Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2017 г.

Списание 8, брой 11/2017 г.

Находки под водата

Тема на броя
От Женя Милчева
Как изглежда животът преди 7000 години, съхранен в останки на дъното на Черно море? Поемете дълбоко въздух, потапяме се дълбоко под водата, за да се озовем директно в миналото. Заедно с археолозите ще потърсим на дъното следите от изгубени селища, ще видим кораби, които от векове очакват да разкажат своите истории. Ще ви разкажем за опита на българската подводна археология и впечатляващите ѝ находки край Несебър, Созопол и Китен. Заедно с международната инициатива Black Sea MAP ще надникнем отново под водата с помощта на най-модерните технологии. Ще потърсим още информация не само за човешките следи по дъното на Черно море, но и за миналото на водния басейн и връзката му с цивилизациите, живели по нашите земи. За финал заедно ще помечтаем за създаването на музей на созополския остров Св. Кирик, където да бъдат показани изумителните находки на българската подводна археология.
Каним ви на едно незабравимо подводно археологическо приключение с водещата тема в ноемврийския брой на Списание  8!


Последен поздрав от Сатурн

От доц. Васил Умленски
От дъното на морето поемаме към Космоса. Преди броени дни космическата сонда „Касини" изпрати последен сигнал до Земята, преди да се спусне и да изгори в атмосферата на Сатурн. С това дойде време за равносметка, защото мисията е едно от най-успешните космически начинания на човечеството през последните десетилетия. Благодарение на нея вече знаем много повече за планетата с пръстените, за бурите, бушуващи на нея, и за това кои от нейните луни може би са способни да приютят живот.


Гуру Йоги Тан: Буда е буг ариан

От Добрин Кашавелов
След като в първа част от интервюто си в предишния брой на Списание 8 известният духовен учител ни разказа за впечатленията си от българите и прогнозите си за бъдещето на народа ни, продължаваме интригуващия разговор. За пътя към просветлението, за намирането на истинския учител и за... връзката на Буда и българите – четете отговорите на гуру Йоги Тан в ноемврийския брой на Списание 8


Експеримент: хапче от вода?

Водещата тема в предишния брой на Списание 8 бе за модерна технология, която е способна да прехвърли информационно копие на лекарството в чаша вода и така вместо да гълта хапчета, човек може просто да изпие „заредената" с лекарството течност. Така се елиминират страничните ефекти на химическия препарат и се засилва ефектът му. Съобщихме и за предстоящ експеримент по темата, сега е време да обобщим резултатите. И те още веднъж недвусмислено доказват: информационните копия могат да се предават на разстояние и имат сериозен ефект.


Стражът на Бялата планина

От Михаела Ценкова
На живописния склон на Сакар планина се извисява една древна крепост, събрала в себе си красота и пъстра палитра от колоритни истории. Потегляме на юг към границата и назад през вековете, за да се озовем между стените на Букелон, най-добре запазената по нашите земи крепост от късното Средновековие.


Първият светец воин

От Георги Караманев
Сава Стратилат не е сред най-познатите светци, макар името му да се тачи и от двете водещи направления на християнството. Той не само е първият готски светец, но и първият светец воин на христовата вяра, по чиито стъпки векове по-късно поемат далеч по-познатите св. Георги или св. Димитър. И ето че за първи път мащабно изследване, водено от български специалисти, е на път да възстанови историческата страна от образа на Сава Стратилат – римския пълководец, който избира да не предаде вярата си, заради което е удавен във водите на река Тибър по заповед на император Аврелиан.


Архитектурен словоглед

От арх. Тодор Цигов
Може ли езикът да... строи сгради? Преподавателят в Университета по строителство, архитектура и геодезия ще ни представи на пръв поглед невероятната си, но много добре мотивирана теория, че с помощта на думите можем да моделираме заобикалящото ни пространство. Че ако потърсим в корена на миналото точните пропорции и детайли, сме способни да изградим хармонична градска среда, която да ни води напред към бъдещето.


Милен Русков: Хората избират по-лесните удоволствия пред по-добрите

От Георги Караманев
Дни преди дългоочакваното излизане на екран на филма по „Възвишение" срещаме един от най-харесваните модерни писатели. Кога литературата променя съдбата ни? Какво издава езикът ни за нас, днешните българи? Кои са истинските магии в живота? Емоционалните и мъдри отговори на твореца четете в ноемврийския брой на Списание 8.


Има хляб в тази идея

От Десислава Томова
Един глобален проект, дело на българка, проправя пътища и връзки там, където на пръв поглед е невъзможно. Д-р Надежда Савова-Григорова се озовава в далечна Бразилия, където се замисля, че има едно универсално, надчовешко и символично начинание, в което всички са равни: месенето на хляба. Така стъпка по стъпка се ражда Мрежата от Хлебни къщи, която вече в 18 страни на 6 континента дава шанс за среща на хора от различни култури и възрасти, здрави или с увреждания.


Капка по капка здраве

От Любляна Ковачева
Преди почти 20 години Катерина Димитрова попада в Прага и е на път да изпълни мечтата си да стане моделиер, когато я сполетява неочакван и тежък здравословен проблем. Лекарите са безсилни да ѝ помогнат, дори да дадат правилна диагноза, когато идва една неочаквана среща. Алена Фафкова ѝ открива силата на капките „Енерджи", които не само я излекуват, но и променят живота ѝ. Днес Катерина отново е в България и с впечатляващите билкови капки помага на други хора да се избавят от болестите.


Игли за бебе

От Георги Караманев
Д-р Емилия Михайлова обединява по най-добрия начин възможностите на стандартната и нестандартната медицина, на Изтока и Запада. В медицинския център „Ин-ян" в София с помощта на иглотерапията тя помага на жените с репродуктивни проблеми да забременеят. Акупунктурата, която тя прилага, е особено ефективна при скорошни травми, но може да е от полза и при редица други проблеми, както ще ни разкаже самата д-р Емилия Михайлова. 


Доктор Пирогов

От Иво Владимиров, „Българска история"
Някои имена се превръщат до такава степен в нарицателно, че личността зад тях остава почти непозната. Надали има българин, който да не е чувал за Пирогов, но с какво точно е заслужил славата си големият руски лекар? Освен че проправя пътя на много иновативни медицински методи, в продължение на 6 месеца той е военен лекар и по нашите земи по време на Руско-турската освободителна война.


Изпреварете болестта

От Михаела Ценкова
Мамологът доц. Красимир Катерински ще ни запознае с най-модерните технологии, свързани с диагностиката на рака на гърдата. В това изключително полезно интервю той ще разкаже накратко всичко, което трябва да знаем за опасната болест. В 97% от случаите проблемът може да бъде излекуван, стига да бъде открит навреме, ето защо е от такава жизнена важност акцентът да попадне върху профилактиката. 


Обърни годините

Еликсирът на младостта е мит... или не е точно така?! Истината е, че проблемите, които идват с остаряването, до голяма степен са свързани с окисляването и с това, че трупаме в тялото си киселини, които няма как да разградим. Срещу това обаче вече е намерено решение. Таблетките, капките за алкализиране на водата и солите за вана Alka могат да върнат баланса,  като неутрализират негативния ефект от киселините и забавят стареенето.
 

Забрави за болката. Дишай!

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Познаваме евкалипта като любима храна на мечките коала. А маслото от него, получено с метода на парната дестилация, е способно на чудеса. То помага срещу възпаленията, заздравява упоритите рани и е безценно при облекчаване на симптомите на бронхит и пневмония. Нещо повече: то ни зарежда с енергия и засилва мозъчната дейност.


Берберски прелести

От Албена Асенова
2600 километра споделена пъстрота ни предлагат с изящните си описания Албена Асенова и с изразителните си снимки Любен Джорински. Те ще ни покажат с цялата му пъстра и толкова разнолика красота Мароко. Между пиратските крепости, пустинята и високите планини всеки може да намери нещо за себе си в не толкова далечната и много екзотична страна на берберите.


Зубърът на класа

От проф. Златозар Боев
Зубърът може би се обособява като вид по Балканските земи, ще научим от поредната публикация в рубриката ни за непознатия животински свят. Едрите животни някога бродели на огромни територии, включително и в нашата страна, преди да бъдат подложени на унищожение. Но цели два пъти видът е спасяван благодарение на екземплярите, живеещи в зоопаркове, а това е само един от любопитните щрихи за зубрите, които ще научите в новия брой на Списание 8.


Ако престъпниците виждаха бъдещето...

От Емануил Икономов
Инспектор Стрезов отново ще отправи предизвикателството си към нашата наблюдателност в търсенето на истинския извършител на дръзко престъпление. Легендарният литературен герой попада в разбит от престъпници магазин и поема по горещите следи, за да намери виновника. А в решаването на поредната загадка се нуждае и от вашата помощ...