Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2010 г.

Списание 8, брой 11/2010 г.

Море от боклук

От Венелина Величкова

 

Годишно в България се събират 3 500 000 000 килограма боклук. Това значи, че на всеки един от нас се падат внушителните 500 кг. Едва 4% от всичко се рециклира, като причината за това е, че почти никой не изхвърля в специалните контейнери това, което би трябвало. Друг от основните проблеми е, че хората не са информирани за ползите от рециклирането. По темата има много митове и е трудно човек да се ориентира коя вещ как би могла да получи нов живот. 

 

 

Контакт сменя бензиновата колонка

От Драгомир Антонов

 

Колите, движещи се на ток, вероятно са решението на бъдещето. Само за 2евро те могат да изминат 100 километра. Все повече от големите автопроизводители се насочват към електромобили. Не е случайно, че първите "шофьори" на моделите на "Шевролет" и "Пежо" са американският президент Барак Обама и испанската кралица София.

 

 

По пътя на Фо

От Румяна Николова и Николай Генов

 

100-дневното приключение по пътя на будизма в Китай ще ви отведе до изумителни произведения на изкуството. Можете да видите и почувствате огромните и въпреки това изящни статуи на Фо, както по тези места наричат Буда. За да стигнете до митичния манастир Шаолин, където легенди и действителност се преплитат по неповторим начин.

 

 

Лечебното теке на белопишещия баща

От Даниела Георгиева

 

Текето в село Оброчище, недалеч от курорта Албена, крие неподозирани възможности. Мястото някога е било тракийски храм, а с годините се превръща в духовно средище и един от най-енергийните центрове у нас. Тук вероятно е погребан Ак Язълъ баба, 215-сантиметров гигант, духовен учител за дервишите.

 

 

Екзорсистът Хосе Фортеа: Ангели и демони съществуват!

От Ивайло Харалампиев

 

Дяволът не е просто някаква фикция или инфантилен образ, категоричен е Хосе Фортеа. Испанският католически свещеник е сред малкото, които успешно извършват ритуала по екзорсизъм. Според него съвсем не са много хората, които наистина са обладани от демон и те могат да бъдат спасени само с вяра. Нужни са молитви, които могат да продължат от половин час до няколко месеца, а всичко приключва с нечовешки вик, казва още отецът. 

 

 

10 см до живота

От Георги Караманев

 

Само за няколко месеца кампанията в помощ на Ели, която се нуждае от сложна операция в чужбина, се превърна в лавина. Тя страда от рядко заболяване, почти непознато на лекарите у нас. Нужни са сериозни средства, за да замине за сложна операция по удължаване на червата в Бостън. Кампанията за събирането на парите включва какво ли не – изложби, концерти, спортни състезания...

 

 

Животни на фокус

 

Фотографиите на Марчин Навроцки меко казано впечатляват. Птиците и другите диви животни в тях са с изумително излъчване, като че ли всеки момент ще проговорят. Те са и най-добрият начин да се подготвите за онова, което предстои – фотоизложбата след конкурса на Списание 8, ОББ и Булфото "Дивият свят на България". Тя ще бъде открита на 17 ноември на Моста на влюбените до НДК.