Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2015 г.

Списание 8, брой 10/2015 г.

Да илядиш! 

Тема на броя 
От Георги Караманев и Николай Теллалов 
Тайната на българските столетници за добро здраве на преклонна възраст формулира ново изследване на проф. Игнат Игнатов, което за първи път е представено на страниците на Списание 8.
Как да живеем дълго, да сме здрави и пълноценни дори над магическата граница от 100-те години? Много и разнообразни отговори на този въпрос, който със сигурност всеки си е задавал, ще даде водещата тема от новия брой на „8". Ще започнем с традициите на дълголетието – ще ви разкажем за интересните примери от митологията и световните религии, ще ви представим рекордьорите по света и ще потърсим заедно онова, което ги отличава от всички останали хора. Ще почерпим от опита, остроумието и житейските напътствия на хипердълголетниците, ще ви разкажем многобройни мотивиращи примери за това, че никога не е късно за ново начало, че всяка възраст има своя чар – особено важна тема на фона на застаряването на нацията ни и на днешния нелек живот, който обществото ни осигурява на възрастните хора. 
После заедно ще навлезем в българските примери. Проф. Игнат Игнатов ще ни разкаже за изследванията си в търсене на онези закономерности, които са общи за столетниците в 6 общини. Ще откроим тези фактори, които влияят за това човек да живее дълго, и онези, които често се надценяват в тази вечна битка с годините. Ще разберем защо повече дълголетници у нас живеят в планините и какви са чертите, характерни за всички 121 души, включени в изследването. 
Ще се срещнем и със самите векували българи от Тетевенско. Двете столетнички на Рибарица ще ни поговорят за това какво е усещането да си на трицифрена възраст. 95-годишните Павел и Лалка Цветанови пък ще се върнат назад в годините на своя повече от 70-годишен семеен живот. 
За финал от реалността ще се потопим смело в света на фантастиката. Писателят Николай Теллалов ще поразсъждава над темата възможно ли е безсмъртието, какви са пречките пред него и как би изглеждало човешкото общество, ако един ден успеем да победим смъртта. След всичко това ще си отправим с много повече оптимизъм и без това доста позитивното традиционно българско пожелание: „Да илядиш!" 


Защо да се срамуваме? 

От Борян Ангелов 
През октомври се навършват точно 100 години, откакто България се включва в Първата световна война. Тази годишнина минава някак тихомълком, а винаги, когато се заговори по темата, се прокрадва усещането за срам от участието ни в тази война. Този път обаче историкът Борян Ангелов ще ви представи една различна, патриотична, но и реалистична гледна точка. Ще ни убеди, че успехите на българските воини на фронтовете са повод за гордост. Ще ни разкаже каква съществена роля изиграва страната ни в общата картина на войната и още много за впечатляващите ни победи. За да стигнем до логичното заключение – че е дошло време да отдадем нужната почит на онези почти милион наши предци, които са воювали по фронтовете и достойно са защитавали националния идеал на нашата страна и нейния народ. 


От хората за хората 

От Виктор Стоянов и Георги Караманев 
Споделеното финансиране, или краудфъндинг, е модерният начин хубавите мечти да се превърнат в реалност. Благодарение на напредналите технологии е по-лесно от всякога добрите идеи, начинания и каузи да набират средства, които да им позволят да се реализират. Ще ви представим технологията, историята и основната идея на споделеното финансиране, което малко по малко си пробива път и по нашите ширини. Ще ви разкажем за интересни примери, че когато един проект – независимо дали за изобретение, филм или кауза, заслужи доверието на хората, тогава пред мечтите няма ограничения. Вярваме, че същото ще се случи и с филма на Списание 8 „Човек на вярата", кампанията за набиране на средства за завършването му продължава до 15 октомври! 


Словотворецът 

От Иво Владимиров („Българска история") и Георги Караманев
Александър Теодоров-Балан е една от най-колоритните личности в следосвобожденската ни история. Филологът създава безброй думи, които и днес използваме в ежедневния си език. Той е първият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Броени месеци не му достигат, за да доживее столетие, а оригиналните шеги, свързани с омразата му към чуждиците, допълват пъстрия портрет на големия учен. 


3 срещи от 4-и вид 

От Христина Мангелова 
След като в брой 11/2014 ви представихме две български истории на необикновени и необясними срещи със странни същества, ви призовахме и вие да ни споделите своите. Подбрахме 3 от разказите, които ще ви представим така, както ги чухме, оставяйки ги без коментар. 


Любов, загуба и „Оскари" 

От Даниела Петрова 
Авторката никога не е вярвала, че със съпруга си ще се озове на червения килим на раздаването на наградите „Оскар". Но това не само се случва, а и скоро Даниела научава, че след дълго чакане и упорита борба със здравословните проблеми е успяла да зачене. Нещо повече – това неродено бебе ще се превърне във важния фактор, който ще спаси живота на съпруга ѝ... Една невероятна, истинска и искрена история, като от пълен с обрати роман, която авторката се съгласи да представи специално за читателите на Списание 8. 


Кулинарни съкровища 

От Женя Милчева 
Зеленото сирене от село Черни Вит всъщност е с най-различни цветове. Малкото кулинарно съкровище  е истинска наслада за ценителите. И както в много други случаи интересната история на деликатеса и на човека, на когото дължим спасяването му, идва да ни напомни за безбройните малки бисери, криещи се в българските традиции. Също и за пречките, които често им поставят институциите, заради които те трудно стигат до обществото. А за всички е по-добре да им се доверим и да им дадем шанс да шестват триумфално и у нас, а не само по света, както го прави зеленото сирене от Черни Вит. 


Йо-хо-хо 

Посрещайки идващата есен, решихме да ви „стоплим" с пъстрите подводни снимки на Димитър Голодов. Фотографът се посвещава на това си хоби едва преди 5 години, но вече е уловил в обектива си безброй незабравими подводни кадри от далечни морета и океани, на потънали кораби и странни водни обитатели, истинска наслада за окото. 


Няма такива животни

 
От проф. Златозар Боев 
Наричаме „изчезнали" както видове, които вече не се срещат у нас, така и други, които вече ги няма по цялата планета. Историите им обаче са много различни, става ясно от разказите за 4-те вида, напуснали българската природа, представени от зоолога проф. Златозар Боев. Най-голямата гъска в историята е тракийската, а някога и по нашите земи шествал победоносно турът – истинският Bos на говедата... 


Страната на Бога 

От Ива Тодорова 
В Бразилия думата „зима" има съвсем различно значение. Посред „студения" сезон там ви каним на една емоционална самба край покритите с оригинални графити сгради на Сао Паулу, през вечно пълните с хора и живот плажове Ипанема и Копакабана, бленувания от толкова много хора Рио де Жанейро до фавелите – колоритните бедни квартали на бразилските градове и една знаменита стълба от 250 стъпала, превърнала се в любимо място за туристи от цял свят. 


История за пеперудите 

Разказът на Нина Желязкова допълва призовата тройка в конкурса ни за фантастика и фентъзи „Вечност". Подаряваме ви това четиво за хора с богато въображение и уважение към нестандартното, което впечатли и екипа на Списание 8.
Кpасотата на подводния свят

Кpасотата на подводния свят

Димитър Голодов ни кани на фоторазходка