Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2009 г.

Списание 8, брой 11/2009 г.

Земята се топи
Глобалните климатични промени са най-голямото предизвикателство пред човечеството днес. Ледът на полюсите може напълно да изчезне до 2028 г., става ясно от доклад на ООН. Много вероятно е България да попадне в субтропичния пояс, предупреждават учените от БАН. През декември на среща в Копенхаген световните лидери ще се опитат да ограничат вредните емисии в атмосферата.

Пилот на МиГ-21 преследва летяща чиния
От Галя Кларк
Кап. Петър Петров разказва за срещата си с мистериозен обект в небето над България. Светещата чиния за няколко минути блокира уредите на самолета му. Връзката с командния пункт се възстановява чак когато пилотът изключва оръжията. Операцията по преследването се ръководи лично от тогавашния шеф на военновъздушните сили ген. Михо Михов.

Доц. Леандър Литов: ЦЕРН ще покаже има ли път назад във времето
От Светлин Петров
След година на поправки заради сериозния инцидент големият ускорител в ЦЕРН отново се подготвя за работа. Ще можем ли един ден да пътуваме назад във времето? В колко измерения живеем – 4 или 10? Съществува ли наистина частицата на Бога? Може ли в ЦЕРН да се появи черна дупка, която да погълне Земята?

Епигенетика: Ние сме начинът, по който живеем
От доц. Георги Милошев 
Човечеството стига все по-напред в разбирането на собствените си гени. И вече се изправяме пред въпроса – как ги променяме. Защо двама еднояйчни близнаци не страдат от едни и същи болести въпреки еднаквото си ДНК? Оказва се, че гените ни зависят от начина на живот и това откритие дава началото на нова наука – епигенетика.

Врата на времето
От Георги Христов
Белинташ – древното тракийско светилище, е мистериозно място, обгърнато със загадки. Според някои то е портал за комуникация с други светове. Има много неща, които не знаем за Белинташ и за загадъчната плочка на тракийския бог Сабазий, намерена тук.

Около света със 17 долара и колело
От Наско Атанасов
Индиецът Сомен Дебнат потеглил на околосветско пътешествие с колело, за да разказва за културата на страната си и за борбата със СПИН. Въпреки че е бил пленник на талибаните в Афганистан и е нападнат от бандити в София, той продължава да вярва в добротата. 
Кое го кара да продължи напред? Какво мисли за нас мъжът, видял толкова много места по света? 

Пречупен кръст на парите 
От Костадин Христов
Свастиката се появява на банкнотите доста преди Хитлер да я приеме за собствен символ. За първи път това се случва в Русия, в навечерието на Октомврийската революция.