Подкрепете ни!
Списание 8, брой 1/2016 г.

Списание 8, брой 1/2016 г.

Сладко отмъщение
Тема на броя
От Женя Милчева
Какво се случи със здравословното състояние на шестима души, които за един месец изхвърлиха от менюто си всичко, съдържащо захар? Експериментът, проследен със супермодерните апарати на водещи български болници, показа много интересни и поучителни резултати. Той е част от водещата тема в първия брой на Списание 8 за 2016-а. 
Сладки неща ни съблазняват отвсякъде – от щандовете в магазините, от телевизионните реклами, от кухнята на мама. Захарта, която приемаме, многократно надвишава здравословното количество, предупреждават ендокринолози и диетолози. Заради злоупотребата със сладко качваме килограми, а това обърква цялостно обмяната на веществата и ни докарва множество проблеми. Заплахата да развием диабет и/или да се сдобием със сърдечносъдово заболяване е непосредствена! Но как точно сладкото ни разболява? Какво се случва със захарта, когато попадне в организма ни?
Макар че всички знаем за рисковете от прекаляване със захарта, надали си даваме сметка в каква огромна степен богатите на нея храни засипват ежедневието ни. Една от големите опасности идва от скритата захар – съдържаща се в ястия, за които не бихме могли и да подозираме, тъй като в никакъв случай не смятаме за сладки. Подробно ще ви разкажем за процеса, при който тялото ни усвоява въглехидратите и ще ви ориентираме сред богатата палитра от вещества, които включва това семейство. Ще ви обърнем внимание на механизма, по който захарта влияе на тялото ни, за това какво се крие в основата на диабета – един от бичовете на модерното време. 
После ще продължим с резултатите от нашия прелюбопитен експеримент, а за финал ще дадем думата на един от участниците в него и водещ български кардиолог – доц. Иво Петров, за да обясни ролята на превенцията в битката с някои от най-смъртоносните болести.


„Още не са влезналe у Сирия"
От д-р Светослав Славчев 
Д-р Славчев ще ни върне към спомените си за своите три невероятни срещи с Ванга, които за първи път разказва на страниците на Списание 8. Щом той пита пророчицата кога ще дойде краят на света, тя отвръща: „Още не са влезналe у Сирия", което днес звучи особено актуално и задаващо въпроси... Д-р Славчев ще ни представи и своя опит за обяснение на невероятните способности, които се крият зад феномена Ванга. Както винаги, когато той насочи перото си към тема, по която уж сме чели и чували толкова много, винаги има какво още да добави. На 31 януари се навършват 105 години от раждането на Ванга.


Лице назаем
От Ивайло Харалампиев
1984 г., Дженифър Томпсън е млада жена, пред която всички врати са отворени. Точно тогава в живота й се случва кошмарът на изнасилване, което разрушава цялата й личност. Скоро виновникът за престъплението е заловен и осъден на доживотен затвор, случаят като че ли е приключил... когато се оказва, че истината е съвсем друга, а една неволна грешка е променила необратимо съдбата на всички, свързани със случая. Очаква ви едно незабравимо четиво, истинска мъдра история от живота - за грешка и прошка, за грях и вина, за лица и хора, различни от това, което изглеждат...


Мидени кули, кипящи от живот
От Георги Караманев
7 кули, но не над земята, а под водата събират своите обитатели близо до Кранево. Поставени преди повече от година, създадените от пластмасови тръби установки вече са приютили многобройни подводни обитатели. Група български специалисти стои в основата на проект за изкуствени рифове в Черно море, който крие невероятни перспективи – от това да се превърне в мощно оръжие срещу глада в по-бедните страни до ролята на средство, забавящо глобалните промени в климата. Дали един ден няма да стане така, че всеки ентусиаст да направи своя ферма за миди, с която да си осигурява деликатесно прехранване, а и да помага на природата?


НЛО в Космоса
В един от големите национални музеи на Мексико се съхранява дребно мумифицирано тяло. Според някои – същото като онези, които свидетели виждат при мистериозния инцидент край Розуел, който за мнозина е катастрофа на летяща чиния. Откритието е на Хайме Маусан, мексикански журналист и уфолог. Наскоро той гостува в София, за да представи някои от невероятните случаи, които е събрал в своята над 40-годишна кариера. Докладът на Маусан покри голям тематичен периметър – от свидетелства за НЛО на Земята и в Космоса, през извънземни послания чрез житни кръгове до присъствие тук на представители на чужди цивилизации. Обобщаваме най-впечатляващото от думите му в новия брой на Списание 8.


До Чикаго и нагоре
От Ива Тодорова
Малко преди Коледа Чикаго отваря сърцето си за своите гости, които да се докоснат до учестения ритъм на модерния мегаполис. Оптимистичните му обитатели, оживените седалища на световни корпорации и извисяващите се сгради – колоси на индустриална Америка, забъркват металически блестяща амалгама, допълнена с прекрасните произведения на изкуството, които приютяват водещите музеи на града.


Прах в очите
От Анета Стефанова
„Фините прахови частици" - познато словосъчетание от ежедневните бюлетини за чистотата на въздуха. Оказва се, че според редица класации страната ни е сред най-замърсените в Европейския съюз, що се отнася до този показател. Прахът във въздуха се дължи до голяма степен на неекологичните горива и производства, а високото му съдържание причинява немалко болести. 400 000 европейци годишно умират преждевременно заради такъв тип замърсявания.


Чуруликай
Птичите снимки на Павел Симеонов (познати и от албума „Каменния бряг – дивото сърце на Черно море") идват, за да освежат зимното настроение. Професионален музикант, обиколил света и създал песни за любими български изпълнители, днес той живее край Дуранкулак и посреща почитатели на птиците от цял свят. Павел организира първото сателитно проследяване на червеногуши гъски от българските им зимовища до сибирските гнездовища. Създател е на световната марка Bed & Birding („легло и гледане на птици").


Вихра с облаци в косите
От Михаела Ценкова
Проектът за анимационен филм, базиран върху българския фолклор – „Златната ябълка", се превърна в истински хит в интернет. За броени дни героинята Вихра и нейните приятели събраха средствата, заложени в кампанията за споделено финансиране. Проектът, на който искрено симпатизираме, върви напред. А ние ще надникнем в кухнята на анимацията, мечта за всеки, който се е увличал по това изкуство. На страниците на „8" ще видим как се създава средата и героите, как се ражда магията на рисуваните приказки и какви хора стоят зад дългия и прецизен процес. В допълнение – бягащата Вихра ще украси половината страници на този брой, за да илюстрира нагледно основния принцип на анимацията.


Върви, народе възродени
От Иво Владимиров, „Българска история"
Стоян Михайловски е автор на запомнящи се басни, значим общественик в периода след Освобождението, създател на текста на една от песните, поне част от която знае всеки българин – химна на светите братя Кирил и Методий. Струва си да научим още за тази необикновена личност и за отношението на Михайловски към недъзите на тогавашното общество, всъщност толкова подобни на днешните...


Боносианците – първите богомили?
От Дани Динева
След като бе водеща в предходния брой, темата за богомилите се завръща на страниците на Списание 8. Даваме думата на историка доц. Веселина Вачкова, която ще представи своята нова теория. Според нея корените на богомилството могат да се търсят в по-старо течение – боносианството, започнало в Сердика около IV век. За финал ще се докоснем до двата документа, които ни говорят най-много за българското учение, достигнало Европа – „Тайната книга" и „Катарският требник".


Аспургите и Аспарух
От Андрей Киряков
Аспургите или аспургианите са древен народ, живял на земите на днешния Тамански полуостров, за който разказват много от старите хронисти. Археологът Андрей Киряков представя малко познатите аспургиани и обяснява защо според него има логика да търсим сериозни връзки между тях и нашите предци – създателите на някогашната Велика България.