Подкрепете ни!




Списание 8, брой 10/2020 г.

Ти си хакнат

Мамят ни, гледат ни, подслушват и следят. Можем ли да ги спрем?

Те винаги са стъпка пред нас

Те са млади, прекалено умни и искат да имат лесни пари веднага. Хакерите проникват навсякъде в джиесемите и компютрите ни, а ние все още ги подценяваме

Д-р инж. Гинка Стоева, Владимир Дреновски
  • ВНИМАНИЕ! ХАКЕРСКА АТАКА! Миналата година на Европейския форум по киберсигурност беше направена впечатляваща демонстрация. На видеостена. в реално време бял хакер проникна в чужд мобилен апарат. Участниците станаха свидетели как за броени секунди бяха свалени контактите, прегледани данните и дори набързо бе изпратено съобщение от името на притежателя!? Видимо, устройството си работеше нормално през цялото време, нямаше никакви индикации, че в момента тече „злонамерено“ проникване.  
  • КИБЕРЗАЩИТАТА Е КАТО ГЛАВА ЛУК. Киберсигурността  се изгражда на слоеве,  а престъпниците трябва да плачат, ако се опитат да ги белят, казва Красимир Симонски заместник-председателят на Държавна агенция „Електронно управление“
  • КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ. Главен инспектор Михаил Драгоданов ръководи сектор в отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП. Специализирал e в разследване на компютърни престъпления и онлайн измами. Работил е в съвместни операции с ФБР, Сикрет сървис, Европол и Интерпол и други чуждестранни правоохранителни органи. Вижте негови и на други специалисти полезни съвети.
  • ЕТИЧНИТЕ ХАКЕРИ. „Белите хакери са като бели лястовици – срещат се изключително рядко, но носят надежда за спасение.”  Инж. Ростислав Петров е един от най-добрите хакери у нас. Още от ученическите си години се занимава с тайните на необятната интернет мрежа, от която пристигат игрите, писмата и всичко, от което се вълнува. Увлечението му се превръща в хоби, а хобито - в професия. Учи „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет и продължава да надгражда уменията си с второ висше образование в Лондон. Там получава и своето призвание: етичен хакер (Certified Ethical Hacker).
  • ХВАНАТИ В МРЕЖАТА. 100% сигурност има само в свят без интернет. Обменът на данни и търговията с тях се превърна в златната мина на новото време. Темата е чувствителна и деликатна. От една страна, благодарение на модерните технологии мрежата дава възможност за следене  на извършители на киберпрестъпления, злонамерени атаки срещу личността, терористични актове и пр. От друга страна, етичната граница е много „тънка“ и често оставаме с усещането, че някой ни следи и знае за нас повече, отколкото е известно на родителите ни.
  • КОЙ И ЗАЩО НИ СЛЕДИ? 6 НАЙ-ЧЕСТО (НЕ)ЗАДАВАНИ ВЪПРОСА. Говорейки си за киберсигурност, всичките разкази на жертви на кибератаки, как да се пазим и какви са статистиките относно „белите“ и „черните“ хакери, някак си изпускаме най-пикантната и интересна част на тази така необятна тематика.



,,GSM-ът“ на  родителите ни

Само преди 30-ина години светът бе толкова различен: навън разговаряхме по телефони с фонокарти, които днес са радост за колекционерите

Антон Оруш
Хората винаги са се стремили да направят така, че да могат да говорят и извън дома. Първата крачка в тази насока са монетните телефони, които в България се разпространяват масово след 1934 г. Десетилетия наред монетите и жетоните остават символ на уличната телефония, обаче след тях се появява нещо различно – телефонът с фонокарти.



Стък-мистика

С малко размисъл можем да открием кога се опитват да ни манипулират

Валентин Иванов
Преди няколко седмици журналистите от CNN демонстрираха с едри букви на уебстраницата си пример за откровено неразбиране на математиката и статистиката. За съжаление, явлението далеч не се ограничава нито с тези науки, нито с тази медия, нито дори с политиците, за които ще стане дума по-нататък. Заглавието съобщаваше на читателите, че единият от основните президентски кандидати в САЩ е увеличил преднината си пред другия на цели десет процента. Достатъчно много ли е това, за да заслужи честта да бъде водеща новина?



Гората на Боряна

С нечовешки усилия сама жена спасява от сеч вековна гора до Казанлък. След смъртта й  листата нашепват нейното име...

Йоана Стефанова
Рано сутринта заедно с фотографа на Списание 8 Добрин и експерта от WWF Нели Дончева потегляме към Казанлък, където ще се срещнем с Велчо, съпруг на Боряна и горският на Държавно Горско Стопанство Мъглиж. Двамата се срещат в последната си година на следване в Лесотехническия университет и оттогава са заедно. Велчо е от онези хора, които в мига, в който ги видиш, усещаш от тях да се излъчва някаква доброта – дали заради благия му поглед, или тихия глас, но веднага се чувстваме свързани с него и историята му. С искрена любов и мъка, която се таи в ъгъла на очите му, той започва да ни разказва вдъхновяващата борба на своята съпруга.



Светът е такъв, какъвто мислим, че е!

Ние сме безкрайни същества и можем да препрограмираме погрешните си убеждения, за да живеем хармоничен живот, казва констелаторът с шамански опит Мануел Лерида Декер

Станислава Цветкова
Какво си представяте, когато чуете думата шаман? Ако в главата ви върви на лента холивудски филм, изобразяващ племена, облечени с цветни дрехи и пера, които танцуват в кръг около огън – време е да преобърнем представата ви. Шаманизмът е духовна практика, свързана с нашите емоции и срещана в различни култури по света от древни времена до наши дни. Представлява начин да се свържем с природата, с цялото творение около нас, да направим връзка между видимия и невидимия свят.  За да разберем повече за това знание, разговаряме с Мануел Лерида Декер. По образование е инженер, но истинската страст в живота му е шаманизмът. Изучавайки различните негови течения и съчетавайки ги с работата на системните констелации, той открива собствен път на учене и изцеление – шамански констелации.



Прегърни ме!

Прегръщането засилва имунната система, подобрява кръвното налягане.То е естествен антидепресант и болкоуспокояващо средство

Виолета Георгиева
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Връхчетата на пръстите ни, стъпалата на краката и устните ни са създадени да събират и долавят безкрайната сензорна информация от външния свят за по-нататъшна обработка от мозъка ни. Затова и при първия контакт кожа в кожа тялото ни реагира на няколко нива.



Погледни цвете, разбери кой си!

Дори да ни бие градушка, да ни нападат листни въшки или стеблото ни да се пречупва, имаме силата да родим нова пъпка, казва цветният монах Теофилос

Елена Толстошеева
Сутрин, когато първият лъч на изгряващото слънце озари долината на река Ермс в Германия, цветята обръщат поглед, за да го посрещнат. Там, където тя тихо лъкатуши из тучните ливади край градчето Детинген, един монах запечатва на лента това чудо. Теофилос живее в близкия манастир и става преди изгрев- слънце, за да чете от Словото. То го изпълва, кара го да размишлява, да медитира, да се очарова. Тео пише впечатленията си на лист хартия или направо в WhatsАpp. Стотици хора ги четат, изпълват се с надежда, намират подкрепа. Тео мечтае да отвори очите на хората за божествената красота. Той може да я види в едно цвете, в една усмивка, в един поглед. Най-вероятно заради това му е дадено да ръководи магазин за цветя и да организира семинари, на които учи хората... да разпознават кое цвете са всъщност.



Лек от Балкана срещу короната

Български билкови комбинации бързо подобряват състоянието при вирусна инфекция

Замисляме ли се кой е най-добрият метод за здрав имунитет? Може би именно онзи, който са ползвали нашите предци, живели по българските земи. Билките! Синергичните комбинации от билкови екстракти се оказват отличен избор в условия на вируси, особено когато са произведени с внимание, любов и истинска грижа за здравето на хората.



Има ли лек панацея?

Съветите на биохакера Албина Фабиани

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини
Редовните читатели познават Албина Фабиани - както от рубриката й от 2018 г., така и от „Програма Нова клетка“, която е върнала здравето и младостта на хиляди. Албина е специалист по нутриционална епигенетика, истински новатор в медицината. Тя разработва хранителни режими и формули, които връщат енергията в човек и той сам се лекува.



Радиоактивен слон до Джерман?

Експедиция 8 събра фосили, които разказват за живота преди 15 млн. години

Йоана Стефанова
Заедно с професор Бойко Рангелов и доцент д-р Владимир Бозуков тръгваме на палеоекспедиция, за да разберем как е изглеждала земята ни преди милиони години. Планирали сме няколко спирки, но най-важната ни цел е село Сатовча, намиращо се в Западните Родопи. Там е най-богатата локална палеофлора на територията на България. Земята крие в себе си безброй фосили, разказващи ни какъв е бил климатът и какви растения са виреели. Средата на август е, слънцето жарко напича, но всички сме въодушевени да се върнем назад във времето и да видим какво крие то...



Боядисай стена, промени живота си!

Натуралните мазилки  убиват микробите, пречистват въздуха, красиви са, дават енергия и радост

Знаете ли, че най-големите дълголетници в България са от определен район в Родопите?
Единствената съществена разлика в условията им на живот с хората от съседните села е наличието на зеолитни камъни в зидарията на къщите. Зеолитът е минерал, известен с пречистващите си качества в цял свят. Основните залежи на зеолит в Европа са в България и Австрия, като страната ни изнася чак за Япония, където още се борят с радиацията от последната катастрофа с АЕЦ. Събирайки тези факти, Николай Русанов, собственик на „Брезза ди колори” ООД – фирма за натурални мазилки, решава да създаде уникален продукт – мазилка от вар и зеолит. Тя ще има естествен, много бледозелен цвят и ще укрепва здравето.  Ще се появи до месец.



Залезът на Слънцето

След 1 млрд. години температурата на Земята вече ще е 70 градуса, но човечеството ще може да се премести на луните на газовите гиганти или на планетите джуджета

Цветомира Бекриева
Нашата галактика Млечен път съдържа няколкостотин милиарда звезди. Всяка от тях се захранва благодарение на термоядрен синтез - реакция в ядрото, при която при огромно налягане и чудовищни температури два атома водород се сливат и образуват един атом хелий. В процеса се отделя голямо количество енергия - както светлинна, така и топлинна. Като всеки вид гориво обаче енергията, генерирана в недрата на звездите, подлежи на изчерпване. След 4,5 милиарда години такава участ очаква и нашето Слънце, на което дължим гостоприемните условия за живот на Земята. Какво означава това за човечеството и за нашата планета?



Стивън Хокинг – с поглед към звездите

Прекарах 2/3 от живота си, усещайки смъртта, надвиснала над мен. Всеки ден можеше да ми е последен, затова развих силното желание да оползотворявам всяка една минута.

Йоана Стефанова
На 8 януари 1942 година, точно 300 години след смъртта на известния физик Галилео Галилей, в Оксфорд, Великобритания се ражда човек, чийто ум ще пропътува милиарди години и необятни разстояния в търсенето на отговори, които завинаги ще променят света и човечеството. Професор Стивън Хокинг отдава живота си на науката и със своя несломим дух не само променя живота на милиони хора по целия свят, но и доказва, че умът наистина няма граници.



Първият полярен изследовател

През IV в. пр.Хр. гъркът Питей стига до „края на света”, където слънцето не залязва, но никой не му повярвал

Радослав Райков
Робърт Пири, Руалд Амундсен, Ото Свердруп, Фритьоф Нансен – имена на големи полярни изследователи, всичките от северните държави, всички от ХIХ и ХХ век. Първият достигнал Северния полюс, а вторият изпреварил Скот с 34 дни на Южния. Но кога започват полярните изследвания и кой поставя началото им? Беликсхаузен и Лазарев? Джеймс Кук с второто си околосветско пътешествие? Викингите? Келтите?



Пресветлата

Заради епидемичните мeрки сега е моментът да акустирате в скъпоценната и неповторима Венеция

текст и снимки Николай Генов и Румяна Николова



Възкръсването на България

проф. дин Милко Стоянов Палангурски
Още отеква камбаненият звън от 22 септември – Деня на Независимостта на България! Камбаните бият, за да ни събудят -  за да си припомним, че България е над всичко. Забравихме, че само обединени можем да се справим с всички предизвикателства и да бъдем истински независими. Защото свободата не се печели веднъж завинаги, тя се отстоява всеки ден. За да почерпим сили от миналото, помолихме проф. дин Милко Стоянов Палангурски да ни разкаже за съдбовните събития от 1908 г.  Както казва Симеон Сакскобургготски: „Нека се поучим от историята – само обединени сме били успешни!”.

Четете още в броя разказа „Слугата на Врабчетата" на Петър Манолов, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте какво вещаят звездите за вас в астрономическия календар.
Има ли лек панацея?

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини