Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2012 г.

Списание 8, брой 11/2012 г.

Пегол: тайнствената енергия
Тема на броя
От Георги Караманев
През 80-те и 90-те години на ХХ век изобретателят, химик и лекар проф. Стефан Найденов показва нещо изумително – само с няколко капки странно зелено вещество той превръща водата в съвършено гориво. С помощта на специално обработен паладий пък показва изцяло нов тип управляем студен ядрен синтез. Технологии, които можеха да променят света...

Растенията ви надушват
От Георги Балджиев
Кукувичата прежда е растение, което фермерите не обичат, защото е паразит по доматите. Наскоро обаче то показа пред учените една уникална способност – може безпогрешно да надушва гостоприемника – първият сигнал, че растенията притежават сетиво за мирис.

Живата книга
От Мария Бончева
В България все още малко хора познават името и учението на Омраам Микаел Айванов. По поръка на своя учител Петър Дънов той отива във Франция да разпространява учението на Всемирното бяло братство. Благодарение на него хиляди души по света играят паневритмия, пеят песни на български език и посрещат изгрева с поздрав и молитва, често отново на български.

Българският фън шуй 
От Мария Георгиева
Предците ни са имали дълголетна връзка с Изтока и затова съвсем не е чудно, че днес сред традициите ни откриваме толкова много сходства с нашумялата система фън шуй. Домашното духче от фолклора например е символ на същата енергия, основна за учението, която съхранява дома и управлява силите в него.

Тайната на занаятите
Дългоочакваните победители от фотоконкурса на Списание 8, ОББ и Булфото вече са ясни. Разгледайте някои от най-добрите снимки, показващи многообразието и традициите, свързани със занаятите в нашата страна.

Живите камъни
От Катерина Борисова
Скали, които растат с няколко милиметра за седмица и дори могат да се възпроизвеждат. Това предизвикателство пред рационалната мисъл се намира съвсем близо до нас – в съседна Румъния. Камъните, наричани трованти, са туристическа забележителност, която си струва да се види, а и истинска загадка за науката.

Избери Русата мома
От Георги Караманев
Русе е портата, от която днешният ни модерен свят прекрачва в България. Толкова много са нещата, влезли в страната ни през най-голямото Дунавско пристанище, че списъкът е почти безкраен. Представяме ви някои от историите, които може да ви разкаже Русата мома, митичната покровителка на красивия град. Поредна стъпка от проекта ни „По нови пътеки с Opel" и Списание 8.

Храмът на Железния баща
От Светлин Петров
Демир баба теке на големи празници като Гергьовден и Димитровден събира на едно място християни, мюсюлмани, алевии. Някога тук имало тракийско светилище, след това вероятно християнска църква, а днес – теке, където според легендата е погребан митичният предводител на алианите Демир баба или Железният баща. Хилядите парченца плат по пътя разказват съдбите на хората, потърсили специалната енергия на това място.

Кантарът убиец
От Георги Караманев
Мнозина смятат, че анорексията е някакъв каприз, а тя може да бъде дори смъртоносно заболяване. Доказва го съдбата на Миглена Димитрова, която след дългогодишната битка успява да победи проблема и днес помага на други момичета, изпаднали в подобна беда. Да тежиш едва 40 килограма и да продължаваш да си дебел в собствените си очи...

Да не излезе солено
От Ваня Ирибаджакова
От солта на живота до бялата смърт – често се отнасяме към бялата подправка с крайни отношения. И наистина – както прекаляването със сол, така и пълната й липса могат да донесат сериозни здравословни проблеми. Каква е точната доза? Как да се ориентираме във все по-широкия избор от различни типове сол на пазара? Откъде всъщност се вземат те? 

Когато си отиде лятото
От д-р Славян Стоилов
Дните се скъсяват, а с това идва и неприятната гостенка – депресията. По-малкото слънчеви часове през есенните и зимните месеци са истинско предизвикателство за тялото и душата ни, на което медицината обръща все по-голямо внимание. Пълно решение за проблема не е открито, но някои са доказано ефективни – като например излагането на все повече слънчева светлина. Нека заедно победим сезонната депресия!

Морските пари от планината
От доц. Иля Прокопов
В село Скребатно в Западните Родопи е открито съкровище от монети, изсечени на остров Тасос. На пръв поглед нищо особено, но... какво ли правят хиляди пари от дребни номинали толкова далеч от мястото, където са създадени? Време е за един исторически пъзел, в който ви предлагаме няколко възможни отговора...