроса за 

опасните Е-та пред Европа 

Във водещата тема от миналия брой ви разказахме за новите данни на български учени, доказали, че 6 разрешени добавки в храните са опасни за здравето и нормите им трябва да се понижат драстично. Сега се обръщаме към институциите, от които зависи това да се случи. Получихме доста интересни отговори – от съвети как да постъпим и на кого да предадем данните до... информация, която ще получим срещу 0,18 лв. Битката продължава! Подкрепете ни в петицията за ограничаване на 6-те опасни Е-та – можете да я намерите тук


Водата предава ДНК 

информация на разстояние 

От Женя Милчева 
Проф. Люк Монтание е световноизвестен учен, нобелов лауреат, откривател на вируса на СПИН. През последните години обаче славата му в научния свят е свързана с нещо съвсем различно и определено впечатляващо: той доказва, че информацията от ДНК на някои вируси и бактерии може да бъде предадена на вода и да се пренася... дори по електронната поща. Резултати, които доскоро четяхме единствено в книгите с научна фантастика... 


Стани раз-Личност 

От Мария Бончева 
Хипнозата не е неприятен и манипулативен метод, а мощно средство, с което можеш да опознаеш по-добре себе си и проблемите си. Доказва го един незабравим сеанс при известния специалист д-р Димитър Тенчев. Разказ в първо лице за възможностите на хипнозата и средствата, с които работи. 


Шистова обсада 

От Димитър Кенаров 
Заплахата от шистов газ отново чука на българската врата. Но нека погледнем към нея от един различен ъгъл – отправяме се към родината на метода - САЩ, и два щата, в които опасната технология разболява хората, превръща водата в бяла желатинеста течност и създава огромни социални, обществени и екологични  конфликти. 


Родопите далечни, вечни 

От Ива Тодорова 
По виещата се българо-гръцка граница потегляме на колело. Източните Родопи ни посрещат със своите полуизоставени магични селца, поотвикнали от човешкия контакт жители и безбройни тръни, наричани тук „бабици", заплашващи велосипедните ни гуми. С прекрасната си природа и хълм подир хълм напред по пътя и навътре към себе си... 


Полетът на душата 

Повече от 300 фотографи се включиха в конкурса „Полетът на душата", посветен на европейския ден за насърчаване на донорството. Представяме ви някои от най-изразителните снимки, които ще ни припомнят, че да даваш, е чест и удоволствие, че всеки човек има какво да сподели с другия, което да го свърже, да помогне, да подкрепи. 


Птицария 

От Георги Караманев 
На самия път от Бургас за Созопол ви чака истинско природно бижу. Само в 1 квадратен километър защитената местност „Пода" събира повече от половината видове птици в България и над 1/4 от цялото европейско многообразие. Отклонете се и няма да съжалявате – пернатите винаги има с какво да ви изненадат, с какво да ви разведрят и усмихнат. 


Адаптогениално! 

От Кристина Стамболова и Георги Караманев 
Адаптогените са истински хит на Запад и постепенно навлизат у нас. Зад термина се крие група от супербилки, способни да се противопоставят на вредите от стреса. Строга система определя кое вещество може да попадне в списъка и как точно да се използва. Отскоро и на български може да се намери подробната енциклопедия „Адаптогените - лековити растения за сила, издръжливост и борба със стреса". А ние ви срещаме с един от нейните автори – Дейвид Уинстън, и подаряваме луксозната книга на първите 40 нови абонати след 8 октомври.