Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2015 г.

Списание 8, брой 11/2015 г.

Без паника!

Тема на броя
От Пламена Здравкова, Катерина Борисова, Женя Милчева и Георги Караманев
Животът тече нормално, по лежерното си ежедневно русло, като че ли всичко е наред... когато изведнъж лодката се обръща. Паническите атаки са психологическият бич на модерното време. Според официалната статистика един от всеки 10, а реално – многократно повече хора, са се изправяли през безизходицата на тежкия момент, когато като че ли целият живот изгубва смисъл. Проблемът може да стане хроничен и буквално да руши най-хубавите страни от живота на всеки. По темата за съжаление не се говори достатъчно, малко се знае и за възможностите да ѝ се противопоставим.
За щастие такива не липсват, във водещата тема на Списание 8 през ноември сме се постарали да съберем разнообразни и полезни погледи към проблема. Две млади дами в разцвета на силите си ще ви разкажат какво е да пострадаш от паническа атака и как тя би могла дори да помогне да намериш изгубения път.
Психологът Красимир Георгиев ще представи методите на модерната психотерапия и приложенията на дихателните техники срещу паник атаките. Неврологът и психотерапевт д-р Ирен Мановска ще ни потопи в генезиса на проблема – в симптомите, за които трябва да внимаваме, и корените, които се крият зад тях. С помощта на неврофизиолога доц. Стоян Везенков ще завършим с един модерен и изключително перспективен метод, който си проправя път у нас: биофийдбек. При него с помощта на модерните технологии и приложението им в невронауките всеки може да намери своя оптимален ритъм на дишане и по този начин да се справя с редица здравни проблеми, сред които попадат и паническите атаки.


Регенерирай зъбите!

От Джорджия Николова
Слънчевото момиче Джорджия представя съветите си за това как да се грижим за здравето на зъбите. Според нея с правилното отношение дори не толкова полезната храна може да ни се отразява добре, а ако се отнасяме правилно към тях, зъбите ни са способни дори да се възстановяват сами от кариесите. Една от техниките, препоръчани от Джорджия, е дъвченето по пропорциите от златното сечение – какво ще рече това четете само в новия брой на Списание 8!


Френските Досиета Х

От Ния Михайлова
Повече от 2000 случая на неидентифицирани летящи обекти излизат наяве, след като френските власти разсекретяват огромна по обем информация. Свидетели на необясними явления стават военни пилоти, както и обикновени хора. Френските документи, свързани с регистрирането на необяснимите небесни явления, впечатляват с методичния си, сериозен и задълбочен подход в отношението към тях, с откритостта на държавата и аналитичността, с която тя се отнася към евентуалните бъдещи срещи с извънземни цивилизации. Подробно ви представяме някои от най-любопитните случаи, регистрирани във френските Досиета Х, в навечерието на научната конференция по темата в София, от която очаквайте още интересни новини. 


Мила ми Венето...

От Неда Антонова
Венета е разведена, с малко дете, когато Христо Ботев я избира за своя спътница. Съвсем скоро след това той отдава живота си на родината, но историята на тази любов продължава далеч след смъртта му. Дни след излизането на нейната книга по същата тема писателката и журналист Неда Антонова ще ни разкаже за забележителната Венета, поредната забравена българка, на която историята все още не е отдала дължимото уважение. Ще се запознаем с една трогателна любовна история, излизаща далеч извън стереотипите, извън страниците на онова, което бихме могли да срещнем в учебниците, дори извън рамките на един човешки живот...  


Смело сърце

От Свилен Георгиев
Огнян Ганчев от село Осмар е майстор на пелина, опитен състезател в спортното ориентиране и една истински мотивираща личност. Въпреки че е с трансплантирано сърце той не се поколебава да тръгне към Монблан – най-високия връх в западна Европа. Огнян участва в редица състезания, упорито работи за повече информираност по въпросите на трансплантирането и с думите и историята си дава своя чудесен пример за това как никога не бива да се предаваме и ще сме щастливи, само ако се научим да се радваме на всеки успех, на малките неща в живота.


Рожден ден и болести

От д-р Милена Георгиева и доц. Георги Милошев
Кажи ми кога си роден и ще ти кажа от какво ще боледуваш – не, тук няма да ви говорим за астрология! Американският учен проф. Никълъс Татонети и колегите му анализират здравните досиета на 1,7 милиона души, за да потърсят зависимост между датата на раждане и риска да се развие определена болест. И резултатът е впечатляващ: при много от диагнозите се забелязва ясна връзка, а може би част от обяснението дава науката епигенетика.


Марс на Земята

От Румяна Николова и Николай Генов
Пустинята Атакама е най-сухото място на планетата. Безкрайната ѝ шир напомня снимките от Червената планета, а приликите са на много повече нива. Затова и много от апаратите, които предстои да отлетят извън Земята, минават изпитания именно в пустинята, разстлала се в Чили и Венецуела. Там ни отвеждат пътешествениците Румяна Николова и Николай Генов, които скоро ще ни върнат в нашата страна, представяйки в уникален двуезичен албум, издаден от Списание 8, „Каменния бряг – дивото сърце на Черно море".


СПА под небето

От Михаела Ценкова
В Марикостиново минералната вода и лечебната кал предлагат здравословна и нестандартна комбинация, която освен че ще помогне за доброто ви здраве, може да ви зареди и с настроение. В това ще ви убеди нашето пъстро пътуване до тази не достатъчно позната СПА дестинация, скрила се сред безброй други интересни забележителности недалеч от границата с Гърция.


Българан е галант

От Иво Владимиров, „Българска история"
Васил Гендов е пионерът, човекът с безброй призвания, който стои начело в историята на българското кино. За съжаление днес няма как да видим създадения от него първи наш филм – „Българан е галант", но можем да се потопим в атмосферата на онези дни, когато киното в романтична аура пристъпва плахо по нашите земи, много преди да се превърне в модерната индустрия, като каквато го познаваме днес.


Западен край

От Борян Ангелов
Навръх деня на Западните покрайнини – 8 ноември, е време да поговорим за  печалната история на това изстрадало парче земя, населено с българи. Територията край Димитровград, Босилеград и Струмица се оказва от другата страна на границата след опустошителния за страната ни Ньойски договор. Телената мрежа разделя населени места, роднини, съдби... дори гробища на селищата, които изведнъж се оказват насред граничната бразда. Редно е да не забравяме и да говорим за съдбата на българите, озовали се в чужбина, и за нелеката им история, която продължава и в наши дни...


Градът на климатичните надежди

От Анета Стефанова
След броени дни светът ще насочи погледите си към Париж, където държавните лидери се събират, за да намерят общо решение за климата. Ще започнем с кратка ретроспекция на тази вече некратка битка за еко ограниченията, които биха могли да ни помогнат да спасим Земята. Ще ви разкажем и за очакванията, с които е заредена предстоящата съвсем скоро среща и възможностите тя да ги оправдае.


Саблезъба наденица

От Мария Бончева
Голото сляпо куче е толкова странно, че дори само външният му вид е предизвикателство за въображението. Но дори по-нетипични стават нещата, когато разберем, че този подземен гризач е единственият бозайник, живеещ подобно на насекомите – в големи колонии, където всеки има своята роля. И още нещо: саблезъбата наденица заради генетична особеност не страда от рак и може би, ако успеем да изучим биологичните ѝ тайни, това ще помогне и на човечеството да се избави от тежката болест.


Лицата на една легенда

От Александър Въчков
В този брой Александър Въчков дебютира на страниците на Списание 8 като илюстратор на рубриката със загадките на инспектор Стрезов. За своеобразно свое представяне историкът, художник, журналистът и преподавателят реши да обедини тези свои различни амплоа, за да ни разкаже любопитната история на легендарния инспектор Стрезов през погледа на многобройните художници, които са създавали образа му.