Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2012 г.

Списание 8, брой 1/2012 г.

Гиганти

Тема на броя

От Мария Бончева и проф. Валерия Фол

Хората с необикновено голям ръст винаги са били атрактивни и са се радвали на огромен интерес. У нас една култура, спуснала се от северното Причерноморие преди повече от 5000 години, удивлява археолозите с гигантския си ръст. Този номадски народ, донесъл за първи път по нашите земи колелото, конете и погребенията под могила, е със среден ръст около 200 см. Именно тази високоразвита култура дава началото на тракийската, смесвайки се с местните жители. В устния ни фолклор са запазени още ред истории за гиганти с многометров ръст. Наричат ги къпинчовци, защото били толкова високи, че не виждали къпините в краката си, спъвали се в тях, падали и умирали.

Знаете ли също, че във Волжка България живеел 4-метров великан? Съществували ли са и хора, високи над 5 метра? Решихме да отсеем митове от доказани факти, да потърсим свидетелства, аргументи и доказателства. Предлагаме ви ги най-изчерпателно, за да направите изводите си сами.

 

Свещеният цолкин

От Мария Бончева

С идването на 2012 г. все повече и повече се говори за календара на маите и неговия край. Но какво всъщност представлява и какво ни очаква след това? Ще разберете още как да използвате на практика свещената им система за отброяване на дните, наречена цолкин. Маите са имали около 20 различни системи за отмерване на времето. То е в основата на вярванията и религията им.  Неслучайно са останали познати в историята като Господарите на времето. На 21.12.2012 г. свършва т.нар. дълго броене и дава повод за масовата спекулация с края на света. Но всъщност е погрешна представа, породена от нашето западно мислене, възприемащо света като насочен вектор с начало и край. За маите всичко се развива в цикли. Още за свещения календар цолкин, както и как да го използваме на практика, четете в новия брой на Списание 8.

 

Камъкът, който расте

От гл. ас. д-р Вихра Баева

Недалече от София, в Горни Богров, се е скрила малка църква с впечатляваща история. В олтара є е намерил място един огромен днес камък. Според свещеника, според местните хора, а и според много поклонници скалата не спира да расте. Нещо повече – десетки са свидетелствата на хора, които са се излекували или са се сдобили с рожба, след като са се помолили в малката черква.

 

Приятел в нужда

От д-р Любомир Иванов

Малко са нещата, които съпътстват живота на всички хора, живели някога. От древността, та до днес. Такава е тоалетната – всяка цивилизация има особености и свои решения за това място. Те определено са показателни за самата нея – можете да се убедите, след като прочетете текста на д-р Любомир Иванов.

 

Има кой да пише на Полковника

От Георги Караманев

Ако човек види снимките от скорошната сватбата на 61-годишният бивш военен с прякор Полковника, надали ще си представи невероятната му съдба. След като стигнал до дъното, видял какви ли не печални гледки, той постепенно намира новото си начало. Една история, от която всеки може да научи нещо...

 

Най-добрият приятел на вегана

От Ваня Ирибаджакова

Скептиците упорито ни плашат, че спрем ли месото, няма как да набавим на тялото си нужните протеини. Е, знаем добре, че това не е вярно и решихме да ви го покажем по нестандартен начин. Текста на Ваня Ирибаджакова за протеините ви предлагаме в комбинация с уникалните вегански снимки на Серена Интури и Армандо Червети.

 

Минералната люлка на живота

От Александър Котев

Коя е най-подходящата среда, в която може би се е зародил животът? Този въпрос си задава д-р Игнат Игнатов и след серия от разнообразни експерименти дава своя отговор. Именно топлата минерална вода вероятно е мястото, където се е зародил живота, тъй като съдържа всичко необходимо за това. Потвърждения на хипотезата дават изследвания на учени от цял свят...

 

Арбанаси: бели спретнати къщурки

От Георги Караманев

Арбанаси е първият победител в инициативата "По нови пътеки с Opel". Предлагаме ви един по-различен поглед към тази толкова популярна туристическа дестинация. Ще ви заведем назад, в интересната и история и ще се опитаме да ви потопим в духа на магнетичното Арбанаси, скрито зад най-горния лустросан слой.

 

Планината Проклетия, сляпата стоножка и „българската хилядарка"

От Мария Бончева

Български спелеолози вече 20 години изследват пещерите на Албания – едни от последните "бели петна" на Стария континент. Прочетете разказа им от първо лице за това какво е да се провираш там, където никой не е бил, да откриваш нови и нови места и биологични видове, да тръпнеш в очакването на един значим пещерен рекорд.

 

Ех, да бях богатско чедо...

От Костадин Христов

За банкера и политик Атанас Буров със сигурност сте чували много. Този път обаче в традиционната си рубрика нотафилът Костадин Христов отваря нов поглед към прашните страници, свързани с целия род Бурови и управляваната от тях Българска търговска банка.