Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2015 г.

Списание 8, брой 1/2015 г.

Истинска магия 

Тема на броя 
От Катерина Борисова и д-р Светослав Славчев 
Четене на мисли, левитация, контрол на ума, телекинеза. Невероятни способности, зад някои от които се крие логично обяснение, а други все още остават мистерия за науката. Къде минава границата на магията и започва обяснимото и прозаичното? Какви са тайните на менталистите – магьосниците на новото време? 
Хората с необикновени способности са съществували винаги. Но днешните мащаби и технологии им дават достъп до милионна аудитория. Имена като Динамо и Дейвид Копърфийлд не спират да провокират, впечатляват, изумяват. Пътешествието ни в дебрите на ментализма ще ни напомни, че една от най-големите магии в живота използваме всеки ден и във всеки момент – собствения си мозък. 
Из тайните на магията ще ни поведе самият Динамо, израелският му „колега“ Итай Пинки ще ни покаже как на практика могат да се четат мисли. Психолози и специалисти по невро-лингвистично програмиране ще ни разкрият част от тайните и обясненията зад на пръв поглед свръхестествени трикове. За финал д-р Светослав Славчев ще разкаже за телекинезата и необяснимите загадъчни способности на човешкия ум. 
Време за магия с януарския брой на Списание 8! 


Дядо Владо: Помогни си сам 

Рецептите на дядо Владо – природолечителя Владимир Бошнаков, са за всички онези стотици хора, които ни се обадиха с интерес към неговите умения. В новия материал обобщаваме най-важните неща от опита му в битката с редица болести, смятани от официалната медицина за нелечими. Представяме подробно трите системи, които той препоръчва, така че да стигнат до многобройните хора, които му се доверяват за помощ в тежък здравословен момент. 


По-яко от Еверест 

От Ганета Сагова 
След върха на Океания и преди да се отправи към този на Антарктида, веганът алпинист Атанас Скатов ни разказва част от невероятните истории, случили му се по склоновете. През индонезийската джунгла той успя да се изправи срещу себе си и срещу предизвикателство, пред което според него бледнее дори самият Еверест. 


Феноменът „Фортуна“

 
От д-р Светослав Славчев 
Защо едни хора преуспяват, а други - не, дори да са талантливи, работливи, инициативни? Каква е тайната на успеха? Д-р Светослав Славчев обобщава най-интересните теории и експерименти, изводите от които могат да са полезни на всеки, решен да постигне значими резултати в живота си. Дали генът, упоритостта или нестандартното мислене са гаранции за победи и как можем да ги впрегнем в своя полза в търсене на трайния успех? 


Свещена планина

 
От Николай Генов и Христо Тодев 
Пътешествениците, автори на снимките от наскоро преиздадения албум „Родопи – свещената планина“, ни представят някои от най-впечатляващите си фотографии. Отново е време за родопските легенди, нереалните пейзажи и безкрайната омая на най-магическата българска планина. 


Пътникът, който стана път 

От Николай Василев 
Ваклуш Толев казва, че „има една реалност, по-реална от реалността, и това е реалността на Духа“. Когато преди година той напуска този свят, иска на гробния му камък да има не име, а надпис: „Дух и пламък е бил моят Път и мойто битие.“ Духовният учител, който вижда Бога в човека, извървява житейския си път с мъдрост и поуки. Част от които ще се опитаме да ви представим в посветения на него материал от новия брой на Списание 8. 


Позлатеният цар 

Елдорадо, митичният златен град на индианците, превърнал се в синоним на богатство, всъщност е... човек. На испански El Dorado означава „златният" и не се отнася за конкретно място, а е епитет за владетеля на племето муиски. Тази американска цивилизация ще ни представи Мария Алисия Урибе-Вийегас, директор на Музея на златото в колумбийската столица Богота. А историята е колкото печална, толкова и поучителна: търсейки несъществуващото място, испанските конкистадори унищожават блестяща цивилизация... 


Бум на НЛО в долината Хесдален 

От Женя Милчева 
От реката изскача огнено кълбо с големината на автомобил. Докато хората се разхождат по поляна, дребни светлинки се мотаят из краката им и земята се заклаща. Пред погледа на други очевидци профучава ярка светлина колкото локомотив със смътен силует в центъра. Посред бял ден в небето висва метален диск, обвит в искряща мъгла... Това са само част от безбройните случаи, описани от жителите на долината Хесдален в Източна Норвегия. За тях ни разказва изследователят Ърлинг Странд, който вече 3 десетилетия се занимава с феномена и търси обяснения за него... 


Комита с нежна душа

 
С непознати факти от живота на любимия поет Пейо Яворов започва новата поредица в рубриката „Календар“. Приятелите ни от проекта „Българска история“ във всеки от броевете през 2015-а ще ви представят по един наш сънародник, познат или позабравен от историята, който ни дава повод да се гордеем, че сме българи. 


България в сърцето 

От Георги Караманев 
В Карлово, града на Васил Левски, ни отвежда поредната нова пътека с Opel. Родната къща на Апостола всяка година привлича десетки хиляди българи, дошли, за да научат още за живота и делото му. През последните години Карлово връща блясъка си на град с възрожденска атмосфера, с впечатляващи и разнообразни забележителности, готови да разкажат своите истории на всеки гост. 


Припят призракът 

От Георги Тотев 
Има места, които за щастие нямат аналог по света, те рисуват апокалиптична картина, припомняща какво се случва, когато човекът поставя егото над разума си. Припят, мъртвият град край чернобилската АЕЦ, е непокътнат почти 30 години след инцидента, причинил толкова много страдания. Сред стените на празния град отекват поуките от миналото, търсени от малобройни туристи, принудени да се съобразяват с опасностите на радиацията. 


Зимно зелено 

От Мария Георгиева 
Кейлът уверено се насочва към почетната титла „Цар на зеленолистните“. Все още не толкова познатият у нас зеленчук обогатява зимното меню с пъстрата си палитра от полезни вещества, призвани да подсилят тялото ни. Представяме ви историята на къдравото зеле, предимствата му, както и няколко кулинарни предложения, с които трайно да настаните кейла на своята трапеза. 


Житейска опора 

От Катерина Борисова 
Изправеният стоеж ни е дал големи еволюционни предимства, но има и своята цена. Костно-ставните проблеми съвсем не засягат само по-възрастните, ежедневното ни заробване на бюрото допринася за огромното им разпространение. Никога не е прекалено рано да започнем да вземаме необходимите мерки, така че да избегнем значително по-неприятните усложнения, свързани с костите и ставите. 


Направи се сам 

От Георги Караманев 
Бъдеще сега. Преди броени дни Барак Обама стана първият американски президент, чийто образ бе сканиран и отпечатан с триизмерен принтер. Вече всеки може да се озове на неговото място – „Студио 3пио“ е първото у нас, което предлага услугата. Представяме ви пътя на образа от триизмерния скенер до скулптурката, сътворена от пясък, която учудващо добре улавя детайлите от образа ви. 


Вечност 

Включете се в конкурса ни за фантастичен разказ! До края на април очакваме произведенията ви без ограничения в рамките на жанра. Достатъчно е разказите ви да са с дължина до 15 000 знака. Изпращайте ни ги на gkaramanev@ossem.eu, за да се включите в надпреварата за атрактивните награди – триизмерна фигурка на автора и книга с автограф от Тери Пратчет!