Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12 /2010 г.

Списание 8, брой 12 /2010 г.

Метал на царете, цар на металите


От древността до днес златото е най-сигурната и атрактивна инвестиция. Причина за войни и конфликти, ценният метал не губи блясъка си с вековете. Ще проследим пътя на златото – от добиването му до превръщането му в монета. Банков експерт дава съвети как да изберем правилната инвестиция и защо точно жълтият метал се е превърнал в символ на успеха.

Нека заедно научим и няколко още по-тайни истории – как 22 тона от българския златен резерв са продадени през 60-те години, какво се е случило с похитените от Наполеон и Хитлер изумителни съкровища.

 

 

Тунел към отвъдното

От д-р Светослав Славчев


Това явление си има познато име – near death experience. Защо пациентите, излезли от кома, и хора, попаднали в опасност за живота, разказват удивително сходни истории – за светлия тунел и спокойствието, за гласовете на близките, които са ни напуснали, за блаженството, което ги облива "отвъд". За всички спомени от живота, които минават "като на филмова лента". Науката не може да обясни почти нищо за това мистериозно състояние на прага между живота и смъртта.

 

 

Протодякон Любомир Братоев:

Светът не се управлява от правителства, а от концерни

От Георги Караманев


Наближаващите коледни празници са повод да ви срещнем с протодякон Любомир Братоев. Познат както от литургиите в храма, така и от феноменалните си изяви в телевизионни игри, свещенослужителят отговаря на въпросите на Списание 8. Защо празнуваме Рождество на 25 декември? Как изведнъж свети Николай става Дядо Коледа? Какво може да даде църквата на днешния човек? Странно ли е, че един свещенослужител ходи на работа с мощен мотор и обича рока? Отговорите – в декемврийския брой на Списание 8.

 

 

Опасност в джоба

От Румен Леонидов


Надали нещо е променило толкова много живота ни през последното десетилетие, както го направиха мобилните телефони. Мнозина не ги отделят от ухото си денем и нощем, но не подозират, че по този начин вредят на себе си, а и на околните. Ужасяващи здравни рискове се крият в електромагнитните полета между базовите станции и джиесемите, а малко са хората, които знаят за тях. Съществуват основни правила и всеки трябва да ги спазва, за да намали опасностите, като например при набиране да държи джиесема далеч от главата си.

 

 

Пожарникари на морето

От Георги Караманев


Катастрофичните картини от петролния разлив в Мексиканския залив бяха постоянно по телевизорите ни. Само преди дни пък танкер, за щастие празен, се блъсна в друг съд край нашето Черноморие. Готови ли сме да се справим с "проклятието на черното злато" – петролните разливи край бреговете ни? Отговорът дава най-мащабното звено, което се бори с този тип проблеми у нас. Списание 8 имаше и уникалния шанс да присъства на тренировка на "водните пожарникари" – хората, които ни пазят от разливи.

 

 

Българи по пътя на коприната

От Пламен Петков


Журналистът Пламен Петков, автор на нашумялата преди години книга "Българите", пресъздава пътешествието си по великия Път на коприната. Приказните градове Самарканд, Бухара, Алмати оживяват в разказа му, за да ни дадат още и още щрихи към историята на българите. Древната пътна артерия 2000 години свързва Изтока и Запада, а точно по нея са териториите и на древните, и на днешните българи. Следите говорят сами...

 

 

Родното място на Спартак

От Румен Стоичков


Село Мезек се намира току до южната ни граница и крие неподозирани забележителности. Изключително запазена средновековна крепост, най-дългата тракийска гробница и... хипотезата, че тук е роден самият Спартак са част от "менюто" на дестинацията. А след като всичко това се комбинира с неповторимата природа, Мезек се превръща в задължителна цел за всеки, който обича да пътува.