Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2010 г.

Списание 8, брой 1/2010 г.
Изчерпано количество

Цена: 3.00 лв.

Купи ел. формат
Виж всички броеве

Списание 8, брой 1/2010 г.

Мечият човек в Родопите

От д-р Светослав Славчев

Историята на загадъчни следи, открити преди повече от 20 години в Родопите. 8 стъпки една след друга, които не приличат нито на човешки, нито на мечи. Експертиза на Института по криминалистика показва, че не може и да се говори за фалшификация, а може би става дума за една огромна загадка – българско йети. Известни са и родопски песни, в които става дума за "Мечия човек от темното усое". 


Магнитните полюси се обръщат 

От ст.н.с. Васил Умленски

Магнитните полюси, които толкова са ни помогнали да опознаем собствената си планета, постоянно се изместват. Веднъж на няколко стотици хиляди години те сменят местата си. Опасно ли е за хората? Как ще се отрази това на здравето ни? Кога ще стане? Местят ли се и полюсите на другите планети?


Проф. Чил-Йонг Канг: Скоро ще има лек срещу СПИН

От Георги Караманев

Канадският професор е готов с прототипа на ваксина, която може би ще избави света от кошмара, наречен СПИН. Ако всичко се развие според очакванията, имунизацията ще спаси милиони животи. Създателят й обещава, че тя ще се разпространява безплатно там, където има най-голяма нужда от нея – в страните от Третия свят. Надеждите са скоро да има и ваксина, която не само предпазва, но и лекува ХИВ-позитивните.


Мравките - безмълвните стражи на гората

От Веселина Костадинова

Тези животинки са навсякъде по нашата планета. Те са малки, но упорити, а пословичната им сила е феномен в животинския свят. Насекомите изграждат общества със строга йерархия, в която всеки знае какво точно трябва да прави, а редът е на първо място.


Озъбени растения

От Светлин Петров

Официално по света се отглеждат 4 вида генетично модифицирани храни. В момента се подготвят промени, с които ще се разреши отглеждането на някои от тях и в България. Това освен че заплашва здравето ни, е и сериозен риск за генетичното многообразие. За проблема се говори много, но дали знаете всичко, което е наистина важно, за да имате позиция?


За люти хайдути и смирени аскети

От Георги Караманев

Разбоишкият манастир се намира на по-малко от час път от София. Скрита в скалите край ждрелото на Нишава, светата обител е почти непозната за туристите. И точно в това е нейният чар. Според легендите първите монаси били истински аскети, които живеели откъснати от света, в пост и молитва.


Рейки лечител: Болестта променя първо енергийния баланс

От Наско Атанасов 

Какво е рейки? Може ли да помогне на всеки? Как да го правим сами? Отговорите дава в интервю известният лечител Самир Кале. Ако вече не обичате сладкото или внезапно започва да ви се приспива всеки следобед, това може да е първият знак за проблем.