Подкрепете ни!




Списание 8, брой 10/2017 г.

Списание 8, брой 10/2017 г.

Вижте темите от новия брой!

Хапче от вода?

Тема на броя
От Евгения Михайлова и Иван Т. Тодоров
Какво ще кажете за един свят на бъдещето, където няма да е нужно да пием лекарства, защото ще можем да зареждаме с положителни ефекти... обикновена питейна вода? Звучи чудесно, нали? Само че това не е бъдещето, а вече напълно възможното настояще, защото е факт решителният пробив, който позволява да предадем информационното съдържание на всяко биоактивно вещество в безвредната течност на живота. Трудно за вярване, но работещо, както ще се убедите сами от страниците във водещата тема на новия брой на Списание 8.
В началото на това направление стои работата на един български учен, който все още не е получил заслуженото обществено признание. Ст.н.с. Милчо Янбастиев пръв описва влиянието на спектрите на различни вещества върху фармакологичното действие на някои лекарства. Впоследствие технологията е развита и днес – благодарение на ситуирания отново в България международен фонд DST, всеки може да изтегли спектъра на дадено лекарство от специализиран сайт, да го запише на диск и, прехвърляйки след това данните в чаша вода, да се убеди сам, че макар да звучи фантастично, технологията е факт. 
Ще надникнем в основите на метода, за да се убедим, че той наистина работи. А допълнителни аргументи ще ни даде д-р Марина Логвиненко, която повече от 2 години прилага терапията с вода, заредена с информационни копия на медикаменти. И вече има десетки впечатляващи случаи, като например пациентка с тежко автоимунно заболяване, която забременява въпреки че изглежда невъзможно, болен от хепатит С, който се подобрява за броени дни, сериозни резултати при страдащи от диабет и кисти. Според лекарката информационното копие допълва и засилва ефектите от лекарството. 
Медицината на бъдещето вече е тук, убедете се сами от новия брой на Списание 8!


Гуру Йоги Тан: Лъвът ще изреве!

От Добрин Кашавелов
Гуру Йоги Тан вече 7 години е тясно свързан с България. По негова инициатива десетки негови ученици у нас „засадиха" 7777 кристала, заредени с енергиите на любовта, благодарността, на желанието за благополучие и единство на България. Кои са силните и слабите страни на народа ни според духовния учител? Какво бъдеще очаква страната ни и какви са истинските таланти, с които се отличаваме? Отговорите на гуру Йоги Тан четете в специалното интервю на страниците на Списание 8.


Иваил цар

От Стоян Николов – Торлака
Да, той е велик владетел, авантюрист, воин, личност без аналог в историята не само на българското Средновековие. Оказва се обаче, че много от нещата, които сме учили за великия български владетел, всъщност са доста далеч от това, което знаят историците. Дори като се започне с името му. Проучването на единствения текст, в който то се споменава, показва, че царят се е казвал не Ивайло, а Иваил. Какво още знаем за владетеля и защо е невъзможен образът на селския цар, който познаваме от учебниците, ще ни разкаже Стоян Николов – Торлака. Писателят и историк преди броени дни издаде първата част от романа си „Иваил цар", а ние ще я подарим на първите 40 от вас, които си направят едногодишен абонамент за Списание 8 след 8 октомври 2017 г. 


Сто години небеса

От проф. Димитър Недялков
В първата война в историята, в която самолетите стават част от бойните действия през 1913 г., българските и турските пилоти не са снабдени с оръжия и се „разминават", ругаейки се едни други. Скоро обаче нещата стават съвсем различни. Точно преди столетие първите изтребители, призвани да защитават София от неприятели, се отправят към небето, за да извоюват една знаменита въздушна победа срещу британските противници. Какво се случва и защо имаме основание да се гордеем от впечатляващия юбилей, ни разказва най-възрастният действащ военен пилот у нас, преподавателят във Военната академия полк. проф. Димитър Недялков.


Бялата подводница

От Михаела Ценкова
След небесата, поемаме към дълбините под водата... без да напускаме столицата. В медицински център „Оксилайф-София" ни очаква модерната барокамера, която може да върне здравето при редица здравословни проблеми и дори да ни разкраси. Налягането се повишава, постепенно в камерата се включва кислородът, за да ни зареди за следващи приключения, а по пътя към дълбините ни води управителят на отделението по хипербарна кислородна терапия д-р Румен Златев.


Корени от глухарче ме спасиха

От Александра Зидарова и Красимир Нанев
Когато Венета Никова не се чувства добре и търси помощ от гинеколога си, а той ѝ казва, че има 6-сантиметрово раково образувание, за което медицината не може да ѝ предложи операция, тъй като тя би донесла и допълнителни рискове... жената решава да опита нещо различно. И само месец по-късно образуванието е изчезнало. Тайната на промяната? Корени от най-обикновено глухарче. Което обаче се оказва много полезен източник на здраве, както ще допълни във втората част от материала потомственият природолечител Красимир Нанев.


Интегрално подхранване

От Христо Стефанов
Проектът „Интегрално подхранване" (NutriQ) на Олег Черне е система за навигация в света на храната. Екипът на NutriQ създава „кристалните есенции" – иновация в света на хранителните добавки, имаща за цел да укрепи, възстанови и активизира човешката ДНК, така че тя да оперира със своя максимален капацитет. С помощта на швейцарски учени Черне и българският екип създават серия от над 50 уникални продукта. Близо 12 г. след началото на работата по тях те вече са на пазара. Четете за какво става дума в октомврийския брой на Списание 8.


Да сготвиш Бисмарк

От Женя Милчева
Дедо Скръц ни посреща в автентична носия в уютния си дом, за да ни припомни, че най-плътният и докосващ сърцето вкус е този, който ни връща към миналото, към детството, към традицията. И още нещо, човекът зад колоритния прякор – Цветан Дочев, има важната роля да ни усмихне... при това не на гладен стомах. Врачанският зевзек ще нахрани чувството ни за хумор с лафове от Северозапада и стомасите ни с автентични местни гозби, приготвени тъй, както само бабите и дядовците умеят. 


Хора и улици

Когато настоящето неусетно се трансформира в минало, а бъдещето заслужава част от колорита на изпитаното, на помощ идва фотографията, която улавя красивите мигове на истинския живот. Каним ви на продължаващото вече 40 години пътуване с майстора на черно-белите снимки Милан Христев. Участвал в повече от 200 общи изложби и над 20 собствени, той вече 4 десетилетия улавя духа на хората, улиците, градовете и селата в България.


РеГениално

От Георги Караманев
Хората, търсещи нов екологичен модел, който използва възможностите на модерните технологии, са вперили погледите си към един квартал на Амстердам, където до края да следващата година се очаква да приюти първите си жители пионерният квартал, въплътил концепцията „РеГен". В нея отпадъкът от всяка страна на живота се превръща в ресурс за следващата и в резултат селището произвежда повече енергия, отколкото потребява. Ще проработи ли иновативната и прекрасно звучаща идея и как точно е устроен градът на бъдещето?


Не бъди кисел!

Верните приятели на „8" добре знаят ролята на алкално-киселинния баланс за доброто здраве. Заобиколени от стреса, поддали се на нездравословното хранене и вредните навици обаче, често изпускаме този фактор от контрол. И тогава изниква ключовият въпрос дали щетите са обратими и как бихме могли да върнем нещата в рамките на позитивното, да се спасим от тежките проблеми, които може да ни докара киселинната среда, която сме създали в собствения си организъм?



Задължително в аптечката

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Маслото от лавандула е най-използваното в глобален план и това съвсем не е случайно, както ще разберем от традиционната рубрика „Здраве от природата". 8 са основните фактори, заради които е добра идея винаги да имаме на разположение ценното масло на уханното лилаво цвете. То ни освобождава от стреса, помага да се справим с болката и възпаленията, осигурява здрава кожа, нормално кръвно налягане и стойности на кръвната захар.



Шого Кариядзаки: Розата е живот

От Веселина Джумбева
Започваме и завършваме колоритния си разговор със специалиста по икебана с темата за розата. Тя освен символ на страната ни е и любимото цвете на световноизвестния аранжор. Езикът на цветята е уникален и универсален, в него има правила, които си струва да познаваме, и предизвикателства, които правят живота ни по-пъстър. В това ще ни убеди не по малко колоритният японец в интервюто, което ви представяме.


Срещите ми с Бялата жена 

От Гергана Димитрова
След като в брой 8/2017 подробно ви разказахме за самодивите и това как образът на прекрасните и опасни изкусителки е оцелял до наши дни, се оказа, че има какво да се допълни. Нашата читателка Гергана Димитрова ни разказва за своите невероятни срещи с Бялата жена, самодивата, която като дете я е изплашила и развълнувала, а след това, като възрастна, дори е спасила живота ѝ...


Владислав Варненски

От Иво Владимиров, „Българска история"
Едва 20-годишен си отива от този свят полският владетел, най-дълбоко свързан с българската история. В средата на XV век условията в Европа стимулират повеждането на кръстоносен поход, който да освободи християнските европейски земи и да отпрати надалеч поробителите. Уви, героичното начинание завършва печално близо до днешната ни морска столица, а както винаги, историята оставя логичния въпрос дали при по-различно стечение на обстоятелствата, миналото не би тръгнало в по-различно русло...


Витална Витоша

От проф. Златозар Боев
Уж познаваме добре близката до София планина... а дали подозираме, че някога по склоновете ѝ са бродили лосове и якове, доведени тук, за да създадат потомство и да станат част от екосистемата? Предполагаме ли, че 236 вида птици чуроликат из уж малката и култивирана Витоша? Много любопитни факти, свързани с пъстрата животинска история на крайсофийската планина ще ни разкаже в рубриката си зоологът проф. Златозар Боев и помощта и на илюстрациите на Георги Пчеларов и снимките на Тихомир Младенов. 


Какво да ги правиш?!?

От Мариян Петров
Мъжете и жените не могат едни без други и едни с други. А фантастичният разказ на известния с фантастичното си чувство за хумор автор ще ни отведе в един свят, където жените вярват, че контролират и единствени владеят магията, а мъжките демони не се свенят да седнат на чаша ракия и сладка приказка в уютна софийска квартира...

Корени от глухарчета ме спасиха

Корени от глухарчета ме спасиха

Раково образувание с размер 61 милиметра изчезва само за месец