Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2013 г.

Списание 8, брой 1/2013 г.

Научно гадаене
Тема на броя
Какво ни очаква в бъдещето, как ще изглежда светът след време? Това със сигурност са въпроси, вълнували всяко поколение, живяло на Земята. Този път ви показваме две коренно различни гледни точки. В първия си брой за 1962 г. култовото списание „Космос" обобщава прогнозите на съветските фантасти за това как ще изглежда времето, в което ние живеем днес. След това проследяваме в какво са познали и къде – не. За финал: прогнозите за бъдещето на фантаста Николай Теллалов. И едно предизвикателство към читателите!

Къде изчезнахте, черни дупки?
От Георги Караманев
Черните дупки – страховити гиганти, от които нищо не излиза. Смятаме ги за даденост, но... дали наистина съществуват? До момента нямаме нито едно категорично доказателство за това, убеден е физикът доц. Пламен Физиев. Според него е крайно време учените да отворят очите си, да се примирят, че черните дупки не са реални и да започнат да строят наново теориите си. Аргументите на доц. Физиев четете само в първия брой на Списание 8 за 2013-а.

Мутация на 127 000 години пази от СПИН
От Нина Станева
Оказва се, че има хора, които не биха могли да се заразят със СПИН. Причината е генна мутация, чиито носители са около 1% от европейците или 70 000 българи. Какъв е механизмът, по който тя предпазва от проблема, можем ли да разберем дали сме носители – научете отговорите.

Д-р Джао: Предай се и живей разумно
От Катерина Борисова
Специалистката по китайска медицина д-р Сяолан Джао споделя пред Списание 8 впечатленията си от здравословното състояние на европейците и конкретно на българите и дава съвети как да съхраним енергията си. Тя препоръчва алкалната храна и е категорична – 90% от болестите могат да бъдат предотвратени, ако се отнасяме правилно и отговорно към собственото си здраве.

Рений на нивата
От Георги Караманев
Реният е един от най-редките метали на Земята – никъде съдържанието му не е толкова високо, че да се добива самостоятелно. За сметка на това е незаменим в много технологии – например за самолетите и космическите кораби, и цената му стига сериозни висоти. Доц. Огнян Божков предлагат нов метод за получаване на рений – с помощта на люцерна, засадена край медни рудници.

Хормоналният разрушител
От Магдалена Александрова
Постепенно свикваме да четем съдържанието на храните, но... дали не забравяме и опаковката, в която се намират? Оказва се, че опасното вещество бисфенол А мигрира от пластмасите в храната ни и може сериозно да навреди на здравето.

Вдигни очи!
От Георги Караманев
Историята на Севгюлер е като приказка – незрящото момиче има нерадостна съдба до момента, в който ражда малкия си син и всичко за нея се подрежда. Един мотивиращ разказ за късмета и силата на човешкия дух.

Софийската Света гора
От Нина Станева
Манастирите край София някога били организирали като Атонските – съществували почти като отделна държава. Днес историята и особеният им дух ги правят красиво място за почивка край столицата. А дали един от тях не носи името на добре познатата Мария Магдалина, за която някои дори смятат, че е била жената в живота на Иисус?

Чичо, пей!
От Николай Стайков
Няма как да не го познаете – синьо-жълтият крал на големия град, това е синигерът. Наскоро той бе избран за символ на София, но не мислете, че от това животът му е станал по-лек. Напротив, той има много неща, които може да ни разкаже...

Ореховите слънца
От Георги Караманев
В Трявна всичко е от дърворезба – дори кошчетата за смет и табелите на банките. Тревненските резбари, наричани и марангози, в продължение на векове са смятани за най-добрите. Легендите разказват и за едно необикновено състезание, оставило ни две наистина впечатляващи слънца от дърво - за какво ли става дума?

Цветните хора
От Георги Караманев
Будистките дарди от висините на Хималаите пазят непокътнати изумителни традиции. Те вярват, че живеят със собствените си божества и им устройват пищни празненства. Лекуват се с мистични шамански ритуали. А над всичко за тях са пъстрите цветя – част от ритуалите, традициите, ежедневието им.