Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2019 г.

Как да ни стига времето

Как сме се оказали в надпревара с четвъртото измерение и можем ли да го превърнем в свой съюзникКак да ни стига времето

Михаела Ценкова, Жени Милчева, Найден Колчев
снимки: Добрин Кашавелов и iStock
Бързаш, закъсняваш... Няма време! Не смогваш с работата, но винаги можеш да отделиш час за приятелите. Крайният срок е зад ъгъла, но ще се захванеш със задачите утре. Или може би вдругиден? Ти си гений на отлагането.  Защо времето не ни стига? И защо това е проблем?

Как да използваме рационално този ценен ресурс, е въпрос, който хората си задаваме, откакто свят светува. Защото се оказва, че от способността ни да го управляваме зависят здравето, богатството и щастието ни. На следващите страници споделяме с вас  някои полезни техники за тайм мениджмънт.Таня Иванова, психолог:
Ценим го, защото сме смъртни... Доброто планиране е свързано с осъзнаването на това колко точно контрол имаме и върху кои неща. С малките лесни задачки си създаваме вътрешна увереност, нужна ни, за да се захванем с големите.Експертът Надежда Михайлова:

Времето не ни стига, защото искаме всичко и го искаме веднага!
Неспособните да планират  имат проблем със свръхамбицията - искат и това, и това... Една мечта става цел с конкретна дата в календара.


Опасна ли е 5G технологията?

Какво ще спечелим от свръхбързата мрежа и какви рискове носи

Таня Николаева,  Иван Тодоров, Елена Тодорова
Супербърз мобилен интернет на телефона. Самоуправляващи се автомобили. По-интелигентни градове. По-качествен стрийминг на филми, музика и игри. Това са само част от технологичните промени, които ни обещава петото поколение стандарт за клетъчни мрежи, известно като 5G. Защо обаче въпреки предимствата си новата технология поставя пред себе си повече въпроси, отколкото отговори, сред които и най-важния от тях: крие ли риск за здравето ни?Проф. Георги Милошев:
Радиовълните късат ли ДНК? Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви.


Умът командва материята

Съзнанието може да въздейства на неживи и отдалечени обекти, доказват американски и съветски проучвания

Кирил Орлов
Според научни изследвания, проведени в Принстънския университет в САЩ от края на 70-те години докъм 2007 г., човекът може да влияе на материята със силата на мисълта. Множество експерименти са доказали, че менталните сили са в състояние да се намесват в работата на електронните механизми, физическите обекти и дори да променят метеорологичната ситуация в определена географска област. Д-р Петър Стефанов:

Телепатията се тренира, упражнявайте се! Торсионните полета или частиците на тъмната материя може би обясняват психокинезата.
.


Българинът, който спря атомната война

Проф. Кръстьо Кръстев конструира устройство, което засича навсякъде по Земята всеки ядрен взрив. Това позволява на държавите да се контролират взаимно

Кирил Орлов
Българският учен се ползва с огромен респект не само сред научните среди, но и сред политическите и правителствените кръгове на САЩ. Всички губернатори го познават. Нееднократно по различни поводи се среща и с  президентите Труман, Никсън и Кенеди. Изнася доклади на авторитетни научни форуми. В „Принстън“ се среща с Айнщайн, с когото обсъждат нови посоки за приложение на Ефекта на Кръстев. Участва като съветник на Женевската конференция по разоръжаването. Ученият заявява своята позиция, като подкрепя програмата на президента Айзенхауер „Атомът за мирни цели“ и в публичните си изявления обръща внимание на факта, че ядрената надпревара поставя на карта бъдещето на цялото човечество и планетата.Сами ли сме във Вселената

Орел, Рак и Щука разсъждават трябва ли човечеството да напусне Земята и защо не сме срещнали братя по разум

Николай Теллалов
Познавате известния писател фантаст Николай Теллалов от изключителните му разкази, които сме публикували неведнъж в Списание 8. Той е наш любим автор и заради проникновените му анализи за предизвикателствата на съвременната епоха, когато изкуственият интелект и космическите одисеи са все по-малко фантастика и все повече близка реалност. В този брой поместваме въвеждащия текст към поредицата му „Фантастично пътешествие”.
Предстои ви вълнуващо приключение с полета на въображението и гмуркането в дълбоките въпроси на съвремието и бъдещето, през които само неповторимият ум на Николай Теллалов може да ви преведе.Живко Джамяров: Живата храна лекува!

Ганета Сагова
На ръба на смъртта разбрах, че единственото нещо, което си струва в този живот, е да вършиш добри дела, казва съоснователят на храните за здраве Аncestral Superfoods и на ресторанта за ценители Soul Kitchen.


Царството на амазонките

Според древногръцката митология войнствените жени си премахвали дясната гърда, за да не им пречи при стрелбата с лък. Една от цариците им носи тракийско име

Снимка: Марин Каравелов за Фондация „Тракия“
Кои са били митичните амазонки? Съществували ли са наистина? Защо образът им е извор на любопитство и удивление през Античността, а и след това? Защо и до днес историите за мистериозното женско племе продължават да вълнуват  историци, археолози, а и любопитната публика?

Пълна ремисия

В медицинските досиета никой не се интересува от оздравелите и как е станало това чудо. Има обаче 9 фактора, които могат да преборят рака

Онколожката Кели Търнър се сблъсква с необясними случаи на пълна ремисия, когато хората успяват да победят рака там, където традиционната медицина остава безпомощна. Научната общност напълно игнорира тези „аномалии“ и няма задълбочено проучване какво стои зад изцеленията. Ето защо д-р Търнър се пита: лечим ли е всъщност ракът? Интервюира над сто напълно излекувани и анализира над хиляда случая на пълна ремисия. В резултат формулира девет фактора, които могат да помогнат на болните от рак да обърнат хода на болестта и да си върнат обратно живота. Описва ги в бестселъра си „Пълна ремисия. Как да победим рака напук на всичко“. Представяме ви кратък откъс от него.Киселият убиец

Остаряваме и се разболяваме от киселинни отпадъци в тялото

Явор Жеков, илюстрация iStock
В здравото тяло не само кръвта, но и повечето телесни течности са леко алкални, а тъканите – добре наситени с кислород. Това, по което преценяваме дали един организъм е киселинно претоварен, е рН на урината.


Умори умората

Стресът разболява надбъбречните жлези. Как да се предпазим?

Станислава Цветкова, снимки Добрин Кашавелов
Болка в мускулите, главоболие, безсъние. Липса на енергия и неспособност за концентрация. Често и съвсем логично отдаваме тези симптоми на стреса, с който се сблъскваме всеки ден в забързаното ежедневие и динамичната работна среда.  Вземаме ли обаче мерки за неговото преодоляване? Срещаме се с лекаря милена коцева, която ни разяснява, че продължителното му пренебрегване води до сериозни здравословни проблеми, при които надбъбречните жлези отслабват толкова много, че не могат да отговарят на нуждите на организма. Състоянието се нарича синдром на надбъбречната умора и води до сериозни последици за тялото. За щастие, има лек…Аязмото на Аполон

На остров Св. Иван, където преди 9 г. екипът на проф. Казимир Попконстантинов намери мощи на светеца, тази година откри аязмо с вода на 1500 години.

Проф. Казимир Попконстантинов, снимки Елена Стойчева и Веселин Григоров, архив
На остров Св. Иван, където преди 9 г. екипът на проф. Казимир Попконстантинов намери мощи на светеца, тази година откри аязмо с вода на 1500 години. Неговата история обаче ни води още по-назад във времето, когато изворът най-вероятно е бил част от предхристиянски светилищен комплекс с фар. Дали този фар не е изчезналата прословута статуя на Аполон, която е била от бронз, висока 13,20 м, дело на известния скулптор Каламис, за която пишат древните автори?  Всички следи водят натам... Ето какво разказа, специално за читателите на Списание 8, проф. дин Казимир Попконстантинов, който от години работи на острова в екип с доц. д-р Росина Костова, и двамата от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, и Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол.  Стани Електроцентрала

С фотоволтаици на покрива си независим, получаваш евтин и екологично безвреден ток

Идва ти да забегнеш да живееш вдън горите, но не искаш да се лишаваш от благините на цивилизацията. Закъде си без ток – едно кафе не можеш да си направиш? Или ти е писнало от номерата на енергото, но не можеш да се откачиш от него по същата причина. Да си хем енергийно независим, хем да имаш ток „на корем“, е възможно. На ход са фотоволтаиците.РазБИРАш ли ме?

Разговорник за начинаещи хмеломани

Велина Баева, снимки Shutterstock
Всеки има своите истории с бира – дали ще е полепналата с пясък изпотена бутилка, носеща смесен аромат на хмел и море, дали ще е петъчният разтворител на напрежение в зелено стъкло, или пък зимната идилия с цвят на тъмен шоколад и уюта на любимия бар, където всички те познават... Да, бирата ни е приятелка, при това много стара – още от времето на фараоните в Древен Египет, а може би дори и от по-отдавна... Но познаваме ли се добре? Знаем ли от какво се прави? Какви стилове пиво има, kакво значи „крафт бира“ и къде да я търсим в България? Предлагаме ви да седнете удобно, да си поръчате една голяма наливна и да се оставите да ви разкажем.

Градски космос

Списание 8 тръгва на околоградско пътешествие!

В следващите редове ще ви поведем на разходка из улиците на София, за да ви разкажем за нашите любими места, в които да хапнете вкусно и здравословно, да изпиете чаша ароматен чай или кафе, да се заредите с енергия, да изпълните сетивата си с култура в някое скрито кьоше или пък да откриете нещо ново за себе си. В новата ни рубрика „Градски космос“ ще ви отведем в съзвездията от уютни ресторанти, кафета, йога студиа, центрове за духовни практики, както и много други тайни планети в галактиките на безкрайната градска вселена.
Сега идва ред на Бар Спутник, ресторант Багри, Ракета Ракия Бар.

Четете още в броя разказа „Въпрос на версия" на Невена Елисеева - поощрителна награда в конкурса за разказ „История на бъдещето“, решете актуалната Маркова загадка, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте какво вещаят звездите за вас в астрономическия календар.
Радиовълните късат ли ДНК?

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви
Стани електроцентрала

Стани електроцентрала

С фотоволтаици на покрива си независим, получаваш евтин и екологично безвреден ток. Допълнителен бонус е, че ПроКредит Банк дава рамо за изграждането на 30 KW фотоволтаична инсталация
Живко Джамяров: „Живата храна лекува!

Живко Джамяров: „Живата храна лекува!

На ръба на смъртта разбрах, че единственото нещо, което си струва, е да вършиш добри дела, казва съоснователят на храните за здраве Аncestral Superfoods и на ресторанта за ценители Soul Kitchen
Умори умората!

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем