Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2014 г.

Списание 8, брой 1/2014 г.

Болгар... болгар?! 
От Георги Караманев 
Ахил може би е българин, а народът ни е бил по тези земи много по-рано от времето, за което знаем. Това е една от хипотезите, свързани с малко познати произведения на изкуството, които могат да се видят едва на 50-ина километра от българската граница. Изящните теракотени плочки с библейски сцени, намерени в македонския град Виница, са определяни от мнозина като първите икони! Поне 20 различни сюжета представят старозаветни сюжети, библейски псалми и непознати герои. Макар че са открити стотици плочки, те на практика нямат аналог и такива не са намирани другаде. Създадени едва през V - VI век, виничките икони разказват непознатата история на ранното християнство. На тях по неповторим начин се вижда как известни символи като тракийския конник се превръщат в своеобразна пропаганда на новата религия. Сред изображенията има и светец, който вероятно е героят Ахил от „Илиада". А една от плочките е особено интересна за нас, защото на нея до фигурата на въоръжен конник е изписано „bolgar". Какво се крие зад този надпис? Дали това е исторически летопис за присъствие на българи на Балканите преди Аспарух? Гледни точки на специалисти от различни области показваме във водещата тема от януарския брой на Списание 8. 

Панаир на суетата 
От Ганета Сагова и Анета Стефанова 
Преди броени дни филипинският град Таклобан бе пометен от най-мощния супертайфун в историята, жертвите бяха хиляди. Списание 8 е единствената българска медия, озовала се на мястото на събитието. Докато във Филипините все още се усеща мирисът на разлагащи се човешки тела, световните лидери продължават да бягат от отговорността си към нашата планета, след като на поредната среща за климата във Варшава така и не бяха приети конкретни ангажименти... 

Летящите чинии на Хитлер 
От Деми Маринова 
Легенда ли са разказите за летящите дискове на Третия райх? Надали на този етап можем да дадем окончателен отговор, но си струва да се заровим в още една непозната част от историята на Втората световна война, оставила много загадки, като например дали Хитлер е имал достъп и до извънземни технологии, дали наистина е бил толкова близо до решителното оръжие, което е можело да обърне хода на войната? 

Писатели пророци 
От Николай Теллалов 
Марк Твен обичал да се шегува, че е роден при преминаването на комета и ще умре пак в такъв ден. Познал. Къде минава границата между налучкването и пророчеството? Защо понякога писателите предсказват не само открития, но и впечатляващо познават предстоящи събития? Има ли случайности? Какво казват днешните прогностици за нелицеприятното утрешно бъдеще на човечеството и как бихме могли да го променим? 

Градът на Първото дърво 
От Женя Милчева 
Арх. Георги Петров е създател на мащабен проект за космическо селище, който може би един ден ще стане основа на колонизирането на Марс. Архитектът внимателно проучва местните условия на Червената планета и съобразява проекта си с бъдещите нужди на колонизаторите. Вижте как ще изглежда бъдещата ни база и какви идеи стоят в основата на нейното създаване. 

Последният индианец 
От Антония Вичева 
През 1911 г. в калифорнийско градче се появява човек, като че ли излязъл от друга епоха. Оказва се последният индианец на Северна Америка, запазил непокътнати традициите и начина на живот на предците си. Получава името Иши и дава на науката безкрайно море от информация за традиционните общности, за народи, чийто колорит днес вече не можем да видим в истински вид. Една невероятна история за сблъсъка на дивия човек с цивилизацията и многобройните въпроси кое от двете всъщност е по-стойностната цивилизация... 

За Земята и хората 
От Георги Караманев 
Доц. Михаил Малеев цяла година представяше на читателите на Списание 8 голямото семейство на минералите. Днес създателят на музея „Земята и хората" има думата, за да представи онази идея, която според него единствена би могла да осигури бъдеще на нашата планета – устойчивото развитие. Ще ни разкаже защо камъните са не по-малко талантливи от хората и каква е отговорността на всеки човек на тази земя към още неродените му внуци. 

Сезонът на настинките 
От д-р Славян Стоилов 
В студените дни думите „настинка", „вирус" и „инфекция" са част от почти всеки разговор, а здравословните съвети се превръщат почти в мантри. Като опитен лекар, помолихме д-р Славян Стоилов да отсее зърното от плявата и да ни каже къде минават границите в битката на всеки с досадните настинки. 

Коренна промяна 
От Мария Бончева 
Нищо не може да направи пълноценно по-бедното ни зимно меню така, както коренчетата. Ще ви запознаем с голямото семейство на тези не толкова познати приятели, които очакват да попаднат на трапезата ни. Пащърнак, хрян, ряпа, корени от магданоз определено си струва да станат част от нея – разберете защо и как най-лесно ще стане това. 

Скритият живот на растенията 
От Мария Самарджиева 
На пръв поглед растенията са чак скучни в своите отношения... но само докато не разберем и оценим, че те си общуват почти като нас. Оказва се например, че доматите са доста негостоприемни към своите съседи в градината, а орехът грубичко се разправя с всеки растителен нашественик, решил да приближи корените му... 

Скитник между два свята 
От Таня Димитрова 
Египетският лешояд е най-бързо изчезващата хищна птица в Европа. Големият красавец все още може да бъде видян и у нас, но за да бъде така и за следващите поколения, се нуждае от сериозни грижи. Сред най-големите заплахи за вида са неразумно поставяните електропроводи и дори... вуду вярванията, според които главата му носи късмет на всеки, който я притежава. 

Вяра зарад вяра 
От Георги Караманев 
Източните Родопи са планината на мъдрите, където всеки с открито сърце може да се потопи в особената атмосфера на безбройните храмове и сакрални места на различни култури, различни народи, различни религии. На всяка крачка са историите и легендите, които планината има да ни разкаже. 

Най-вещата жена 
От Розмари Де Мео 
От този месец започваме да ви представяме старите български обреди зад православните празници. Първата такава специална дата, за която ще ви разкаже Розмари Де Мео, е Бабинден – денят на най-вещата жена, на родоначалника... 

Да, ама не 
От Христо Донев 
Мислите, че Великата китайска стена е единственото човешко творение, което се вижда от Космоса? Че щраусите обичат да си заравят главата в пясъка? Че биковете се ядосват от червеното? Време е да се замислите отново. Защото в този материал ще разбием някои от най-популярните митове, които в ежедневието дори не бихме подложили на съмнение...