Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2016 г.

Списание 8, брой 11/2016 г.Извънземни на хоризонта

Тема на броя
От Ганета Сагова и Александър Миланов
10 неидентифицирани обекта с извънземен произход се появяват в небето на Банкок пред очите на руския учен проф. Александър Трофимов. Това става очевидно неслучайно, малко след като той изнася лекция за най-големите предизвикателства пред човечеството, а негови колеги са в контакт с „гостите" в далечен Новосибирск, благодарение на огледала на Козирев. Революционната новина е факт, дългоочакваната среща за първи път е представена в българска медия на страниците на Списание 8. Проф. Трофимов и колегите му от института МНИИКА все още не са готови да разкажат всички обстоятелства около осъществения контакт, но са категорични, че пришълците са добронамерени.
Тази новина обаче, освен че променя изцяло парадигмата на отношението ни към Вселената и към самите нас, поставя и много други съществени въпроси. Тайните космически програми на някои държави, за които разказват достатъчно авторитетни и високопоставени източници, показват, че отдавна сме в контакт с извънземни цивилизации. Дори дължим на тях някои от най-големите изобретения на модерното време. 
Специалистът по космическо право Александър Миланов разглежда юридическите страни на тези срещи. Време е човечеството да бъде признато за отделен субект, което би позволило да сложим край на споровете между държави и други организации от гледна точка на важната кауза да бъдат защитени интересите на всички хора при комуникацията с други светове. 
В брой 2/2014 г. ви разказахме за загадъчните случаи на НЛО, описани в 50 000 разсекретени документа от САЩ, а в брой 11/2014 г. – за многобройните, включително и у нас, срещи с извънземни от четвърти вид. Ето че дойде време за голямата и дълго чакана вест. НЛО се приближи до Земята и се свърза с учени! Времето на скептичното отношение към темата отмина, убедете се сами...


Очакваме ви на 12 ноември в Независим театър в София! За втора поредна година 8 от авторите на Списание 8 ще споделят очи в очи с читателите част от своите безценни практически познания в различни области. По време на целодневното събитие ще си говорим за медицина, изкуствен интелект, здравословно хранене, астрология, хипноза и музика. 


Златото от Дъбене

От Женя Милчева
Многобройните миниатюрни златни предмети, които според консултанта ни д.ист.н. Иля Прокопов може би са най-старите парични средства на човечеството, бяха водеща тема в септемврийския брой на Списание 8. Сега се отправяме към карловското село Дъбене с ръководителя на археологическия обект Мартин Христов, за да научим още за впечатляващите открития, направени там. Оказва се, че намирането на миниатюрните халкички започва с... една среща в бакалията. До днес от земята за извадени над 21 000 златни предмета с общо тегло 650 грама!


Водно огледало

От Женя Милчева
Как водата помага за спасяването на пандите? Как, отново с помощта на животворната течност, ще можем да откриваме СПИН, рак в много по-ранен стадий и други тежки заболявания при човека? Отговорите дава създателката на науката аквафотомика проф. Румяна Ценкова. Българката от години живее в Япония, където разработва уникалните си методики с изключително широко приложение.


Живеем в паралелни светове?

От Ганета Сагова
Маргарита Лет се насочва към регресивната хипноза, след като вече в зряла възраст случайно решава да отиде на курс. Оттогава се посвещава изцяло на това прелюбопитно направление, помагайки на хората да се връщат към миналите си животи и там да намират решения на проблемите от ежедневието. Как човек може да се върне и към... бъдещи животи? Защо според нея, връщайки се в миналото, някои хора се усещат като дървета и животни? Има ли опасност от това хипнотизаторът да манипулира клиента си? Отговорите четете в новия брой на Списание 8!


Повечето хора страдат заради майка си

От Ганета Сагова
Соня Стромер е консултант по семейни и социални проблеми, специалист по  семейните констелации. В специално интервю за Списание 8 тя представя подробно метода и обяснява защо всеки от нас идва на Земята с програми, които е наследил от предходните 7 поколения. И как може да работи с тях, така че да се чувства по-щастлив от живота.


Скритите ГМО

От д-р Светла Николова
Свикнали сме да търсим следите от генетичномодифицирани организми в няколко растителни вида... но се оказва, че е почти невъзможно да спасим трапезата си от ГМО заради несъвършенствата на регламентите за етикетиране. Огромна част от животните например се хранят с ГМО фуражи, без това по никакъв начин да се контролира. За другите храни, в които се крие опасността, за това какви рискове носи и как бихме могли да подобрим контрола – четете в ноемврийския брой на Списание 8.


Насекомо на портрет

Миниатюрния свят на най-дребните животни рисува със своите фотографии Христо Великов. Неговите насекоми, заснети с помощта на специална технология, са като дошли от друга планета. Живеещият в Испания българин представя света на дребните неща в рубриката ни за фотография – „Улови мига".


„Където е най-ужасно, там отивам да тичам"

От Венелина Величкова
Допреди няколко години Краси Георгиев е 100-килограмов мъж, пиещ и пушещ, водещ нездравословен живот... преди да реши, че това трябва да се промени и да започне да тича. Днес ултрамаратонецът участва в състезания – нечовешки предизвикателства към човешката устойчивост. Краси е тичал в над 60 маратона и над 30 ултрамаратона – с дължина над 100 км! В Бразилия завършва 260-километрово състезание, а после пътят го отвежда на надпревара отвъд Полярния кръг при температури под -50оС.


На гости на прабаба

От д-р Славян Стоилов
Държавата с 13 месеца слънце, където доминираща религия е православието. Четвъртата страна, приела християнството, единствената в Африка, непокорявана напълно от колонизаторите. Всичко това е Етиопия, родината на кафето, към която ни повежда в изпъстрения си с хумор разказ лекарят и пътешественик д-р Славян Стоилов. Предстои ни среща с едно много различно общество и за финал – запознанство с... прабабата на всички ни!


Отвъд мъглата, сред дърветата

От Георги Караманев
Село Мугла е скътано между родопските ридове и пази българската традиция, суровия и истински живот на планината. Тук легендите се претворяват в действителност и нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Отново ще потърсим магията на Родопите в самото им сърце. Понякога мъглата крие безкрайни красоти и разчувстващи моменти, които не оставят безразличен нито един българин.


Слънце по радиото

От Георги Караманев
Преди броени дни любители от Стара Загора създадоха първото по рода си у нас изображение на Слънцето, направено в радиоспектъра. Ако идеята им бъде развита, това би ни помогнало след време да следим измененията в лъчите на нашето дневно светило и да се подготвяме своевременно за слънчеви бури.


Към светли бъднини в музиката

От Иво Владимиров, „Българска история"
Панайот Пипков е автор на някои от най-запомнящите се детски песни, с които са израснали поколения българчета. В историята обаче остава завинаги с музиката за химна на светите братя Кирил и Методий. Историята по създаването му, за внезапното вдъхновение, осенило по време на час учителя по музика, е повече от любопитна, научете я от новия брой на Списание 8!


Как ще ги обучим... американците

Възможно ли е една българо-италианска компания само за няколко години да се устреми към световното лидерство в своя сектор? Как с опита на италианците, уменията на българите в дизайна и маркетинга впечатляващата парочистачка EV се е устремила към световния връх? Мотивиращата история за един уред, който дава нова дефиниция на почистването у дома. За това как с умения и амбиция всичко е възможно – дори да покориш пазарите от Монголия до САЩ, разказва мениджърът Стенли Колев.


Джинджифил и вечерна примроза

От доц. Павлина Симеонова и Мила Георгиева
Поредните две изключително полезни масла ни представят двете специалистки в своята рубрика „Здраве от природата". Мощното масло от джинджифил може да се окаже важен помощник в битката със сезонния грип и редица други болести. Вечерната примроза, наричана също и вечерна иглика, пък е идеалното решение за кожни проблеми, при бременност и редица други състояния, свързани основно с ежедневието на нежния пол.


Без сън спомен не остава

Сънят е здраве, всичко го знаем. Но как да разберем дали почивката ни е в норма? Два кратки текста, доказани според специалистите, могат да ви кажат дали сънят ви е достатъчен и пълноценен, или е добра идея да потърсите съвета на специалист.